Storfrämmande i fotbolls-Sverige

23 juli på Tele2 Arena, 27 juli på Ullevi och 6 augusti på Friends Arena. På 14 dagar har fotbollsentusiasterna chans att se världsstjärnor på besök i sommar-Sverige. Paris SG spelar dubbla matcher och Manchester United gör ett framträdande. I en match där AIK tjänar över 1 miljon kronor.
Gäster på Friends Arena, Manchester United med Robin van Persie som största stjärna. Den 6 augusti ska AIK möta storlaget från England. Foto: Jon Super, AP Photo/Scanpix

 

Förhoppningarna har varit stora och parterna har förhandlat länge och närmat sig varandra allt mera. Nu har Manchester United gett klartecken.

United står ekonomin

AIK:s vd Thomas Edselius kunde på tisdagen bekräfta uppgifterna:

- Vi är stolta över att Manchester United har valt AIK för den här matchen. Vi ser också fram emot matchen där de två största klubbarna i Sverige och England möts för första gången.

AIK och Manchester United hade en gemensam presskonferens där Thomas Edselius överraskade med att prata om affärsuppgörelsen.

- Vi får en del förfrågningar om att möta stora klubbar, men ofta medför det en betydande ekonomisk risk. Den här gången är Manchester United arrangör och vi får ersättning för att spela mot dem.

Edselius medger att AIK kommer att tjäna ett sjusiffrigt belopp, dvs över 1 miljon kronor. Allt tyder på en synnerligen lyckad uppgörelse.

- Det gjorde denna match extra spännande för oss eftersom det både ger oss internationell erfarenhet och ett garanterat positivt resultat av matchen utan någon ekonomisk risk.

United laddar

Att Manchester United inte tar matchen som bara en av många visar det faktum att det är genrepet inför tävlingssäsongen. Veckan efter AIK-matchen, den 11 augusti, sker Community Shield, mötet mellan liga- och cupmästarna i England – mot Wigan. Därpå inleds Premier League.

- Svenska lag är alltid kraftfulla och starka. Jag är säker på att den nya tränaren David Moyes har tittat efter det, för det sista han vill ha som ny tränare är en långsam start på säsongen, säger Bryan Robson, förre mittfältseleganten och numera ambassadör för Premier League-klubben.

Han hade flugit in speciellt för presskonferensen

Hammarby - och Real Madrid

AIK-arna inser att nya United, för första gången utan Alex Ferguson men med nye David Moyes som manager och med alla storstjärnor lockar mycket publik till Friends Arena.

Spelprogrammet för AIK i allsvenskan gör det också möjligt att spela just den 6 augusti. Då AIK är spelledigt i åtta dagar mellan mötena med Elfsborg och Malmö FF. Lite tajt blir det, men det datumet passaar United bäst.

Paris SG och Zlatan Ibrahimovic gör dubbla framträdanden i Sverige.

23 juli mot Hammarby på Tele2 Arena och 27 juli mot Real Madrid i den så kallade Supermatchen på Ullevi i Göteborg.

41 000 biljetter sålda

Zlatan Ibrahimovic kommer, det har representanter för den franska klubben nu lovat.

Cristiano Ronaldo  spelar, det är åtminstone direktiven i uppgörelsen med Real Madrid.

Sport&Evenemang i Göteborg är företaget som står bakom arrangemanget och där uppger Daniel Berg Stocks att 41 000 av 45 000 biljetter är sålda. Ändå återstår sex veckor, det resultatet låter ju strålande bra.

TV4 sänder - Hammarbys match

- Vi släppte biljetterna mycket tidigare i år än förra året. Förra sommaren hade vi tur att få hit Manchester United och Barcelona på relativt kort varsel – till en bra peng. Därför släpptes biljetterna mycket närmare inpå matchen, säger han.

Årets evenemang är dyrare och ansvaret tar Sport&Evenemang helt på egen hand. Det kostar inte bara mer än i fjol att säkra lagen utan som en logisk följd blir också biljetterna dyrare, 940 kronor för en sittplats och 530 kronor för en ståplats.

Paris SG kommer direkt från Stockholm i Göteborg.

Hammarby ska före Real Madrid försöka bjuda PSG motstånd. En match där TV4 har säkrat sändningsrättigheterna. De har inte gjort det på Ullevi, inte ännu i alla fall.

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.