Sverige tappar stora evenemang

Tiden med stora internationella idrottsarrangemang i Sverige kan vara förbi. Regeringen ställer sig kallsinnig till stöd och vid den internationella idrottskonferensen Sportaccord i Dubai rapporteras om hur länderna i Asien upplåter stora resurser för att ta hem stora idrottsevent.

Det blev inga statliga pengar vare sig till EM-fotboll (3.5 miljarder), Ryder Cup (120 miljoner) eller friidrotts-VM (250 miljoner).

Konkurrensen tilltar

Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth menade att det inte var långt ifrån självklart att pengarna ska användas på det viset.

- Att verka för att få hit fler idrottsevenemang behöver ju inte innebära att man låser upp skattebetalarnas pengar. Det är aldrig sagt - men många har valt att tolka det som att vi nu ska öppna kassakistan och satsa där ur.

Nu kommer rapporter om hur konkurrensen tilltar i snabbt växande takt.

Det finns en påtaglig trend att Asien, Sydamerika och mellanöstern värvar fler events och det innebar att konkurrensen om prestigefulla eventen ökar markant när fler länder och städer har förutsättningar och ambitioner att vara värdar för fler idrottsevent.

Han tycker motsatsen

- Sverige tappar i medaljligan och borde i relation till BNP kunna vara värdar för fler internationella events, menar Pehr Palm, vd Event in Skåne.

- Internationella sportevent stärker Sverigebilden, skapar samhälleliga effekter och genererar turistintäkter till landet.

Pehr Palm anser att RF och Visit Sweden bör engagera sig för att tillsammans göra en enad insats tillsammans med specialförbund.

I Dubai såg Pehr Palm och ytterligare svenskar som bl a Gunilla Lindberg från IOK, ett antal specialförbund, Event in Skåne, Göteborg & Co, Stockholm Visitors Board, IEC och Globen hur Danmark intåg en framträdande position.

Danmark var en av huvudsponsorerna på Sportaccord. Även Finland hade en monter for att visa upp sig för att kunna värva fler event i framtiden.

Nya internationella evenemang

Sportaccord är konferensen där världens beslutsfattare inom idrott träffas för att utveckla och diskutera framtidens agenda för internationella idrottstävlingar.

Nya event som presenterades var bl a Asian Combat Games och World Beach Games inklusive stora arrangemang i fotboll, volleyboll och handboll. Infostrada presenterade staden Melbourne som vinnare i sitt Worldsport-index baserat på 75 sporter och 20 000 events.

Presidenten för FIFA Sepp Blatter talade på konferensen under rubriken Changing geography of sport.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.