Då andades Christer Englund ut...

Hockeyförbundets ordförande Christer Englund andas ut. Det blev inget nytt Globen-VM... Varken VM-guld eller ekonomiskt fiasko.
Christer Englund kunde vara glad trots att juniorkronorna inte lyckades i den avgörande matchen. Men ekonomiskt blev JVM en framgång. Foto: Jonas Ekströmer, TT Nyheter

 

Fullvuxna Tre Kronor tog VM-guld men turneringen i Globen slutade med en smäll på 25 miljoner kronor. Det sved ordentligt och man kan tänka sig att Christer Englund ibland höll andan när han och förbundet skulle gå in i ett nytt arrangörskap via JVM i Malmö.

Fast det slutade lyckligt om än i besvikelse.

144 271 åskådare

Juniorkronorna gjorde allt så bra fram till avgörandet. Då saknade de förmågan att göra mål och det kostade dem guldet. Finland spelade desto smartare och erövrade pokalen.

Men i alla andra avseenden blev Sverige en vinnare. I arrangörskapets alla delar.

I Malmö Isstadion och i Malmö Arena har det totalt spelats 31 matcher under tio dagar vid 2014 IIHF World Junior Championship, som det så grannt heter.

Till mästerskapet har det sålts dagsbiljetter – det vill säga biljetter som inkluderar flera matcher, och det sammanlagda publiktalet blev totalt 144 271.

En publiksuccé

Juniorkronorna har skapat en fantastisk underhållning till glädje för alla, det har intygats av både åskådare på plats och framför tv:n.

- Det är oerhört glädjande att vi har fått så stor publik. Det har varit ett fantastiskt stöd för juniorkronorna och som vi tackar innerligt för. Hela den här JVM-turneringen har genomförts på ett oerhört professionellt sätt, säger Christer Englund i dag med en tacksamhet som är dubbel, sett till historien och evenemanget.

I Percy Nilsson skapelse, Malmö Arena, har vd:n, Karin Mårtensson, haft yttersta ansvaret..

- Vi har haft målet att tillsammans skapa folkfest i både arenor och i city, att fylla läktarna och att göra det bästa JVM någonsin. Det är därför oerhört glädjande att vi har nått dit via gemensamma insatser och oerhört engagerade medarbetare och volontärer.

Livat på stan

Johan Hermansson Turistdirektör, Malmö stad, har sett hur stan har levt upp under arrangemangsdagarna: 

- Det har varit härligt fartfyllda dagar med folkfest i stan och på båda arenorna. Extra roligt med alla fans och besökare i Malmö under en period på året som turistiskt sett är lågsäsong.

Det exakta ekonomiska utfallet ska arrangörerna presentera senare.

Han är hockey-Sveriges mest omstridda person den här hösten. Han har idiotförklarats, och har anklagats för maffiametoder.

 Möt Ronnie Glysing, 67 år, med hockeybakgrund i både Djurgården och Hammarby och sedan 2012 ordförande i Hockeyettan, som organiserar 40 klubbar från Kalix i norr till Halmstad i söder.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.