Olympiatravet allt närmare 200 miljoner

1979 på Jägersro, med Pershing och Berndt Lindstedt som vinnare, skedde premiären. Ingemar Stenmark var representant för olympierna och tog emot en check på 5 miljoner kronor. Nu är det dags igen för Olympiatravet och en kavalkad av idrottskändisar.

I år vid den 31:a upplagen av Olympiatravet har ursprungliga 5 miljoner vuxit till 185 miljoner kronor. Pengar som använts till olympiernas och paralympiernas förberedelser inför kommande spel, och som så här långt legat till grund för inte mindre än 254 medaljer.

Stjärnspäckat event

- Vad det står på lördagens check återstår att se. Klart är ATG även i fortsättningen kommer att bidra med pengar till Svenska Olympiska Kommittén (SOK), som ska användas till förberedelserna inför spelen i London (2012) och Sotji (2014) - och nya medaljer, säger Remy Nilson, vd vid ATG.

Finalen på Åby på lördag är ett stjärnspäckat sportevent där Sveriges främsta kuskar, hästar, paralympier och olympier finns på plats. En pampig invigning inleder dagen och då tänds också den Olympiska elden av någon av idrottsstjärnorna.

Förra året var det våra OS-guldmedaljörer Charlotte Kalla som tände elden och Björn Ferry som invigningstalade. Vilka som får äran i år är än så länge en hemlighet.

Kändiskavalkad

Utöver travtävlingar i världsklass kan publiken roa sig i ”Olympiabyn” med diverse olika aktiviteter, med möjlighet att få autografer från idrottsstjärnorna som finns på plats.

Olympier: Björn Ferry, skidskytte, Cathrine Lindahl, curling, Charlotte Kalla, skidor, Helena Ekholm, skidskytte, Niklas Wiberg, friidrott, Ida-Therese Nerell, brottning, Anette Norberg, curling, Markus Oscarsson, kanot, Mathias Fredriksson, skidor, Thobias Fredriksson, skidor, Magnus Petersson, bågskytte, Adrian Schultheiss, konståkning, Louise Karlsson, simning, Jonas Edman, skytte, Lina Andersson, skidor, Anna-Karin Kammerling, simning, Tomas Brolin, fotboll, Angelica Bengtsson, friidrott och Frida Svensson, rodd.

Paralympier: Anders Olsson, simning, Jonas Jacobsson, skytte, Linnéa Ottosson Eide, skidor, Fatmir Seremeti, goalball, Mikael Åkerberg, goalball, Simon Jacobsen, skidor, Stefan Gahne, goalball, L-G Andersson, rullstolsbasket, Magnus Carlsson, kälkhockey, Niklas Hultqvist, goalball och Jenny Ekström, simning.

Torvald Palema i femte final

I själva loppet finns det hästar som tillsammans har vunnit 227 gånger och tjänat nästan 63 miljoner kronor. På lördag kommer en av dem att vinna Olympiatravets final och ytterligare 1,5 miljoner kronor.

Årets finalfält kommer från delfinaler på Jägersro, Eskilstuna och Bergsåker samt efter Sista Chansen på Solvalla, ett lopp som vanns av Brioni och Joakim Lövgren. Därmed har Jägersrotränaren två hästar med i årets final, då han också tränar Strong Boy D.E.

Lövgren kan också känna sig delaktig i loppets vinst- och segerrikaste häst, nämligen Torvald Palema, som han tränade under de första fyra åren.

10-åriga Torvald Palema gör sin femte raka final i Olympiatravet, ett lopp han vann 2008. Totalt har Torvald Palema vunnit 43 gånger och tjänat drygt 24 miljoner kronor.

Fakta

Olympiatravet 2011, V75-3, V5-1

Lopp 7, 2 140 meter med autostart: (startnummer, häst, kusk)

1. Wellino Boko, Erik Adielsson
2, Local Conch, Flemming Jensen
3, Torvald Palema, Åke Svanstedt
4, Noras Bean, Stefan Söderkvist
5, Strong Boy D.E., Björn Goop
6, Commander Crowe, Jean Michel Bazire
7, Brioni, Joakim Lövgren
8, Yarrah Boko, Ulf Ohlsson
9, Marshland, Örjan Kihlström
10, Timetosaygoodbye, Johnny Takter

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.