IIHF tvingades köpa sitt eget mästerskap

IIHF,  det internationella hockeyförbundet, tvingades gräva djupt i bankvalvet, för att försäkra sig om Riga, Lettlands huvudstad, som ensam värd för kommande VM, 21 maj-6 juni.

Pågående pandemi,  med åtföljande publikrestriktioner, innebär att IIHF måste ersätta Latvian Ice Hockey Federation, för förlorade publikintäkter i mångmiljon-klassen.

Storslagna Arena A i Riga, med plats för 14 500 åskådare för . Den stod färdig lagom till ishockey-VM 2006. Arenan kostade nästan 300 miljoner att bygga.

Ett ”normalt” år är biljettförsäljning arrangörens stora, och egentligen, enda säkra inkomstkälla.

Övriga intäkter, inklusive samtliga mediala rättigheter samt sponsor  - och partner-avtal, landar hos Infront, ett globalt promotionsföretag med huvudägare i Kina-baserade bolaget Wanda.

Bolaget ägde VM

Promotionsföretaget  Infront har IIHF i ett järngrepp.  2019 förlängdes ett redan mångårigt avtal till 2033, och fler än en gång har frågor rests varför inte upphandlingen av rättigheter sker transparent och öppet. Misstankar om korruption och osunda vänskapsrelationer förknippas med IIHF:s ledande organ, council, och  Infront.

Det är mycket sannolikt att det lettiska förbundets prislapp för att överta mästerskapet från Belaus är i 50- miljonersklassen – det är nämligen vad en VM-arrangör hoppas kunna stoppa in i den egna verksamheten efter ett mästerskap.

Danmarks Ishockey Union kunde efter 2018 års mästerskap göra en vinst i den storleksordningen – baserat på utsålda arenor.

Efter tjeckiska biljätten Skodas, en av IIHF/Infronts viktigaste partners, klara avståndstagande mot Belaus, var det ett pressat IIHF som på måndagen kunde presenterade Riga som VM-värd. Senast och första gången Riga var värd var 2006, då Bengt Åke Gustafsson som svensk förbundskapten tog Tre Kronor till VM-guld.

Nu kommer VM att avgöras i en NHL-liknande ”bubbla”. Samtliga 16 lag ska bo på samma hotell beläget i anslutning till Arena Riga, huvudarena, och Olympic Sport Centre, en mindre anläggning. På 10 minuters avstånd är under uppbyggnad ett träningscenter, Daugava rink.

IIHF och det lettiska förbundet har initierat ett nära samarbete med landets smittskyddsorganisationer.  Om möjligt ska mästerskapet kunna öppnas upp för publik, under nuvarande omständigheter blir VM publikfritt.

Välkommet beslut

-Vi välkomnar att VM ska avgöras i Riga. Det är en stor fördel att ha samtliga lag på ett och samma ställe ett år som detta. Att Riga var det starkaste alternativet var helt i linje med vår uppfattning, sammanfattar Anders Larsson, ordförande i det svenska förbundet.

Riga var tidigare medarrangör till Minsk i Belarus men klargjorde tidigt att ett samarrangemang var omöjligt med tanke på den politiska utvecklingen i landet. 

VM har aldrig tidigare avgjorts så sent på säsongen, 21 maj – 6 juni, vilket öppnar upp för en stjärnspäckad turnering, med goda möjligheter för NHL-spelare att ansluta. Här finna många publikfavoriter att ringa in för förbundskapten Johan Garpenlöv, om inte om fanns, covid-19 och karantänsbestämmelser.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.