Roger Anderssons blogg

Roger Andersson är vd för Idrottens Affärer. I ett tidigare liv sportjournalist på Aftonbladet, sportchef på SvD, chefredaktör för Svensk Golf och mediechef på Golfförbundet. Nu mest grinig gubbe med förkärlek för att hacka på dåliga tv-produktioner, slö journalistik och slentrianmässig sponsring. Bloggens startsida.

Idrottzzzzzzzzzzzzzzgalan

Måndagskvällens upplaga av den svenska Idrottsgalan måste ha varit den segaste av alla. Den kändes lika kul som en allsvensk fotbollsmatch. Tempofattig, fantasilös, stelt utan bollsinne. Applåderna i Globen var matta. Många av de bästa var någon annanstans i världen och att det svenska idrottsåret var klent, det fick sin bekräftelse, dessvärre.

Idrottsgalan har kört fast i sin nuvarande form, kreativitet krävs för att göra den intressant igen. Det var mycket snack om golf under kvällen. Ändå saknades den givna golfaren, Annika Sörenstam. Annika slutade sin aktiva karriär i december 2008, men kunde på grund av sin egen ungdomstävling i USA inte komma till Idrottsgalan 2009. Nyligen utsågs hon till decenniets idrottare av svensk media, blev tvåa i världen bland kvinnliga idrottare efter Serena Williams. Självklart borde Idrottsgalan haft ett Lifetime Achivement Award till Sörenstam denna kväll. Mer kreativ än så behöver man ju inte vara i arrangörsstaben.

Och denna svenska sjuka bland alla prisutdelare att alltid tala om sig själva. Varför skulle vi tv-tittare tycka att just ni är intressantare än pristagarna? Och allt snack om att Helena Jonsson satt hemma och tittade. Jasså, varför fanns hon inte med på tv-länk eller på telefon för ett snabbt tacktal? Obegripligt lojt.

Alla vet att 2009 var ett tämligen svagt svenskt idrottsår där få av de nominerade skulle finnas på plats. Att man då från Idrottsgalan inte lägger ned mer kraft på underhållningen är ju förvånande. Lite mer tempo i musiken och gärna ett, skriver ett, skämt som var värt att skratta åt, hade kunnat få upp stämningen.

Bäst på galan var tveklöst hyllningslåten till Ingo. Magnus Carlsons version av Yesterday when I was young, Charles Aznavours mästerverk som Shirley Bassey gjorde till klassiker, den som Roy Clark spelade in och sjöng på basebollegenden Mickey Mantles begravning.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.