Roger Anderssons blogg

Roger Andersson är vd för Idrottens Affärer. I ett tidigare liv sportjournalist på Aftonbladet, sportchef på SvD, chefredaktör för Svensk Golf och mediechef på Golfförbundet. Nu mest grinig gubbe med förkärlek för att hacka på dåliga tv-produktioner, slö journalistik och slentrianmässig sponsring. Bloggens startsida.

Idrottzzzzzzzzzzzzzzgalan

Måndagskvällens upplaga av den svenska Idrottsgalan måste ha varit den segaste av alla. Den kändes lika kul som en allsvensk fotbollsmatch. Tempofattig, fantasilös, stelt utan bollsinne. Applåderna i Globen var matta. Många av de bästa var någon annanstans i världen och att det svenska idrottsåret var klent, det fick sin bekräftelse, dessvärre.

Idrottsgalan har kört fast i sin nuvarande form, kreativitet krävs för att göra den intressant igen. Det var mycket snack om golf under kvällen. Ändå saknades den givna golfaren, Annika Sörenstam. Annika slutade sin aktiva karriär i december 2008, men kunde på grund av sin egen ungdomstävling i USA inte komma till Idrottsgalan 2009. Nyligen utsågs hon till decenniets idrottare av svensk media, blev tvåa i världen bland kvinnliga idrottare efter Serena Williams. Självklart borde Idrottsgalan haft ett Lifetime Achivement Award till Sörenstam denna kväll. Mer kreativ än så behöver man ju inte vara i arrangörsstaben.

Och denna svenska sjuka bland alla prisutdelare att alltid tala om sig själva. Varför skulle vi tv-tittare tycka att just ni är intressantare än pristagarna? Och allt snack om att Helena Jonsson satt hemma och tittade. Jasså, varför fanns hon inte med på tv-länk eller på telefon för ett snabbt tacktal? Obegripligt lojt.

Alla vet att 2009 var ett tämligen svagt svenskt idrottsår där få av de nominerade skulle finnas på plats. Att man då från Idrottsgalan inte lägger ned mer kraft på underhållningen är ju förvånande. Lite mer tempo i musiken och gärna ett, skriver ett, skämt som var värt att skratta åt, hade kunnat få upp stämningen.

Bäst på galan var tveklöst hyllningslåten till Ingo. Magnus Carlsons version av Yesterday when I was young, Charles Aznavours mästerverk som Shirley Bassey gjorde till klassiker, den som Roy Clark spelade in och sjöng på basebollegenden Mickey Mantles begravning.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.