Tre Kronor utan matchvinnare

Den offensiva spetsen saknas i förbundskapten Johan Garpenlövs Tre Kronor till OS i Peking, första nedsläpp mot Lettland den 10 februari, klockan 05.10, svensk tid, på morgonen.

 

 

”Garpen”  valde att lämna poängspelare som Malte Strömwall och Oscar Lindberg, båda i skytteligans topp i ryska KHL, utanför truppen. Han sade också nej till Färjestads Joakim Nygårds och Brynäs-spelaren Dmytro Timasjov, Ukraina-född, som i vinter gjort stor succé i Brynäs.

Tio spelare från NHL

Truppen omfattar tre målvakter, åtta backar och 14 forwards.  Tio spelare hämtas från SHL, åtta från KHL och övriga från den schweiziska ligan. 

På en digital presskonferens  betonade ”Garpen” att den kollektiva styrkan ska ta Tre Kronor till medaljmatcher i Peking. Han har medvetet valt bort spelare som inte har plats i hans hockeyfilosofi. Kreativiteten har hamnat på undantag. Ett risktagande.

Lagets offensiva spets lär bli trion Carl Klingberg, Anton Lander och Mattias Bromé, det känner varandra väl och är en given första kedja. Sedan är det svårt att se hur ”Garpen” tänker. I truppen finns ett överflöd av centerforwardar, som Markus Krüger, Pontus Holmberg, Jakob de La Rose, Gustav Rydahl och Fredrik Olofsson.

Rögles Dennis Everberg borde vara gjuten i en andra kedja – men tillsammans med vilka? Kravinställningen på Tre Kronor är att laget alltid ska vara med och slåss om medaljer. Den här upplagans signum är hårt arbete, en solid defensiv och ett förmodat starkt målvaktsspel där Lars Johansson, SKA Peterburg är given etta.

Frågan blir om offensiven räcker till, och om ”Garpen” på den knappa tid som föregår första nedsläpp kan skapa fungerande formationer i power play, spel fem mot fyra och i box play, spel fyra mot fem. Det är ”special teams” som avgör mästerskap.

På backsidan lär Jonathan Pudas,  Björn Tömmernäs och Linus Hultström bli offensiva nycklar i power play.  I box play får Christan Folin, Oscar Fantenberg och Erik Gustafsson, Luleå, räkna med mycket speltid.

Slår ur underläge

I OS i Sydkorea 2018  försvann Tre Kronor i kvartsfinal mot Tyskland, även då uteblev spelare från NHL.

 I Peking bär Ryssland ett tungt favorittryck.  Finland , som Tre Kronor möter i sista gruppspelsmatchen, är andra hands favorit.  Tre Kronor slår ur underläge, det k a n räcka till spel om medaljer.

 Ligaspel i SHL ska genomföras parallellt med OS-ishockeyn. Totalt räknar SHL:s sportchef Johan Hemlin med preliminärt 30 ligamatcher under den aktuella perioden.

Av SHL-lagen har Oskarshamn hela fyra OS-resenärer. På fredagen blev lagets förste center, Fredrik Olofsson, OS-klar, sedan tidigare har lagets tjeckiska duo Tomas och Zydnek Zohorna nominerats i  den tjeckiska OS-truppen, backstjärnan Brian Cooper är OS-klar för USA. Färjestads har tre OS-klara spelare och Västra Frölunda två.

-Lag med två eller flera OS-resenärer har möjlighet att begära att matcher senare läggs. Tillsammans med lagens sportchefer har vi lagt ett preliminärt program som innebär totalt 30 matcher, meddelar Johan Hemlin.

Omikrons härjningar har i hög grad påverkat SHL, men Johan Hemlin tror fortfarande att grundserien kan avslutas programenligt. Ännu är det inte aktuellt att senarelägga grundseriens avslutning.  Planen är tills vidare att slutspelet ska avgöras utan formatändringar.

Kjell Nilsson 


 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Bandyförbundet drabbas av en rekordstor ekonomisk smäll. Nu avslöjas att underskottet är på nästan 5 miljoner kronor för 2022/2023. En av anledningarna är att Ryssland exkluderats och att det internationella utbytet inte  blev som det var tänkt.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.