Då blir det fart på välgörenheten

En halv miljon kronor till hemlösa människor. Flera hundra tusen till barn med cancer. När idrott och humanitära ändamål gör gemensam sak blir det ofta riktigt bra behållning.
Hemlösa och cancersjuka får hjälp via idrotten. Människor uppmanas att åka skidor och jogga för bidra med pengar. Foto: TT NyheterStockholm blir platsen för två arrangemang med välgörenhet som yttersta syfte. Att människor samtidigt får lite motion via löpning och skidåkning gör ju saken ännu bättre.

Först ut är Ski of Hope den 15 februari på Stockholms stadion. Här ska den den internationella barncancerdagen uppmärksammas.

Skapar nya möjligheter

- Längdåkningsspåret på Gärdets sportfält, som var ursprungsplatsen för eventet, regnade bort. Men vi ger oss inte så lätt då kampen mot barncancer är viktigare än så. Istället flyttar vi in på OS-arenan Stockholm stadion. Detta är ett perfekt tillfälle att dels göra en god gärning och dels träna inför Vasaloppet, säger Alexander Amprazis, projektledare för Ski of Hope.

Barncancerfonden vill nå en bredare målgrupp och skapa nya möjligheter till insamling. Tanken är att lansera en ny insamlingsform genom att kombinera en av de mest folkkära motionsformerna, längdskidåkning, med möjligheten att bidra med pengar till kampen mot barncancer.

- Vi vill genom vår friskvårdssatsning få människor i dagens stressade samhälle att må bättre. Dels genom fysisk aktivitet, men också genom att hjälpa andra. Det blir en win-win, säger Alexander Amprazis.

På Stadion ska det finnas ett längdåkningsspåret om 400 meter och deltagarna kan åka hur många varv de vill och passa på att skänka 100 kronor till kampanjen.

Från skidor till löpning

Den 22 november är det dags för löpning med välgörande ändamål. Det är redan klart att Stadsmissionen får över 500 000 kronor av Stockholm Tunnel Runs Charitygrupp

Det blir en unik löparupplevelse om 10 km. Arrangören Lidingöloppet har tillägnat en startgrupp till förmån för Stockholms Stadsmission och deras arbete för människor i hemlöshet. Den gruppen är nu fulltecknad och har genererat över en halv miljon kronor till organisationen

- Vi tycker att det är oerhört roligt och imponerande att det är så många som vill vara med oss och hjälpa till att förbättra situationen för de som är hemlösa. Tiden på året, mörkret och den allt mer påtagliga kylan gör att det känns helt rätt att bidra till att Stockholm blir en mänskligare stad för alla, säger Tomas Hoszek Generalsekreterare för Lidingöloppet

Startgruppen som Stockholm Tunnel Run har tillägnat till förmån för Stockholms Stadsmission består av 1000 personer. Varje person har betalat 550kr och tillsammans blir hela bidraget 550.000kr till Stockholms Stadsmission. 

- Vi är överväldigade. 550 000 kronor räcker t.ex. till hela 27 500 värmande luncher på en av våra verksamheter för människor i akut hemlöshet, säger Yvonne Borg, Kommunikations- och insamlingschef på Stockholms Stadsmission.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

35 000 löpare anmälde sig till Göteboegsvarvet och betalade anmälningsavgift Men Corona-epidemin  stoppade loppet - utan att pengarna återbetalades. Det förfarandet ska nu synas av synas konsumentverket via ett så kallattillsynsärende.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.