Nio klassiska och efterlängtade mil

Att ta sig de nio milen mellan Sälen och Mora formligen trånar folk efter. På söndagen när anmälningarna öppnade tog platserna slut på nolltid. Den som inte var på hugget ångrar sig säkert bittert.

CykelVasan och UltraVasan är motionslopp som vänder sig både till motionär och elit, fördelat på tre distanser. Loppet från Sälen till Mora passerar alla de kända Vasaloppskontrollerna. Starten för de kortare distanserna är i Oxberg.

 

Ja, nolltid och nolltid, men det får man väl ändå betrakta det som när det tog 3 minuter och 21 sekunder, sedan var 12 000 platser slut.

Öppna för 100 nya löpare

För nya Ultravasan dröjde det 28 minuter, sedan var 750 platser bokade. Därtill så snabbt att det inte fanns så mycket plats för utlänningarna och därför tog Vasaloppets ledning direkt beslut att öppna för just 100 internationella deltagare, eftersom målet är att UltraVasan ska bli ett internationellt storlopp.

Cykelvasan har haft en fantastisk utveckling. Vid premiären 2009 cyklade 1 911 personer. I den sjätte upplagen blir det 12 000 cyklister!

- Det är förstås otroligt roligt att intresset för CykelVasan håller i sig. För framtiden undersöker vi givetvis möjligheten för fler deltagare genom ytterligare en dag, men det kräver att vi hittar lösningar som passar alla, säger Vasaloppets VD Anders Selling.

Måste värna om kvalitén

- Vår främsta ambition är trots allt inte att locka så många anmälda som möjligt utan att ge varje enskild deltagare en fantastisk upplevelse

Den sjätte upplagan av CykelVasan körs fredag 15 och lördag 16 augusti 2014. De kortare loppen genomförs på fredagen med start i Oxberg och det långa loppet på lördagen med start i Sälen, då 12 000 mountainbikecyklister kommer att kunna starta med det klassiska Vasaloppsmålet i Mora i sikte.

UltraVasan, Vasaloppets stora nyhet för året sommaren 2014, nådde snabbt sitt tak. Här har arrangörerna varit försiktiga och kommunicerat att inte fler än 750 deltagare får delta i premiären när starten sker lördagen den 23 augusti kl fem på morgonen.

Går att nöja sig med halva sträckan

Nu visade det sig att merparten av de 750 anmälda är svenskar. Det fick tävlingsledningen att besluta om ytterligare 100 platser för internationella deltagare, eftersom målet är att UltraVasan ska bli ett internationellt storlopp.

I UltraVasan finns en kortare sträcka, UltraVasan 45, som samtidigt startar i Oxberg. I UltraVasan 45 finns inget anmälningstak.

- Det är häftigt att se vilken attraktionskraft Vasaloppet har, säger Anders Selling.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.