Granskar effekterna av idrottsevent

Stora event gynnar turismen, ger PR och skapar också samhällseffekter till kommuner, regioner och till Sverige. ”Event i Skåne” passar i dag på att genomföra ett seminarium när handbolls-VM lockar många gäster till Malmö.

- På konferensen presenteras fördelar och utmaningar med idrottsevent och hur idrotten kan använda sig av vedertagna nyckeltal för att kvalitets¬säkra arbetet och tydliggöra strategier och kunna räkna hem framtida investeringar, berättar Pehr Palm, vd Event i Skåne, initiativtagare till arrangemanget.

Sponsorer och journalister

I Malmö finns både företrädare för sponsring och PR samt runt 1 300 journalister från hela världen, apropå event och vilken lockelse det utgör på olika grupper. Journalisterna bevakar VM, men många passar också på att göra andra reportage. 

- Det är fantastiskt, när hade vi senast 1 300 journalister från hela världen här? säger Stefan Svensson, affärsutvecklare för evenemang på Tourism in Skåne.

Som en konsekvens av journalisternas intresse för mer än handboll har Kristianstads kommun ordnat en örnsafari i Vattenriket, för att visa upp Skåne på ett annorlunda sätt.

Rekordstort intresse

”Effekter av idrottsevent” är rubriken på dagens seminarium som har lockat rekordmånga vilket innebär att Slagthuset i Malmö blir fullsatt.

- Efter konferensen samlas vi i Handbolls-VMs Fanzone och ser sen kvällens matcher live i Malmö Arena, berättar Pehr Palm.

Han är den som tillsammans med Maria Guggenbergen, Sponsor- & Eventföreningen, inleder mötet. Föreläser är bl a Hans Vanessen vid Infostrada Sports, Infopaqs Henrik Zettergren, Price Waterhousecoopers Jan Sturesson och Perohcons Peter Rohmée.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.