Tre Kronor utan matchvinnare

Den offensiva spetsen saknas i förbundskapten Johan Garpenlövs Tre Kronor till OS i Peking, första nedsläpp mot Lettland den 10 februari, klockan 05.10, svensk tid, på morgonen.

 

 

”Garpen”  valde att lämna poängspelare som Malte Strömwall och Oscar Lindberg, båda i skytteligans topp i ryska KHL, utanför truppen. Han sade också nej till Färjestads Joakim Nygårds och Brynäs-spelaren Dmytro Timasjov, Ukraina-född, som i vinter gjort stor succé i Brynäs.

Tio spelare från NHL

Truppen omfattar tre målvakter, åtta backar och 14 forwards.  Tio spelare hämtas från SHL, åtta från KHL och övriga från den schweiziska ligan. 

På en digital presskonferens  betonade ”Garpen” att den kollektiva styrkan ska ta Tre Kronor till medaljmatcher i Peking. Han har medvetet valt bort spelare som inte har plats i hans hockeyfilosofi. Kreativiteten har hamnat på undantag. Ett risktagande.

Lagets offensiva spets lär bli trion Carl Klingberg, Anton Lander och Mattias Bromé, det känner varandra väl och är en given första kedja. Sedan är det svårt att se hur ”Garpen” tänker. I truppen finns ett överflöd av centerforwardar, som Markus Krüger, Pontus Holmberg, Jakob de La Rose, Gustav Rydahl och Fredrik Olofsson.

Rögles Dennis Everberg borde vara gjuten i en andra kedja – men tillsammans med vilka? Kravinställningen på Tre Kronor är att laget alltid ska vara med och slåss om medaljer. Den här upplagans signum är hårt arbete, en solid defensiv och ett förmodat starkt målvaktsspel där Lars Johansson, SKA Peterburg är given etta.

Frågan blir om offensiven räcker till, och om ”Garpen” på den knappa tid som föregår första nedsläpp kan skapa fungerande formationer i power play, spel fem mot fyra och i box play, spel fyra mot fem. Det är ”special teams” som avgör mästerskap.

På backsidan lär Jonathan Pudas,  Björn Tömmernäs och Linus Hultström bli offensiva nycklar i power play.  I box play får Christan Folin, Oscar Fantenberg och Erik Gustafsson, Luleå, räkna med mycket speltid.

Slår ur underläge

I OS i Sydkorea 2018  försvann Tre Kronor i kvartsfinal mot Tyskland, även då uteblev spelare från NHL.

 I Peking bär Ryssland ett tungt favorittryck.  Finland , som Tre Kronor möter i sista gruppspelsmatchen, är andra hands favorit.  Tre Kronor slår ur underläge, det k a n räcka till spel om medaljer.

 Ligaspel i SHL ska genomföras parallellt med OS-ishockeyn. Totalt räknar SHL:s sportchef Johan Hemlin med preliminärt 30 ligamatcher under den aktuella perioden.

Av SHL-lagen har Oskarshamn hela fyra OS-resenärer. På fredagen blev lagets förste center, Fredrik Olofsson, OS-klar, sedan tidigare har lagets tjeckiska duo Tomas och Zydnek Zohorna nominerats i  den tjeckiska OS-truppen, backstjärnan Brian Cooper är OS-klar för USA. Färjestads har tre OS-klara spelare och Västra Frölunda två.

-Lag med två eller flera OS-resenärer har möjlighet att begära att matcher senare läggs. Tillsammans med lagens sportchefer har vi lagt ett preliminärt program som innebär totalt 30 matcher, meddelar Johan Hemlin.

Omikrons härjningar har i hög grad påverkat SHL, men Johan Hemlin tror fortfarande att grundserien kan avslutas programenligt. Ännu är det inte aktuellt att senarelägga grundseriens avslutning.  Planen är tills vidare att slutspelet ska avgöras utan formatändringar.

Kjell Nilsson 


 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.