Ett VM till, nu med publik..

Ett hockey-VM till på hemmaplan. För andra året i rad ska världsmästerskapen spelas i både Sverige och Finland. Med den skillnaden att Stockholm blir huvudort och, inte minst, nu ska folk ha råd och intresse att gå på hockey.
Biljettpriserna vid hockey-VM i våras avskräckte publiken. Här är biljett till finalen i Helsingfors. Foto: Piia Kiviniemi, Lehtikuva/Scanpix

 

Lediga stolar och dyra biljetter innebar en massiv kritik i våras.

Svenska Ishockeyförbundet tog till sig kritiken och har reviderat hela biljettänket. Viktigast är att få folk lockade och det kan inte ske annat än med vettiga biljettpriser.

Vill skapa en folkfest

- Vi vill skapa en folkfest, en upplevelse, säger generalsekreteraren Tony Wiréhn som är ny i organisationen och det samma gäller, marknads- och kommunikationschefen Malin Eldh.

Vid onsdagens pressinformation var också förbundsbasen Christer Englund närvarande och han instämmer i lovsången att prioritera publiken. Utan åskådare blir det ingen folkfest, så enkelt är det.

- Vi vill fylla Globen i premiären, allt annat är ett misslyckande, betonade Tony Wiréhn.

Ny prispolitik

Den nya prispolitiken bevisas av premiärmatchen, 3 maj 2013 när Tre Kronor möter Schweiz.

En biljett kostar då mellan 295 och 795 kronor, för barn under 16 år 125 kronor.

Jämför det med 395 till 1495 vid VM-premiären mot Norge i våras.

Men då kom heller inte fler än 7 700 betalande åskådare.

"Specialaren" för familjer

Flera exempel:

Tre Kronor möter Kanada den 9 maj, borde garantera närmast fullsatt, då kostar det mellan 345 och 995 kronor.

Sedan finns ”specialaren”, en så kallade familjematch och priset sjunker till 195 kr. Semifinalerna kostar mellan 495 och 1 245 kronor och finalen 545–1 495 kronor.

Förbundet har valt att utforma priserna enligt ett differentierat tänk. De dyraste biljetterna, kategori 1, släpps vid ett senare tillfälle. Kategori 2 kostar 1 495 kr och kategori 3 kostar 545 kr.

Engagera ungdomslag

På onsdagen släpptes för övrigt de första biljetterna och VM-organisationen har etablerat samarbete med en rad partners.

Som ytterligare ett led i försäljningskampanjen ska ungdomar kunna sälja VM-biljetter för att dra in pengar till sina klubbar.

- Vi har också gått ut med ett erbjudande så att de kan köpa biljetter i förväg. Undomslag ska kunna komma hit och ha avslutning här. Kan man packa ihop det med boende och resa och kanske föreläsning får man en helhet

VM-organisationen ska dessutom besöka arenor i elitserien och allsvenskan för att marknadsföra turneringen.

Ingen blev sparkad

I dyningarna efter fiaskot i våras har en självrannsakan och flera undersökningarna skapat en färdplan för den nya VM-organisationen.

Men som förbundsbasen Christer Englund betonade:

- Vi har inte sparkat någon från den operativa organisationen.

Budgeten är och förblir hemlig. Men det är välkänt att publikintäkterna står för över 90 procent av intäkterna. Så det gäller att den nya biljettaktiken håller.

En hen som maskot

VM 2013 har ett lodjur som maskot.

- Det är en hen. Hen har inget namn, säger Malin Eldh.

Maskoten för ishockey-VM 2012 hette HockeyBird om någon minns. Större hopp har man till den nya figuren.

Malin Eldh berättade att den nya maskoten blir ett lodjur.

- Det är en hen. Hen har inget namn. Det blir en viktig figur och blir väldigt aktiv i sociala medier

Via bl a Facebook och Twitter ska maskoten få ett namn.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.