Storfrämmande i fotbolls-Sverige

23 juli på Tele2 Arena, 27 juli på Ullevi och 6 augusti på Friends Arena. På 14 dagar har fotbollsentusiasterna chans att se världsstjärnor på besök i sommar-Sverige. Paris SG spelar dubbla matcher och Manchester United gör ett framträdande. I en match där AIK tjänar över 1 miljon kronor.
Gäster på Friends Arena, Manchester United med Robin van Persie som största stjärna. Den 6 augusti ska AIK möta storlaget från England. Foto: Jon Super, AP Photo/Scanpix

 

Förhoppningarna har varit stora och parterna har förhandlat länge och närmat sig varandra allt mera. Nu har Manchester United gett klartecken.

United står ekonomin

AIK:s vd Thomas Edselius kunde på tisdagen bekräfta uppgifterna:

- Vi är stolta över att Manchester United har valt AIK för den här matchen. Vi ser också fram emot matchen där de två största klubbarna i Sverige och England möts för första gången.

AIK och Manchester United hade en gemensam presskonferens där Thomas Edselius överraskade med att prata om affärsuppgörelsen.

- Vi får en del förfrågningar om att möta stora klubbar, men ofta medför det en betydande ekonomisk risk. Den här gången är Manchester United arrangör och vi får ersättning för att spela mot dem.

Edselius medger att AIK kommer att tjäna ett sjusiffrigt belopp, dvs över 1 miljon kronor. Allt tyder på en synnerligen lyckad uppgörelse.

- Det gjorde denna match extra spännande för oss eftersom det både ger oss internationell erfarenhet och ett garanterat positivt resultat av matchen utan någon ekonomisk risk.

United laddar

Att Manchester United inte tar matchen som bara en av många visar det faktum att det är genrepet inför tävlingssäsongen. Veckan efter AIK-matchen, den 11 augusti, sker Community Shield, mötet mellan liga- och cupmästarna i England – mot Wigan. Därpå inleds Premier League.

- Svenska lag är alltid kraftfulla och starka. Jag är säker på att den nya tränaren David Moyes har tittat efter det, för det sista han vill ha som ny tränare är en långsam start på säsongen, säger Bryan Robson, förre mittfältseleganten och numera ambassadör för Premier League-klubben.

Han hade flugit in speciellt för presskonferensen

Hammarby - och Real Madrid

AIK-arna inser att nya United, för första gången utan Alex Ferguson men med nye David Moyes som manager och med alla storstjärnor lockar mycket publik till Friends Arena.

Spelprogrammet för AIK i allsvenskan gör det också möjligt att spela just den 6 augusti. Då AIK är spelledigt i åtta dagar mellan mötena med Elfsborg och Malmö FF. Lite tajt blir det, men det datumet passaar United bäst.

Paris SG och Zlatan Ibrahimovic gör dubbla framträdanden i Sverige.

23 juli mot Hammarby på Tele2 Arena och 27 juli mot Real Madrid i den så kallade Supermatchen på Ullevi i Göteborg.

41 000 biljetter sålda

Zlatan Ibrahimovic kommer, det har representanter för den franska klubben nu lovat.

Cristiano Ronaldo  spelar, det är åtminstone direktiven i uppgörelsen med Real Madrid.

Sport&Evenemang i Göteborg är företaget som står bakom arrangemanget och där uppger Daniel Berg Stocks att 41 000 av 45 000 biljetter är sålda. Ändå återstår sex veckor, det resultatet låter ju strålande bra.

TV4 sänder - Hammarbys match

- Vi släppte biljetterna mycket tidigare i år än förra året. Förra sommaren hade vi tur att få hit Manchester United och Barcelona på relativt kort varsel – till en bra peng. Därför släpptes biljetterna mycket närmare inpå matchen, säger han.

Årets evenemang är dyrare och ansvaret tar Sport&Evenemang helt på egen hand. Det kostar inte bara mer än i fjol att säkra lagen utan som en logisk följd blir också biljetterna dyrare, 940 kronor för en sittplats och 530 kronor för en ståplats.

Paris SG kommer direkt från Stockholm i Göteborg.

Hammarby ska före Real Madrid försöka bjuda PSG motstånd. En match där TV4 har säkrat sändningsrättigheterna. De har inte gjort det på Ullevi, inte ännu i alla fall.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen