Storfrämmande i fotbolls-Sverige

23 juli på Tele2 Arena, 27 juli på Ullevi och 6 augusti på Friends Arena. På 14 dagar har fotbollsentusiasterna chans att se världsstjärnor på besök i sommar-Sverige. Paris SG spelar dubbla matcher och Manchester United gör ett framträdande. I en match där AIK tjänar över 1 miljon kronor.
Gäster på Friends Arena, Manchester United med Robin van Persie som största stjärna. Den 6 augusti ska AIK möta storlaget från England. Foto: Jon Super, AP Photo/Scanpix

 

Förhoppningarna har varit stora och parterna har förhandlat länge och närmat sig varandra allt mera. Nu har Manchester United gett klartecken.

United står ekonomin

AIK:s vd Thomas Edselius kunde på tisdagen bekräfta uppgifterna:

- Vi är stolta över att Manchester United har valt AIK för den här matchen. Vi ser också fram emot matchen där de två största klubbarna i Sverige och England möts för första gången.

AIK och Manchester United hade en gemensam presskonferens där Thomas Edselius överraskade med att prata om affärsuppgörelsen.

- Vi får en del förfrågningar om att möta stora klubbar, men ofta medför det en betydande ekonomisk risk. Den här gången är Manchester United arrangör och vi får ersättning för att spela mot dem.

Edselius medger att AIK kommer att tjäna ett sjusiffrigt belopp, dvs över 1 miljon kronor. Allt tyder på en synnerligen lyckad uppgörelse.

- Det gjorde denna match extra spännande för oss eftersom det både ger oss internationell erfarenhet och ett garanterat positivt resultat av matchen utan någon ekonomisk risk.

United laddar

Att Manchester United inte tar matchen som bara en av många visar det faktum att det är genrepet inför tävlingssäsongen. Veckan efter AIK-matchen, den 11 augusti, sker Community Shield, mötet mellan liga- och cupmästarna i England – mot Wigan. Därpå inleds Premier League.

- Svenska lag är alltid kraftfulla och starka. Jag är säker på att den nya tränaren David Moyes har tittat efter det, för det sista han vill ha som ny tränare är en långsam start på säsongen, säger Bryan Robson, förre mittfältseleganten och numera ambassadör för Premier League-klubben.

Han hade flugit in speciellt för presskonferensen

Hammarby - och Real Madrid

AIK-arna inser att nya United, för första gången utan Alex Ferguson men med nye David Moyes som manager och med alla storstjärnor lockar mycket publik till Friends Arena.

Spelprogrammet för AIK i allsvenskan gör det också möjligt att spela just den 6 augusti. Då AIK är spelledigt i åtta dagar mellan mötena med Elfsborg och Malmö FF. Lite tajt blir det, men det datumet passaar United bäst.

Paris SG och Zlatan Ibrahimovic gör dubbla framträdanden i Sverige.

23 juli mot Hammarby på Tele2 Arena och 27 juli mot Real Madrid i den så kallade Supermatchen på Ullevi i Göteborg.

41 000 biljetter sålda

Zlatan Ibrahimovic kommer, det har representanter för den franska klubben nu lovat.

Cristiano Ronaldo  spelar, det är åtminstone direktiven i uppgörelsen med Real Madrid.

Sport&Evenemang i Göteborg är företaget som står bakom arrangemanget och där uppger Daniel Berg Stocks att 41 000 av 45 000 biljetter är sålda. Ändå återstår sex veckor, det resultatet låter ju strålande bra.

TV4 sänder - Hammarbys match

- Vi släppte biljetterna mycket tidigare i år än förra året. Förra sommaren hade vi tur att få hit Manchester United och Barcelona på relativt kort varsel – till en bra peng. Därför släpptes biljetterna mycket närmare inpå matchen, säger han.

Årets evenemang är dyrare och ansvaret tar Sport&Evenemang helt på egen hand. Det kostar inte bara mer än i fjol att säkra lagen utan som en logisk följd blir också biljetterna dyrare, 940 kronor för en sittplats och 530 kronor för en ståplats.

Paris SG kommer direkt från Stockholm i Göteborg.

Hammarby ska före Real Madrid försöka bjuda PSG motstånd. En match där TV4 har säkrat sändningsrättigheterna. De har inte gjort det på Ullevi, inte ännu i alla fall.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Ett antal män utnyttjade sina positioner inom ridsporten och hade sexuella relationer med minderåriga flickor. Under flera års tid var det olika personer som larmade om missförhållandena till förbundet men åtgärder mot männen uteblev. 

Händelserna började istället diskuteras på sociala medier och en kvinnlig dressyrdomare straffades – inte männen.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.