Ett jättearrangemang i alla delar

I dag presenterades en nyhet som gör alla svenska fans av amerikansk fotboll glada: Sverige får arrangera VM i amerikansk fotboll, 4-18 juli 2015! Och nu inleder det Svenska Amerikansk Fotbollförbundet en storsatsning med sikte på VM, som hoppas omsätta 225 miljoner kr.

Tommy Wiking, ordförande i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, sken ikapp med oktobersolen på presskonferensen i Ericsson Globe under fredagen.

Unik chans att etablera sporten

- Vi är oerhört stolta och glada att få förtroendet att arrangera VM. Det kommer att sätta amerikansk fotboll, Stockholmsarenan, Stockholm och Sverige på kartan ordentligt.

- För oss på Svenska Amerikansk Fotbollförbundet är det en unik chans att lyfta vår sport ytterligare, bland annat att få fler ungdomar att upptäcka en sport som har plats för alla typer av spelare: Korta, långa, snabba, lite långsammare, omfångsmässigt välväxta…

VM-arena blir alltså Stockholmsarenan, vid Ericson Globe, som invigs 2013 - med möjlighet till 30 000 sittande åskådare.

300 000 åskådare och 50 miljoner TV-tittare

Svenska Amerikansk Fotbollförbundets mål är 300 000 åskådare, 225 miljoner kronor i omsättning och 50 miljoner TV-tittare världen över. 700-800 ackrediterade journalister ska hjälpa till att sprida VM i amerikansk fotboll i Sverige ut över världen.

VM på hemmaplan 2015 ger därmed Svenska Amerikansk Fotbollförbundet anledning att inleda en storsatsning. De tre hörnstenarna i satsningen är SM-finalen, landslaget och nya affärspartners.

- Vi inledde en satsning på SM redan i år, där Carlstad Cruisaders finalslog Tyresö Royal Crown på Studenternas IP i Uppsala. Den satsningen fortsätter med SM-final på Stockholmsarenan 2013-2015, till att börja med, förklarar Tommy Wiking.

Omfattande mediasatsning

- När det gäller landslaget är vårt mål att öka intresset för att skriva och rapportera om landskamperna. Därför kommer vi att intensifiera vår satsning på att serva media med intressanta spelare, historier och resultat – och förklara för landets journalistkår hur amerikansk fotboll fungerar och vad som är tjusningen med, berättar Tommy Wiking och fortsätter:

- Allt detta kräver dock ekonomiska resurser. Därför kommer arbetet med att förklara nyttan i att synas tillsammans med amerikansk fotboll i Sverige för potentiella affärspartners att prioriteras.

Senaste VM publiksuccé

De stora nationerna inom amerikansk fotboll är, förutom USA, Kanada, Mexiko och Japan. Men även länder som Australien, Tyskland, Korea, Frankrike, Österrike och Finland blir att räkna med.

Senaste VM, det femte i ordningen och som avgjordes i Österrike tidigare i år, blev en publiksuccé med totalt nästan 100 000 åskådare och 300 ackrediterade journalister från 30 länder. USA vann över Kanada i finalen, inför 20 000 åskådare i Wien. Sverige kvalade inte in till VM.

Det svenska laget har dock varit framgångsrikt i tidigare mästerskap med bland annat ett brons från 1999. I senaste EM, 2010, blev det en fjärdeplats för Blågult.

Stärker Stockholm som turistmagnet

Amerikansk fotboll i Sverige har cirka 6 000 medlemmar och växer stadigt, framför allt på ungdomssidan. Högsta serien, Superserien, innehåller sex lag.

Ninna Engberg, vd på Stockholm Globe Arenas, välkomnar också varmt VM i amerikansk fotboll på Stockholm Arena 2015:

- Evenemanget VM i amerikansk fotboll stärker ytterligare Stockholm som tung turistmagnet, och passar perfekt för Stockholmsarenan med sin närhet till kommunikationer, hotell och turistattraktioner.


 
Foto: Garry Nilsson

”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.

Reglerna för moms på uthyrning av fastigheter är ett hinder och gör det svårt för idrottsföreningar att hyra lokaler. Idag har regeringen beslutat att reglerna ska ses över. Johan Karlsson, skattejurist å Riksidrottsförbundet, har ansvar för ärendet och gläds över snabb hantering

Klädmärket Uniqlo kunde på tisdagen tillsammans  med SOK visa upp de nya kläderna för de svenska atleterna i OS och Paralympics i Paris. 
De svenska OS-satsningen beräknas totalt kosta dryga 100 miljoner.  Den 24 juli, en onsdag, inleds tävlandet men invigningen sker den 26 juli med avslutning söndagen den 11 augusti 2024.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.