Oförändrat stort motionsintresse

Tro inget annat än att motionsintresset i Sverige är oförändrat stort för att inte säga massivt. Det bevisas av att sommarens O-ringen i Skåne har många anmälda och Vasaloppet, ja, där är det fulltecknat.
O-ringen arrangeras i Skåne 2014 och intresset är stort bland orienterarna och arrangörerna räknar med dryga 20 000 deltagare.er bra

 

Intresset för sommarens O-Ringen i Skåne och Kristianstad är på topp.

Den 1 november hade 7 127 deltagare anmält sig till orienteringsevenemanget. En klar förbättring jämfört med samma tid de senaste åren.

- Det är fantastiskt roligt. Vi har inte haft så stora anmälningssiffror till O-Ringen vid den här tidpunkten på många år, säger t.f. O-Ringenchefen Patrik Söderqvist.

Skåne lockar orienterarna

Den första anmälningsgränsen den 1 november har varit en bra indikator på hur stort det kommande O-Ringen kommer att bli. 2012 när O-Ringen genomfördes i Halland var det 6 362 anmälda vid motsvarande tid. Det året var det sedan 21 172 som till slut sprang tävlingen.

I år noterar alltså arrangörerna 7 127 anmälda den 1 november. Hur många som sedan kommer att springa sommarens orienteringsfest i Kristianstad kan man bara spekulera om. Det blir den 50:e upplagan av O-Ringen.

- Vi har genom vårt koncept med unika etappområden, med allt ifrån bokskogar på Ryssberget till strandetappen vid Friseboda kompletterat med upplevelser och aktiviteter vid sidan om tävlingarna, säger generalsekreteraren Mats Widesjö för O-Ringen i Skåne.

Slut på startplatser

Vasaloppets vintervecka 2014 är med 66 800 anmälningar för första gången fulltecknat.  När antalet anmälningar i HalvVasan för första gången nådde taket på 5 000 deltagare blev samtliga lopp fulltecknade. Sedan Öppet Spår infördes 1979 har det aldrig hänt att alla skidloppen fyllts. 

- Detta är en unik situation. Tidigare har vi alltid kunnat hänvisa den som vill delta till något annat lopp i vinterveckan men nu är det stopp. Vi gläds såklart åt det fortsatt stora intresset men givetvis är det också tråkigt att inte kunna ge plats åt alla som vill delta, säger Vasaloppets vd Anders Selling.

En av Vasaloppets stora målsättningar är att vara en motor för konditionsidrott och folkhälsa. Att arrangemangen fylls allt tidigare gör att fler har loppen som det stora målet för hela årets träning.

- Vi vet att våra deltagare i genomsnitt tränar tre timmar per vecka de sista månaderna inför loppen och samtidigt blir det allt mer vanligt att göra träningen till något socialt. Med lite matematik ger det en svindlande bild av vilken folkrörelse Vasaloppet har blivit, säger Anders Selling.

Fakta

Vasaloppets vintervecka 2014

Fre 21 feb: KortVasan. 30 km. Start Oxberg. (10 000 anmälda. Fullt 131025)

Lör 22 feb: TjejVasan. 30 km. Start Oxberg. (10 000 anmälda. Fullt 130912)

Sön 23 feb: UngdomsVasan. 3, 5, 7 eller 9 km. Start Mora skidstadion.

Sön 23 feb: Öppet Spår söndag. 90 km. Start Sälen. (10 000 anmälda. Fullt 130908)

Mån 24 feb: Öppet Spår måndag. 90 km. Start Sälen. (8 000 anmälda. Fullt 131016)

Tis 25 feb: HalvVasan. 45 km. Start Oxberg. (5 000 anmälda. Fullt 131031)

Fre 28 feb: StafettVasan. 24, 24, 14, 9 och 19 km. Start Sälen. (8 000 anmälda. Fullt 130317)

Sön 2 mar: Vasaloppet. 90 km. Start Sälen. (15 800 anmälda. Fullt 130317)

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.