Då blir det fart på välgörenheten

En halv miljon kronor till hemlösa människor. Flera hundra tusen till barn med cancer. När idrott och humanitära ändamål gör gemensam sak blir det ofta riktigt bra behållning.
Hemlösa och cancersjuka får hjälp via idrotten. Människor uppmanas att åka skidor och jogga för bidra med pengar. Foto: TT NyheterStockholm blir platsen för två arrangemang med välgörenhet som yttersta syfte. Att människor samtidigt får lite motion via löpning och skidåkning gör ju saken ännu bättre.

Först ut är Ski of Hope den 15 februari på Stockholms stadion. Här ska den den internationella barncancerdagen uppmärksammas.

Skapar nya möjligheter

- Längdåkningsspåret på Gärdets sportfält, som var ursprungsplatsen för eventet, regnade bort. Men vi ger oss inte så lätt då kampen mot barncancer är viktigare än så. Istället flyttar vi in på OS-arenan Stockholm stadion. Detta är ett perfekt tillfälle att dels göra en god gärning och dels träna inför Vasaloppet, säger Alexander Amprazis, projektledare för Ski of Hope.

Barncancerfonden vill nå en bredare målgrupp och skapa nya möjligheter till insamling. Tanken är att lansera en ny insamlingsform genom att kombinera en av de mest folkkära motionsformerna, längdskidåkning, med möjligheten att bidra med pengar till kampen mot barncancer.

- Vi vill genom vår friskvårdssatsning få människor i dagens stressade samhälle att må bättre. Dels genom fysisk aktivitet, men också genom att hjälpa andra. Det blir en win-win, säger Alexander Amprazis.

På Stadion ska det finnas ett längdåkningsspåret om 400 meter och deltagarna kan åka hur många varv de vill och passa på att skänka 100 kronor till kampanjen.

Från skidor till löpning

Den 22 november är det dags för löpning med välgörande ändamål. Det är redan klart att Stadsmissionen får över 500 000 kronor av Stockholm Tunnel Runs Charitygrupp

Det blir en unik löparupplevelse om 10 km. Arrangören Lidingöloppet har tillägnat en startgrupp till förmån för Stockholms Stadsmission och deras arbete för människor i hemlöshet. Den gruppen är nu fulltecknad och har genererat över en halv miljon kronor till organisationen

- Vi tycker att det är oerhört roligt och imponerande att det är så många som vill vara med oss och hjälpa till att förbättra situationen för de som är hemlösa. Tiden på året, mörkret och den allt mer påtagliga kylan gör att det känns helt rätt att bidra till att Stockholm blir en mänskligare stad för alla, säger Tomas Hoszek Generalsekreterare för Lidingöloppet

Startgruppen som Stockholm Tunnel Run har tillägnat till förmån för Stockholms Stadsmission består av 1000 personer. Varje person har betalat 550kr och tillsammans blir hela bidraget 550.000kr till Stockholms Stadsmission. 

- Vi är överväldigade. 550 000 kronor räcker t.ex. till hela 27 500 värmande luncher på en av våra verksamheter för människor i akut hemlöshet, säger Yvonne Borg, Kommunikations- och insamlingschef på Stockholms Stadsmission.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.