Tre Kronor utan matchvinnare

Den offensiva spetsen saknas i förbundskapten Johan Garpenlövs Tre Kronor till OS i Peking, första nedsläpp mot Lettland den 10 februari, klockan 05.10, svensk tid, på morgonen.

 

 

”Garpen”  valde att lämna poängspelare som Malte Strömwall och Oscar Lindberg, båda i skytteligans topp i ryska KHL, utanför truppen. Han sade också nej till Färjestads Joakim Nygårds och Brynäs-spelaren Dmytro Timasjov, Ukraina-född, som i vinter gjort stor succé i Brynäs.

Tio spelare från NHL

Truppen omfattar tre målvakter, åtta backar och 14 forwards.  Tio spelare hämtas från SHL, åtta från KHL och övriga från den schweiziska ligan. 

På en digital presskonferens  betonade ”Garpen” att den kollektiva styrkan ska ta Tre Kronor till medaljmatcher i Peking. Han har medvetet valt bort spelare som inte har plats i hans hockeyfilosofi. Kreativiteten har hamnat på undantag. Ett risktagande.

Lagets offensiva spets lär bli trion Carl Klingberg, Anton Lander och Mattias Bromé, det känner varandra väl och är en given första kedja. Sedan är det svårt att se hur ”Garpen” tänker. I truppen finns ett överflöd av centerforwardar, som Markus Krüger, Pontus Holmberg, Jakob de La Rose, Gustav Rydahl och Fredrik Olofsson.

Rögles Dennis Everberg borde vara gjuten i en andra kedja – men tillsammans med vilka? Kravinställningen på Tre Kronor är att laget alltid ska vara med och slåss om medaljer. Den här upplagans signum är hårt arbete, en solid defensiv och ett förmodat starkt målvaktsspel där Lars Johansson, SKA Peterburg är given etta.

Frågan blir om offensiven räcker till, och om ”Garpen” på den knappa tid som föregår första nedsläpp kan skapa fungerande formationer i power play, spel fem mot fyra och i box play, spel fyra mot fem. Det är ”special teams” som avgör mästerskap.

På backsidan lär Jonathan Pudas,  Björn Tömmernäs och Linus Hultström bli offensiva nycklar i power play.  I box play får Christan Folin, Oscar Fantenberg och Erik Gustafsson, Luleå, räkna med mycket speltid.

Slår ur underläge

I OS i Sydkorea 2018  försvann Tre Kronor i kvartsfinal mot Tyskland, även då uteblev spelare från NHL.

 I Peking bär Ryssland ett tungt favorittryck.  Finland , som Tre Kronor möter i sista gruppspelsmatchen, är andra hands favorit.  Tre Kronor slår ur underläge, det k a n räcka till spel om medaljer.

 Ligaspel i SHL ska genomföras parallellt med OS-ishockeyn. Totalt räknar SHL:s sportchef Johan Hemlin med preliminärt 30 ligamatcher under den aktuella perioden.

Av SHL-lagen har Oskarshamn hela fyra OS-resenärer. På fredagen blev lagets förste center, Fredrik Olofsson, OS-klar, sedan tidigare har lagets tjeckiska duo Tomas och Zydnek Zohorna nominerats i  den tjeckiska OS-truppen, backstjärnan Brian Cooper är OS-klar för USA. Färjestads har tre OS-klara spelare och Västra Frölunda två.

-Lag med två eller flera OS-resenärer har möjlighet att begära att matcher senare läggs. Tillsammans med lagens sportchefer har vi lagt ett preliminärt program som innebär totalt 30 matcher, meddelar Johan Hemlin.

Omikrons härjningar har i hög grad påverkat SHL, men Johan Hemlin tror fortfarande att grundserien kan avslutas programenligt. Ännu är det inte aktuellt att senarelägga grundseriens avslutning.  Planen är tills vidare att slutspelet ska avgöras utan formatändringar.

Kjell Nilsson 


 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Den 17 november 2022 firar Svenska ishockeyförbundet 100 år med Tidernas Hockeygala i Avicii Arena. Galan direktsänds i SVT 1 med start kl 20.00. Under kvällen ska svensk ishockeys historia uppmärksammas och hyllas. Flera tunga priser ska delas ut, i synnerhet Tidernas Ögonblick där svenska folket utgör jury.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.