Kampen mellan Zlatan och Pia

Pia mot Zlatan. Nu ha det också blivit en kamp, åtminstone medialt. Två personer vana vid huvudroller, med allt vad det innebär i uttalande och agerande. Och vinnare är – Pia Sundhage.
En leende Zlatan Ibrahimovic på bänken under andra halvlek i vänskapsmatchen mellan Hammarby IF och Paris Saint-Germain i Tele 2 Arena i Stockholm på tisdagen. Foto: Maja Suslin, Scanpix
Annons


Zlatan är dubbelt aktuell i dagarna. Dels i tisdagens invigningsmatch på Tele2 Arena i Stockholm och dels i lördagens match, Paris SG-Real Madrid, i Göteborg.

Drygt 23 000 var den officiella publiksiffran från tisdagen medan lördagens uppvisning lockar desto flera och närmar sig fullsatt, 45 000 personer.

Men vem hade trott att Zlatan och hans franska storlag skulle hamna lite i skymundan och desto mera handla om landslagstjejerna...

Väcker mer frågor

Zlatan Ibrahimovic gör sitt bästa för att väcka intresse. Han kom i Paris SG:s färgstarka blå overall till presskonferensen i Tele2 Arena på måndagskvällen och var beredd på frågor om klubben och framtida adress. Det ämnet är oundvikligt. Och när han då sa lite kryptiskt:

- Jag måste träffa Nasser (Al-Khelaifi, Paris klubbpresidenten) och reda ut lite saker.

Ja, då kablades de orden ut över fotbolls-Europa. Men det kom ett förtydligande:

- Det är normalt med ett möte, man brukar göra så inför säsongen, snacka igenom alla bitar. Det finns inte mycket mer att säga egentligen. Det behöver inte betyda att det handlar om framtid. Vi brukar prata ofta.

"Vet att de har avancerat"

Han var mindre förberedd på frågor om damlandslaget. Åtminstone föreföll det så. Har han noterat vad som har hänt?

- Jo, de har gått vidare.

Så mycket mer hade han inte att säga om det.

Intresset inför Hammarbys möte med det franska mästarlaget tog fart i sista stund och 23 427 personer fanns på plats. Möjligen tack vare en ny sponsors inhop. Det globala friskvårdsföretaget Herbalife subventionerar biljetterna som såldes för elva kronor styck.

Zlatan spelade första halvlek

”Det är vårt sätt att fira avtalet med Hammarby”, kommunicerade Herbalifte som blir tröjsponor och även Hammarbys kost- och friskvårdspartner enligt ett ”sjusiffrigt kontrakt” som sträcker sig till 2016.

Matchen då? Jo, Hammarby spelade länge jämnt med PSG, men i andra halvlek visade gästerna klass - utan Zlatan. För han gick av planen efter 45 minuter, som det var bestämt på förhand.

Nu stannar truppen av spelare och ledare i Stockholm under tre dagar innan de flyger till Göteborg för lördagens match mot Real Madrid.

Konkurrens om intresset

Med Pia Sundhage och Zlatan Ibrahimovic som ikoner i marknadsföringen ha det blivit en kamp om uppmärksamheten de här dagarna.

Ingen på Stockholm Globes Arenas, som har planerat invigningsmatchen, hade kunnat föreställa sig att damfotbollen skulle dominera utbudet så totalt.

Nu mäts också Pia Sundhages och Zlatan Ibrahimovics lyskraft som personer.

"Han verkar vara mediatränad"

I Sportbladet uttalar sig retorikexperten Anders Sigrell och har en teori om varför dam-EM bara blir större och större.

- Pia har förmågan att uttrycka ett genuint engagemang. Man tvivlar inte en sekund på att hon faktiskt är så engagerad som hon ger uttryck för att vara. Sedan har hon förstått humorns betydelse, hur viktigt det är att våga försöka vara rolig. Då blir det trevligare att lyssna.

Och Zlatan?

- Jo, han kan också vara spontan, men han ger inte ett intryck av att vara genuint engagerad. Han verkar snarare medietränad, han säger de saker han bör säga, säger Anders Sigrell.

Aj, aj, aj, vad gör jag, tycks Zlatan undra och skrattar åt sig själv efter en miss. Foto: Christine Ohlsson, Scanpix

Egon Håkanson (inte verifierad)

mån, 2013-07-29 17:09

1. Pia och Zlatan

Obegåvat inlägg!Det går inte jämföra Pia o Zlatan!Urgullig Pia,visst!Proffsig tycker jag också! Men Zlatan är ju en världsspelare som måste hålla sig på sin spelplan!O den handlar inte om gull-i-gull med svenska journalister... Olika världar!

Peter P (inte verifierad)

tis, 2013-07-30 12:26

2. Pia och Zlatan

Zlatan är medietränad inte "mediatränad". Det bör väl också artikelns språkexpert anse? Annars finns till exempel Språkrådet,Mediespråksgruppen, TT-språket och SAOL som stöd för hur man bör skriva medium, medier, medierna och sammansatt medie- . I övrigt ger jag Egon H helt rätt.

Betydelsen av att sälja spelare bevisas med all önskvärd tydlighet i Elfsborg. Klubben gick 15 miljoner plus 2020 - mycket tack vare försäljningen av forwarden Jesper Karlsson till nederländska AZ Alkmaar. Det innebär i sin tur att klubben har 30 miljoner i eget kapital

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.