Oförändrat stort motionsintresse

Tro inget annat än att motionsintresset i Sverige är oförändrat stort för att inte säga massivt. Det bevisas av att sommarens O-ringen i Skåne har många anmälda och Vasaloppet, ja, där är det fulltecknat.
O-ringen arrangeras i Skåne 2014 och intresset är stort bland orienterarna och arrangörerna räknar med dryga 20 000 deltagare.er bra

 

Intresset för sommarens O-Ringen i Skåne och Kristianstad är på topp.

Den 1 november hade 7 127 deltagare anmält sig till orienteringsevenemanget. En klar förbättring jämfört med samma tid de senaste åren.

- Det är fantastiskt roligt. Vi har inte haft så stora anmälningssiffror till O-Ringen vid den här tidpunkten på många år, säger t.f. O-Ringenchefen Patrik Söderqvist.

Skåne lockar orienterarna

Den första anmälningsgränsen den 1 november har varit en bra indikator på hur stort det kommande O-Ringen kommer att bli. 2012 när O-Ringen genomfördes i Halland var det 6 362 anmälda vid motsvarande tid. Det året var det sedan 21 172 som till slut sprang tävlingen.

I år noterar alltså arrangörerna 7 127 anmälda den 1 november. Hur många som sedan kommer att springa sommarens orienteringsfest i Kristianstad kan man bara spekulera om. Det blir den 50:e upplagan av O-Ringen.

- Vi har genom vårt koncept med unika etappområden, med allt ifrån bokskogar på Ryssberget till strandetappen vid Friseboda kompletterat med upplevelser och aktiviteter vid sidan om tävlingarna, säger generalsekreteraren Mats Widesjö för O-Ringen i Skåne.

Slut på startplatser

Vasaloppets vintervecka 2014 är med 66 800 anmälningar för första gången fulltecknat.  När antalet anmälningar i HalvVasan för första gången nådde taket på 5 000 deltagare blev samtliga lopp fulltecknade. Sedan Öppet Spår infördes 1979 har det aldrig hänt att alla skidloppen fyllts. 

- Detta är en unik situation. Tidigare har vi alltid kunnat hänvisa den som vill delta till något annat lopp i vinterveckan men nu är det stopp. Vi gläds såklart åt det fortsatt stora intresset men givetvis är det också tråkigt att inte kunna ge plats åt alla som vill delta, säger Vasaloppets vd Anders Selling.

En av Vasaloppets stora målsättningar är att vara en motor för konditionsidrott och folkhälsa. Att arrangemangen fylls allt tidigare gör att fler har loppen som det stora målet för hela årets träning.

- Vi vet att våra deltagare i genomsnitt tränar tre timmar per vecka de sista månaderna inför loppen och samtidigt blir det allt mer vanligt att göra träningen till något socialt. Med lite matematik ger det en svindlande bild av vilken folkrörelse Vasaloppet har blivit, säger Anders Selling.

Fakta

Vasaloppets vintervecka 2014

Fre 21 feb: KortVasan. 30 km. Start Oxberg. (10 000 anmälda. Fullt 131025)

Lör 22 feb: TjejVasan. 30 km. Start Oxberg. (10 000 anmälda. Fullt 130912)

Sön 23 feb: UngdomsVasan. 3, 5, 7 eller 9 km. Start Mora skidstadion.

Sön 23 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen. (10 000 anmälda. Fullt 130908)

Mån 24 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen. (8 000 anmälda. Fullt 131016)

Tis 25 feb: HalvVasan. 45 km. Start Oxberg. (5 000 anmälda. Fullt 131031)

Fre 28 feb: StafettVasan. 24, 24, 14, 9 och 19 km. Start Sälen. (8 000 anmälda. Fullt 130317)

Sön 2 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (15 800 anmälda. Fullt 130317)

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Djurgårds-spelaren Peter Hollands besinningslösa attack på Luleå-backen Fredrik Styrman i torsdagens SHL omgång fortsätter att väcka heta känslor i hockey-Sverige. 

-Hade händelsen ägt rum på allmän plats hade åklagare kunnat väcka åtal för grov misshandel, säger Mikael Johansson som var på matchen med sin dotter.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.