Tror regeringen mer på golf?

Det blev inga garantipengar till ett fotboll-EM i Sverige. Nu ska regeringen ta ett nytt beslut. Frågan är om golfens Ryder Cup är så mycket bättre att ge stöd. Här handlar det om 120 miljoner och ett förhandsbesked väntas redan före jul.

Det svenska intressebolaget Scandinavian Golf Event Management AB lämnade i augusti in en ansökan om ett statligt stöd på 15 miljoner kronor om året under åtta år, 2011-2018, alltså totalt 120 miljoner kronor, som blir en delfinansiering av kampanjen fram till ett Ryder Cup 2018, skriver golf.se

- Det handlar om en indikation på hur regeringen ställer sig till vår ansökan, och det är alltså inte frågan om ett regeringsbeslut i nuläget. Nu hoppas vi på ett besked före jul, säger Björn Algkvist, delägare i bolaget SGEM AB.

Ryder Cup är i alla fall billigare

Om ett nej till fotbollen kan gynna ett ja till golfen törs inte Björn Algkvist spekulera:

- Det vet jag inte. Man kan tolka det både positivt och negativt. Men en stor skillnad i jämförelse med fotbollens ansökan är att det handlar om betydligt mindre pengar för Ryder Cup.

- Det beror på att det inte krävs några infrastrukturförändringar, eftersom banan redan är byggd och vägarna finns.

Med banan avser han Bro Hof som blir spelplats vid ett slutligt ja.

120 statliga miljoner är en förutsättning för att fortsätta arbetet med Ryder Cup.
- Jag skulle säga att den är direkt avgörande. Det är viktigt att värdlandets regering står bakom satsningen på Ryder Cup, säger Algkvist till golf.se.

Den där regeringsförklaringen

Åter betonas vad som uttrycktes i regeringsförklaringen där Sverige skulle ett framträdande arrangörsland vid stora evenemang. Det är upp till bevis igen – även om exempelvis fotbollförbundets Lars-Åke Lagrell har svårt att förstå att det blev ett nej.

Det svenska Ryder Cup-bolaget har haft stadig kontakt med finans-, närings- och kulturdepartementen under hösten utan att man idag vill ange i vilken riktning vindarna blåser.
Den 30 april är sista dagen för en ansökan om att få arrangera den internationella stortävlingen 2018. Kontinuerligt har de inblandade parterna kontakt och i januari ska samtliga kandidatländer träffa Ryder Cup-organisationen i England.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

35 000 löpare anmälde sig till Göteboegsvarvet och betalade anmälningsavgift Men Corona-epidemin  stoppade loppet - utan att pengarna återbetalades. Det förfarandet ska nu synas av synas konsumentverket via ett så kallattillsynsärende.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.