Gothia Cup, störst och viktigast!

Det är makalösa siffror. När Gothia Cup är färdigspelad har turneringen bidragit med 365 miljoner kronor i intäkter till det lokala näringslivet i Göteborg med omnejd och 118 miljoner kronor i skatteintäkter till staten.

- Vi är stolta över att vara det största och viktigaste, årligt återkommande, evenemanget i Sverige. Dessutom är vi förmodligen det evenemang som allra mest påverkar bilden av Sverige i internationella sammanhang, säger Dennis Andersson.

1570 lag från 73 nationer

När den 37:e upplagan av Gothia Cup invigs på måndag deltar 1570 lag från 73 olika nationer runt om i världen.

Det innebär ett nytt rekordår för den fantastiska ungdomsturneringen. 1570 lag från 73 nationer innebär nytt rekord i antalet deltagande nationer i turneringen som sedan några år även är officiella världsmästerskapen för ungdomar i klubblag.

- Det känns väldigt bra att vi år efter år befäster Gothia Cups ställning som världens största och mest internationella idrottsevenemang för ungdomar, säger turneringens generalsekreterare Dennis Andersson.

30 procent är tjejer

Med 1570 lag tangeras antalet lag från år 2007.

- Vår ambition, som vi även i år uppnår, är att minst hälften av de deltagande lagen är utländska och att minst 30 procent av deltagarna är flickor. Det är mycket viktigare än att locka så många deltagare som möjligt till den här turneringen, säger Dennis Andersson.

För första gången någonsin deltar i år ett lag från Kap Verde i klassen för pojkar som är 16 år. Deras medverkan innebär att totalt 135 nationer har deltagit i Gothia Cup sedan starten 1975.

Givna publikfavoriter

- Det är alltid lika roligt att välkomna en ny medlem. Nya deltagare innebär nya möten mellan människor från olika kulturer och är vad hela den här veckan handlar om. Att få unga människor från hela världen att samlas kring ett gemensamt fotbollsintresse, säger Dennis Andersson.

Självklara publikfavoriter är brasilianska Cruzeiro som återkommer och är nyblivna sydamerikanska mästare.

- Det är ett riktigt sevärt lag. Senast de var med i turneringen lockade de över 3 000 åskådare till varje match de spelade. Därför har vi i år byggt ut läktarna på Heden, säger Dennis Andersson.

Den underbara invigningen

När Gothia Cup 2011 invigs på Nya Ullevi är en av höjdpunkterna årets Gothia Cup-låt ”Marching for love”, som framförs av Ken Wennerholm och Göran Rudbo i ”Triple and Touch”.

- Den här låten är väldigt mycket Gothia Cup och jag är övertygad om att den blir riktigt uppskattad bland årets 35 000 deltagare, säger Gothia Cups generalsekreterare Dennis Andersson.

Invigningen av Gothia Cup är bara den fantastisk. Nya Ullevi fylls av med mer än 50 000 åskådare som bjuds på en flera timmar lång, spektakulär musikshow med alla deltagande lag.  

Kim Källströms egen sponsring

- Att höra ett fullsatt Nya Ullevi, med ungdomar från hela världen, sjunga med i refrängen till ”Marching for love” blir riktigt mäktigt. Det känns redan nu att det blir en fantastisk upplevelse att dela med alla som är där på invigningen.

Årets Gothia Cup är också unik i så måtto att en ny klass presenteras, därtill av en landslagsspelare. En klass som vänder sig till fotbollsspelare med utvecklingsstörning från hela Europa. Klassen kan arrangeras tack vare Kim Källström. Han tog kontakt med Gothia Cup och förklarade att han gärna vill sponsra en klass för spelare med utvecklingsstörning.

- Jag vill gärna ge barn och ungdomar med en utvecklingsstörning en chans att få spela fotboll på samma sätt som jag själv fått. Det här är något jag funderat på och velat göra under många år, berättar Kim.

- Den som inspirerat mig till detta är min farmor som arbetade med barn och ungdomar med utvecklingsstörning under en lång tid. Min vilja är att så många som möjligt skall få chansen att ta del av fotbollens gemenskap.

Fakta

Så direktsänder Viasat Fotboll 
18 juli: Invigning.
20-21 juli: Gruppspel.
22-23 juli: Finaler.
Kommentatorer: Henrik Strömblad och Per Forsberg. Expert: Bo Petersson.
 
Bakgrund Gothia Cup
Gothia Cup startades 1975 av klubbarna BK Häcken och GAIS. Medarrangör var tidningen Arbetet. 1981 hoppade GAIS av samarbetet, framförallt beroende på att lönsamheten var för dålig. I dag är BK Häcken ensam arrangör och ägare av Gothia Cup. Årligen deltar över 1 500 lag från närmare 70 nationer.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.