IIHF tvingades köpa sitt eget mästerskap

IIHF,  det internationella hockeyförbundet, tvingades gräva djupt i bankvalvet, för att försäkra sig om Riga, Lettlands huvudstad, som ensam värd för kommande VM, 21 maj-6 juni.

Pågående pandemi,  med åtföljande publikrestriktioner, innebär att IIHF måste ersätta Latvian Ice Hockey Federation, för förlorade publikintäkter i mångmiljon-klassen.

Storslagna Arena A i Riga, med plats för 14 500 åskådare för . Den stod färdig lagom till ishockey-VM 2006. Arenan kostade nästan 300 miljoner att bygga.

Ett ”normalt” år är biljettförsäljning arrangörens stora, och egentligen, enda säkra inkomstkälla.

Övriga intäkter, inklusive samtliga mediala rättigheter samt sponsor  - och partner-avtal, landar hos Infront, ett globalt promotionsföretag med huvudägare i Kina-baserade bolaget Wanda.

Bolaget ägde VM

Promotionsföretaget  Infront har IIHF i ett järngrepp.  2019 förlängdes ett redan mångårigt avtal till 2033, och fler än en gång har frågor rests varför inte upphandlingen av rättigheter sker transparent och öppet. Misstankar om korruption och osunda vänskapsrelationer förknippas med IIHF:s ledande organ, council, och  Infront.

Det är mycket sannolikt att det lettiska förbundets prislapp för att överta mästerskapet från Belaus är i 50- miljonersklassen – det är nämligen vad en VM-arrangör hoppas kunna stoppa in i den egna verksamheten efter ett mästerskap.

Danmarks Ishockey Union kunde efter 2018 års mästerskap göra en vinst i den storleksordningen – baserat på utsålda arenor.

Efter tjeckiska biljätten Skodas, en av IIHF/Infronts viktigaste partners, klara avståndstagande mot Belaus, var det ett pressat IIHF som på måndagen kunde presenterade Riga som VM-värd. Senast och första gången Riga var värd var 2006, då Bengt Åke Gustafsson som svensk förbundskapten tog Tre Kronor till VM-guld.

Nu kommer VM att avgöras i en NHL-liknande ”bubbla”. Samtliga 16 lag ska bo på samma hotell beläget i anslutning till Arena Riga, huvudarena, och Olympic Sport Centre, en mindre anläggning. På 10 minuters avstånd är under uppbyggnad ett träningscenter, Daugava rink.

IIHF och det lettiska förbundet har initierat ett nära samarbete med landets smittskyddsorganisationer.  Om möjligt ska mästerskapet kunna öppnas upp för publik, under nuvarande omständigheter blir VM publikfritt.

Välkommet beslut

-Vi välkomnar att VM ska avgöras i Riga. Det är en stor fördel att ha samtliga lag på ett och samma ställe ett år som detta. Att Riga var det starkaste alternativet var helt i linje med vår uppfattning, sammanfattar Anders Larsson, ordförande i det svenska förbundet.

Riga var tidigare medarrangör till Minsk i Belarus men klargjorde tidigt att ett samarrangemang var omöjligt med tanke på den politiska utvecklingen i landet. 

VM har aldrig tidigare avgjorts så sent på säsongen, 21 maj – 6 juni, vilket öppnar upp för en stjärnspäckad turnering, med goda möjligheter för NHL-spelare att ansluta. Här finna många publikfavoriter att ringa in för förbundskapten Johan Garpenlöv, om inte om fanns, covid-19 och karantänsbestämmelser.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress. Fotot kompletterades med orden ”Landslaget är en dröm som gått i uppfyllelse. Men vi hade aldrig varit här utan dom som trodde på oss från början. Dom som fick oss att älska fotboll och börja drömma. Tack för allt ni gjort för oss. Tack till våra moderklubbar".   En snygg gest som mottogs med sympati och uppskattning från många håll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.