100 000 såg VM-final via webben

Första Student-VM i amerikansk fotboll har just avslutats i Uppsala. Och det blev en succé – inte minst på webben. Uppskattningsvis 100 000 följde finalen via nätet.
Student-VM i amerikansk fotboll i Uppsala var ett anonymt arrangemang på hemmaplan, men mycket större ute i världen tack var webb tv-sändningar.

 

Finalen mellan Mexiko och Japan på söndagen slutade 14-6 till Mexiko. 

Stor uppståndelse

I Mexiko var uppståndelsen stor över resultatet. Det är första gången Mexiko vann över Japan i ett internationellt mästerskap.

Cirka 800 personer var på plats för att följa matchen på Österängens IP i Uppsala. Betydligt fler följde matchen via nätet – som mest 7 024 samtida tittare. 

Hur många individer som döljer sig bakom den siffran är svårt att avgöra, men eftersom tittarna i snitt följde matchen i 22 minuter så är siffran sannolikt över 100 000 tittare – de allra flesta utomlands, uppskattningsvis 90 procent.

Bra affär för kommunen

Tidigare i veckan följdes Mexikos match av 6 200 samtida tittare. Sveriges matcher lockade som mest 598 samtida tittare, mot Kina, vilket innebär cirka 15 000 tittare totalt på den matchen. 

Student-VM ser ut att bli en bra affär för Uppsala kommun. 335 aktiva, ledare och delegater har varit på plats i Uppsala mellan 25 april och 11 maj, varav själva matchperioden var 2-11 maj. Lägg därtill cirka 50 spendersugna supportrar från olika delar av världen. 

Totalt räknar arrangörerna, Superserie-laget Uppsala 86ers och Sveriges Akademiska Idrottsförbund, med att Student-VM genererade 4 500 hotellnätter till Uppsala kommun som varit en av Student-VM:s partners.

Tittarsiffror som de stora

- Vi är väldigt nöjda med arrangemanget och har fått mycket fin feedback av deltagarna. Det vi hade ha önskat oss är lite bättre väder och att lokalpressen hade varit lite mer på hugget. Det hade hjälpt till att locka ännu fler till matcherna, säger Student-VM-generalen Martin Söderberg som förstås är nöjd med tittarsiffrorna på webben:

- Det är definitivt rekord för amerikansk fotboll i Sverige. Frågan är om det inte är tittarsiffror som kan mäta sig med de stora idrottsförbundens webbsändningar.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken tillStockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.