Det här älskar orienterarna

Orienterare älskar sin O-Ringen. I sommar genomförs deras generalmönstring i Borås och prognosen är 16-17 000 startande. Men vad värre är, till tävlingen nästa år i Sälen är redan 13 000 bäddar bokade.
Många orienterare och många klasser innebär att åtskilliga får känna sig som segrare i O-Ringen.

 

O-Ringen avgörs för femtioförsta gången i Borås. Efter andra anmälningsstoppet den 1 april är 9 604 deltagare anmälda och det pekar på cirka 16-17 000 deltagare.

Kör in ett tåg!

En nyhet är erbjudandet att boka sovkupéer i ett tåg som ska stå i O-Ringenstaden i Borås.  På ett gammalt stickspår genom O-Ringenstaden ska ett tågset om sju sovvagnar och en restaurangvagn parkeras.

- Det blir i första hand veckobokningar i sovkupéerna som har två sovplatser per kupé.  Ett spännande boendealternativ, med närhet till allt, berättar generalsekreteraren Maria Krafft Helgesson!

Nästa år samlas orienterarna i Sälen, ja, verkligen samlas. Inte ens förra gången O-Ringen kom till Sälen var det samma efterfrågan. Tävlingen 2008 lockade 24 375 deltagare som älskar fjällterrängen. Det är det det näst största antalet i O-Ringen genom tiderna. Nu kan rekordet om 25 021 orienterare vara i fara.

På bara två veckor har närmare 13 000 bäddar bokats för tävlingen som avgörs först nästa sommar. 

Chockad över intresset

- Jag måste erkänna att jag är lite chockad över den tidiga anstormningen. Tydligt är att orienterare i Sverige och från utlandet vill försäkra sig om en plats, säger Jimmy Birklin som är generalsekreterare för tävlingen i Sälen. 

O-Ringen öppnade bokningen för boende 15 april och redan nu är närmare 13 000 bäddar i stugor, lägenheter och på hotell i Sälenfjällen bokade. Campingen och anmälan till O-Ringen öppnar först i juli 2015.

- Vi har lite utmanande sagt att det är dags att slå rekordet från Falun 1985. Med den här starten har vi lagt en bra grund i vårt rekordförsök. Vi har skruvat på, och finjusterat, konceptet från 2008, och är säkra på att vi kan erbjuda något alldeles extra för alla deltagare oavsett om man är världselit eller motionär.

Bakom O-Ringen i Sälen 2016 står 17 orienteringsklubbar från hela Dalarna som bidrar med ideellt arbetande medlemmar. 

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.