Två ess som vill bygga om Kungliga

IMG är borta, nu styr franska Lagardére Stockholm Open. Två nya tävlingsdirektörer har tagit över. Thomas Johansson och Jonas Björkman brinner av lust och av många idéer ser de hur Kungliga Tennishallen kan byggas om och locka flera åskådare.

Racketerna ligger på hyllan, själva sitter de på varsin kontorsstol med nära tillgång till dator och telefon. Thomas Johansson och Jonas Björkman är numera tennisdirektörer i stället för tennisspelare. De har precis tagit över ansvaret för Swedish Open och Stockholm Open.

- Vi är oerhört taggade, jag lovar att publiken ska få se nyheter, säger Thomas Johansson.

Arbetsrum i Monte Carlo

De bor kvar med familjerna i Monte Carlo, men i varje lägenhet finns numera ett arbetsrum inrett med allt det nödvändiga.

- Det är ju helt annan tillvaro för oss med nya rutiner och beteenden. Det är spännande och inspirerande på en och samma gång. Det andra livet som spelare kunde man utan och innan, men det här innebär en rad nya situationer, inte minst alla möten med sponsorer, berättar Thomas Johansson.

Tournament director står det på hans visitkort, marketing director på kollegans.

Efter 15 aktiva år på touren vet de hur resonemanget går bland agenter, spelare och tävlingsarrangörer. De har befunnit sig i manegen av tenniscirkusen världen över, men ska nu verka bakom kulisserna.

”Vi har kontakterna”

- Vi är övertygande om att vår egen erfarenhet och våra kontakter ska betyda mycket. Vi vet hur det går till inför olika beslut, hur pengarna styr och hur alla inblandande agerar.

Hur mycket än Johansson-Björkman vill uträtta är ändå deras främsta uppgift att värva stjärnor som lockar åskådarna.

De har en plånbok för att dela ut startpengar, men det har också konkurrenterna. Och varken Båstad eller Stockholm är klassificerad bland de främsta tävlingarna.

Där toppar Grand Slam-turneringarna, följt av den s k 1000-kategorin med bl a Rom och Madrid, därpå 500-kategorin med bl a Dubai, Rotterdam och Peking, och först därefter följer de svenska evenemangen i kategori 250.

De har fått en plånbok

6 miljoner är prispotten i Stockholm, 5 miljoner i Båstad. Det är officiellt, men hur mycket pengar duon Johansson-Björkman har till att rekrytera spelare är okänt.

- Det kan jag tyvärr inte berätta.

- Men ska vi ha spelare på topp-tio får man betala…

Många av toppspelarna har redan bestämt spelschema för 2010. Som världsettan Roger Federer som på sin hemsida nu presenterar sitt program. Där ingår inte Sverige.

- Vi ger inte upp. Inom två-tre år ska vi få honom hit, det har vi gett oss tusan på.

I februari i fjol sa Roger Federer ja till Stockholm Open. Några månader senare, alldeles innan tävlingen i oktober, kom återbudet.

- Jag har pratat med Roger och han tyckte att det var genant att behöva backa ur. Men han hade sviter efter sin körtelfeber och orkade inte spela. 

Önskelista på spelare

Till tävlingarna 2010 finns det en önskelista.

- Vi får inte göra oss beroende av en eller annan spelare. Men med Robin Söderling i spetsen kommer vi att få ett starkt tennisfält. Vi har kontakt med ett flertal spelare och ser en blandning av spelare från top-tio, topp-30 och dessutom några yngre killar som vi tror på.

Thomas Johansson och Jonas Björkman tillbringar mycket med att ringa och maila till alla kontakter runt om i världen. Snart börjar också resandet.

- Det upphör inte bara för att vi har slutat spela. Vi måste träffa människor och argumentera för Sverige. Då krävs att vi är på plats vid ett antal turneringar.

”Kungliga ska maximeras”

Oavsett vilken uppfattning han hade tidigare har han nu insett att det nya jobbet är på heltid.

- Jag och Jonas har länge pratat om att nån gång få göra det här. Vi är väldigt taggade, betonar han i telefonen från Monte Carlo.

- Jag lovar, alla ska se att ett nytt team har tagit över.

Stockholm Open är den tävling där de största förändringarna ska ske.

- Kungliga tennishallen är fantastisk, men nu ska vi maximera arenan. Vi jobbar med olika skisser på hur hallen kan förvandlas genom att tillfälligt bygga om och bli fräschare Vi vill överraska åskådarna, säger Thomas Johansson med stor övertygelse. 

Thomas Ejderhov

Fakta

I fem år har amerikanska IMG drivit Stockholm Open. Men inför fjolårets turnering framkom ett tvivel hos turneringens ägare, klubbarna Salk och KLTK (äger 40 procent vardera) samt Stockholms Tennisförbund (20 procent) inför ett fortsatt partnerskap. Ändå har IMG ökat omsättningen med tio procent.

Stockholm Open tre ägare inbjöd intressenter till en upphandling och det slutade med att den franska mediajätten Lagardère blev ny partner. Samma Lagardère som 2008 tog över Swedish Open i Båstad.Det franska företaget, via dotterbolaget IEC i Stockholm, äger eller driver därmed samtliga tre internationella tennisturneringar i Sverige.

Enligt avtalet hade IMG rättigheterna till Stockholm Open 2010, men parterna har slutligen enats om ett övertagande redan nu. Lagardéres avtal är på sex år.

Nu är det fem herrar som ska styra utvecklingen för svensk tennis största propagandainslag. Thomas Wallén och Christer Hult, turneringsdirektörer i Båstad för både dam- och herrturneringen, Jonas Persson, vd vid IEC och med i Lagardères sportbolag, samt Thomas Johansson (SO-vinnare 2000 och 2004) och Jonas Björkman (vinnare 1997) som blir Tournament director respektive marketing director.

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.