Daladerbyt spelas i - Globen

Med 16 000 åskådare är det fullsatt i Globen. Så många dalmasar beräknas ta plats i Globen på trettondagsafton. Klassiska derbyt Mora-Leksand flyttas och spelas i Stockholm efter en fräck idé som nu blir till verklighet.
17 000 personer såg utomhusmatchen Slaget om Siljan mellan Leksand och Mora i februari 2011. Nu flyttar lagen derbyt från utomhusrink till Globen. Foto: Henrik Hansson, ScanpixMoras klubbdirektör Peter Hermodsson satt och pratade med en supporter.

- Då plötsligt sa vi, ”tänk om vi gjorde så här då, alltså mötte Leksand i Globen.”

Leksand sa ja direkt

Sedan de skrattat åt det tokiga påhittet tittade de lite mer allvarligt på varandra, idén var i själva verket lika tokig som realistisk. Sagt och gjort.

I dag, några månader senare, är Globen bokad. Men vägen till en verklig match har inte varit helt besvärsfri.

- Leksand hade inga invändningar, de vet hur många fanns de har i huvudstaden. Förbundet sa inget om en annan spelarena så länge samma lag möts och ingen protesterar.

Förklara för sponsorerna

Men så var det där med fansen med sina säsongsbiljetter och dessutom de lokala sponsorerna.

- Här är vi i sanningens namn inte helt överens. Vissa blev vansinniga, andra tyckte det lät bra. Men det ska bli bra.
Peter Hermodsson fortsätter:

- Vi behöver prata och diskutera mera med våra partners. Vi har också skrivit brev till alla för att förklara varför vi gör det här.

Marknadsföring av Dalarna

Han tycker att ”Slaget om Siljan” blir till en angelägenhet för hela Dalarna och att en match med de här speciella villkoren gynnar länet.

- Vi får uppmärksamhet och Dalarnas marknadsförs som bygd, och kanske vi i fortsättningen får lättare att attrahera sponsorer.

Klubbarna tror på fullsatt och har enats om en budget där allt delas lika, såväl risker som behållning. Nu gäller det att hitta intäkter och både lokala och nationella sponsorer är aktuella.

Senast i helgen möttes antagonisterna. Matchen i Älvdalens ishall (fullsatt 700 åskådare) blev trots 15 utvisningar, fem för Mora och tio för Leksand, inte lika het som vanligt och Leksand vann med 3-2 efter straffar.

Thomas Ejderhov

Fakta

Slaget om Siljan

Inför drygt 17 000 åskådare vann Leksand "Slaget om Siljan" den 26 februari 2011 i ett derby mot Mora. En ny arena hade byggt på på parkeringsplatsen utanför Leksands hall. Mora vann med 4-1.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Idag inleds bilsporttävlingen Race of Championsigång på isarna utanför Piteå havsbad. Ett evenemang som lockar världseliten inom olika motorsporter och som tidigare har arrangerats bland annat i Barcelona, Peking, Mexico City, London och Miami. Från världsmetropoler till Piteå havsbad  för en folk- och motorfest.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.