Skidåkarna slipper bilen

Vasaloppet putsar på sitt varumärke och gör det möjligt för deltagarna att åka tåg igen till starten. Uppskattat och efterfrågat från många.
Frukost på Tjejvasans tåg. Nu tar Vasaloppet åter ett ansvar för både trafik och miljö och kör tåg till starten.

 

Under flera år satsade Vasaloppet på specialtåg till Mora och Oxberg. Till Tjejvasan gick tåg från Malmö via Göteborg och upp genom Sverige. Ombord fanns vallavagn, restaurangvagn och sovvagnar med plats för cirka 300 damer från i synnerhet södra och västra Sverige.

För miljön och trafiken

Bara 200 meter från starten kunde alla förbereda sig på morgonen innan starten. Det här uppskattades av många, men ändå stoppades tågprojektet.

Men nu uppstår möjligheten igen. Vasaloppet vill ha en miljövänlig profil och minska en ändå omfattande biltrafik.

Logistik och trafik är en av Vasaloppets största utmaningar. Det gäller dels trafiksituationen och trafiksäkerheten på plats, dels miljöaspekten och därför vill organisationen utveckla är busstransporterna och samåkning.

Det blir tåg till två lopp, Tjejvasan och Vasaloppet. Tjejernas tåg går direkt från Stockholm till starten i Oxberg, medan tåget till Vasaloppet avgår från Malmö med påstigning i Lund, Hässleholm, Alvesta, Nässjö, Linköping, Norrköping och Stockholm.

Slipper ratten

- Vi har i Snälltåget funnit en engagerad partner och vi ser stor potential att utveckla tågresandet till våra arrangemang framöver. Fyller vi båda tågen motsvarar det ca 330 bilar som kan stå kvar hemma istället för att köra runt på vägarna i Dalarna, säger Johan Eriksson på Vasaloppet.

Sålunda får tågresenärerna kliva av i Mora och åka buss sträckan upp till Sälen. Och efter loppet lämnar tåget Mora och rullar söderut och skidåkarna slipper sitta bakom ratten

- Vi på Snälltåget har lång erfarenhet av att ordna skidresor med tåg till Åre och nu ger vi oss in på något nytt och spännande tillsammans med Vasaloppet! Dessutom kan vi bidra med en avsevärd miljöförbättring med en minskning på över 50 ton koldioxid jämfört med om lika många hade valt bilen, säger Marco Andersson, Snälltåget.

Nu avslöjas att ett svenskt konsortium med flera sports tech-bolag köper en fotbollsklubb från Gibraltar, med ett lag som spelar i den högsta, inhemska ligan.

- Med närheten till både Spanien och Portugal finns möjligheten att utveckla och förädla talanger, både inhemska och utifrån, betonar Pär Magnus Roos, delägare och initiativtagare till ägargruppen. Han är den som har samlat ett kapital om närmare 40 miljoner kr. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Discoverys tittar har betalat för att se allsvskan och Superettan. Nu plötsligt kommer beskedet att Kunderna hos CMore kan göra det samma. – titta på svensk elitfotboll.

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.