Storfrämmande i fotbolls-Sverige

23 juli på Tele2 Arena, 27 juli på Ullevi och 6 augusti på Friends Arena. På 14 dagar har fotbollsentusiasterna chans att se världsstjärnor på besök i sommar-Sverige. Paris SG spelar dubbla matcher och Manchester United gör ett framträdande. I en match där AIK tjänar över 1 miljon kronor.
Gäster på Friends Arena, Manchester United med Robin van Persie som största stjärna. Den 6 augusti ska AIK möta storlaget från England. Foto: Jon Super, AP Photo/Scanpix

 

Förhoppningarna har varit stora och parterna har förhandlat länge och närmat sig varandra allt mera. Nu har Manchester United gett klartecken.

United står ekonomin

AIK:s vd Thomas Edselius kunde på tisdagen bekräfta uppgifterna:

- Vi är stolta över att Manchester United har valt AIK för den här matchen. Vi ser också fram emot matchen där de två största klubbarna i Sverige och England möts för första gången.

AIK och Manchester United hade en gemensam presskonferens där Thomas Edselius överraskade med att prata om affärsuppgörelsen.

- Vi får en del förfrågningar om att möta stora klubbar, men ofta medför det en betydande ekonomisk risk. Den här gången är Manchester United arrangör och vi får ersättning för att spela mot dem.

Edselius medger att AIK kommer att tjäna ett sjusiffrigt belopp, dvs över 1 miljon kronor. Allt tyder på en synnerligen lyckad uppgörelse.

- Det gjorde denna match extra spännande för oss eftersom det både ger oss internationell erfarenhet och ett garanterat positivt resultat av matchen utan någon ekonomisk risk.

United laddar

Att Manchester United inte tar matchen som bara en av många visar det faktum att det är genrepet inför tävlingssäsongen. Veckan efter AIK-matchen, den 11 augusti, sker Community Shield, mötet mellan liga- och cupmästarna i England – mot Wigan. Därpå inleds Premier League.

- Svenska lag är alltid kraftfulla och starka. Jag är säker på att den nya tränaren David Moyes har tittat efter det, för det sista han vill ha som ny tränare är en långsam start på säsongen, säger Bryan Robson, förre mittfältseleganten och numera ambassadör för Premier League-klubben.

Han hade flugit in speciellt för presskonferensen

Hammarby - och Real Madrid

AIK-arna inser att nya United, för första gången utan Alex Ferguson men med nye David Moyes som manager och med alla storstjärnor lockar mycket publik till Friends Arena.

Spelprogrammet för AIK i allsvenskan gör det också möjligt att spela just den 6 augusti. Då AIK är spelledigt i åtta dagar mellan mötena med Elfsborg och Malmö FF. Lite tajt blir det, men det datumet passaar United bäst.

Paris SG och Zlatan Ibrahimovic gör dubbla framträdanden i Sverige.

23 juli mot Hammarby på Tele2 Arena och 27 juli mot Real Madrid i den så kallade Supermatchen på Ullevi i Göteborg.

41 000 biljetter sålda

Zlatan Ibrahimovic kommer, det har representanter för den franska klubben nu lovat.

Cristiano Ronaldo  spelar, det är åtminstone direktiven i uppgörelsen med Real Madrid.

Sport&Evenemang i Göteborg är företaget som står bakom arrangemanget och där uppger Daniel Berg Stocks att 41 000 av 45 000 biljetter är sålda. Ändå återstår sex veckor, det resultatet låter ju strålande bra.

TV4 sänder - Hammarbys match

- Vi släppte biljetterna mycket tidigare i år än förra året. Förra sommaren hade vi tur att få hit Manchester United och Barcelona på relativt kort varsel – till en bra peng. Därför släpptes biljetterna mycket närmare inpå matchen, säger han.

Årets evenemang är dyrare och ansvaret tar Sport&Evenemang helt på egen hand. Det kostar inte bara mer än i fjol att säkra lagen utan som en logisk följd blir också biljetterna dyrare, 940 kronor för en sittplats och 530 kronor för en ståplats.

Paris SG kommer direkt från Stockholm i Göteborg.

Hammarby ska före Real Madrid försöka bjuda PSG motstånd. En match där TV4 har säkrat sändningsrättigheterna. De har inte gjort det på Ullevi, inte ännu i alla fall.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.