Göteborg värd för topparrangemang

Göteborg blir den ledande arrangemangsstaden 2013. Leif Nilsson ser ett fantastiskt år framför sig när han snart ska avgå som vd för Göteborg & Co. Med Dam-EM i fotboll, inne-EM i friidrott och ryttarnas världscupfinal…Och ett ryttar-VM 2018.
Annons

Göteborg är huvudort för dam-EM även om finalen spelas på Nationalarenan i Solna. Men annars riktas intresset runt damernas europamästerskap till västkusten. Sverige som är direktkvalificerat ska där spela två av tre gruppspelsmatcher. En semifinal förhoppningsvis med blågult ska också avgöras i Göteborg.

Gamla Ullevi är svensk damfotbolls egen nationalarena och ska nu få en översyn. Framför allt har underlaget kritiserats hårt i år. Men något konstgräs ska det inte bli.

- Vi har lärt oss mycket på de två år som Gamla Ullevi har funnits. Jag har lovat att vi ska ha naturgräs 2013 – och det står jag för, säger Jonas Georgsson, arenachef på Gamla Ullevi, till GP.

Under första veckan av EM blir det en rejäl anstormning av fotboll i Göteborg.

- EM:s första vecka går parallellt med Gothia Cup och att få den plattformen för fotboll tror jag att vi hade fördel av. Att TV4 har lagt ett bud på sändningsrättigheterna och att vi har flera tunga sponsorer i ryggen är bra, säger Göran Havik som är ansvarig fotbollförbundets EM-projekt.

I Göteborg finns för övrigt planer på att söka ryttar-Vm 2018. En delegation från Göteborg&Co är på studiebesök i Lexington Kentucky där Vm pågår just nu.

- Det är enda chansen att få se ett evenemang i VM-klass. Nästa gång blir Normandie 2014 och då är beslutet om vem som får Vm 2018 redan fattat, säger Svante Hjertén, evenemangschef vid Göteborg&Co, till GP.

Larmrapprterna från klubbar runt om i Sverige om att ungdomar tappade intresset i spåren på alla restriktioner fick regeringen att handla. På måndagen kom beskedet - Idrottsrörelsen får 600 miljoner kronor i s k krisstöd. Pengar ska riktas till åtgärder för att omstarta verksamheten. 

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.