Ett jättearrangemang i alla delar

I dag presenterades en nyhet som gör alla svenska fans av amerikansk fotboll glada: Sverige får arrangera VM i amerikansk fotboll, 4-18 juli 2015! Och nu inleder det Svenska Amerikansk Fotbollförbundet en storsatsning med sikte på VM, som hoppas omsätta 225 miljoner kr.
Annons

Tommy Wiking, ordförande i Svenska Amerikansk Fotbollförbundet, sken ikapp med oktobersolen på presskonferensen i Ericsson Globe under fredagen.

Unik chans att etablera sporten

- Vi är oerhört stolta och glada att få förtroendet att arrangera VM. Det kommer att sätta amerikansk fotboll, Stockholmsarenan, Stockholm och Sverige på kartan ordentligt.

- För oss på Svenska Amerikansk Fotbollförbundet är det en unik chans att lyfta vår sport ytterligare, bland annat att få fler ungdomar att upptäcka en sport som har plats för alla typer av spelare: Korta, långa, snabba, lite långsammare, omfångsmässigt välväxta…

VM-arena blir alltså Stockholmsarenan, vid Ericson Globe, som invigs 2013 - med möjlighet till 30 000 sittande åskådare.

300 000 åskådare och 50 miljoner TV-tittare

Svenska Amerikansk Fotbollförbundets mål är 300 000 åskådare, 225 miljoner kronor i omsättning och 50 miljoner TV-tittare världen över. 700-800 ackrediterade journalister ska hjälpa till att sprida VM i amerikansk fotboll i Sverige ut över världen.

VM på hemmaplan 2015 ger därmed Svenska Amerikansk Fotbollförbundet anledning att inleda en storsatsning. De tre hörnstenarna i satsningen är SM-finalen, landslaget och nya affärspartners.

- Vi inledde en satsning på SM redan i år, där Carlstad Cruisaders finalslog Tyresö Royal Crown på Studenternas IP i Uppsala. Den satsningen fortsätter med SM-final på Stockholmsarenan 2013-2015, till att börja med, förklarar Tommy Wiking.

Omfattande mediasatsning

- När det gäller landslaget är vårt mål att öka intresset för att skriva och rapportera om landskamperna. Därför kommer vi att intensifiera vår satsning på att serva media med intressanta spelare, historier och resultat – och förklara för landets journalistkår hur amerikansk fotboll fungerar och vad som är tjusningen med, berättar Tommy Wiking och fortsätter:

- Allt detta kräver dock ekonomiska resurser. Därför kommer arbetet med att förklara nyttan i att synas tillsammans med amerikansk fotboll i Sverige för potentiella affärspartners att prioriteras.

Senaste VM publiksuccé

De stora nationerna inom amerikansk fotboll är, förutom USA, Kanada, Mexiko och Japan. Men även länder som Australien, Tyskland, Korea, Frankrike, Österrike och Finland blir att räkna med.

Senaste VM, det femte i ordningen och som avgjordes i Österrike tidigare i år, blev en publiksuccé med totalt nästan 100 000 åskådare och 300 ackrediterade journalister från 30 länder. USA vann över Kanada i finalen, inför 20 000 åskådare i Wien. Sverige kvalade inte in till VM.

Det svenska laget har dock varit framgångsrikt i tidigare mästerskap med bland annat ett brons från 1999. I senaste EM, 2010, blev det en fjärdeplats för Blågult.

Stärker Stockholm som turistmagnet

Amerikansk fotboll i Sverige har cirka 6 000 medlemmar och växer stadigt, framför allt på ungdomssidan. Högsta serien, Superserien, innehåller sex lag.

Ninna Engberg, vd på Stockholm Globe Arenas, välkomnar också varmt VM i amerikansk fotboll på Stockholm Arena 2015:

- Evenemanget VM i amerikansk fotboll stärker ytterligare Stockholm som tung turistmagnet, och passar perfekt för Stockholmsarenan med sin närhet till kommunikationer, hotell och turistattraktioner.


 
Foto: Garry Nilsson

Mitt i bedrövelsen kommer glädjebeskedet – RF och Fotbollförbundet  har lyckats skrapa ihop 35 miljoner kronor som delas ut som stöd  i stöd till de allsvenska lagen, Klubbarna i herrallsvenskan får dela på nästan 27 miljoner och de i damallsvenskan får  knappt 3 miljoner.

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

Förhoppningen om färre restriktioner för idrotten finns inte i nuläget - i stället förlängs gällande restriktioner på grund av pandemin till den 17 maj. Det gäller både Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd samt begränsningsförordningen vilket innebär fortsatt 8 personer vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster Likaså blir det fortsatt stopp för ungdomar att börja idrotta.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.