Tre Kronor utan matchvinnare

Den offensiva spetsen saknas i förbundskapten Johan Garpenlövs Tre Kronor till OS i Peking, första nedsläpp mot Lettland den 10 februari, klockan 05.10, svensk tid, på morgonen.

 

 

”Garpen”  valde att lämna poängspelare som Malte Strömwall och Oscar Lindberg, båda i skytteligans topp i ryska KHL, utanför truppen. Han sade också nej till Färjestads Joakim Nygårds och Brynäs-spelaren Dmytro Timasjov, Ukraina-född, som i vinter gjort stor succé i Brynäs.

Tio spelare från NHL

Truppen omfattar tre målvakter, åtta backar och 14 forwards.  Tio spelare hämtas från SHL, åtta från KHL och övriga från den schweiziska ligan. 

På en digital presskonferens  betonade ”Garpen” att den kollektiva styrkan ska ta Tre Kronor till medaljmatcher i Peking. Han har medvetet valt bort spelare som inte har plats i hans hockeyfilosofi. Kreativiteten har hamnat på undantag. Ett risktagande.

Lagets offensiva spets lär bli trion Carl Klingberg, Anton Lander och Mattias Bromé, det känner varandra väl och är en given första kedja. Sedan är det svårt att se hur ”Garpen” tänker. I truppen finns ett överflöd av centerforwardar, som Markus Krüger, Pontus Holmberg, Jakob de La Rose, Gustav Rydahl och Fredrik Olofsson.

Rögles Dennis Everberg borde vara gjuten i en andra kedja – men tillsammans med vilka? Kravinställningen på Tre Kronor är att laget alltid ska vara med och slåss om medaljer. Den här upplagans signum är hårt arbete, en solid defensiv och ett förmodat starkt målvaktsspel där Lars Johansson, SKA Peterburg är given etta.

Frågan blir om offensiven räcker till, och om ”Garpen” på den knappa tid som föregår första nedsläpp kan skapa fungerande formationer i power play, spel fem mot fyra och i box play, spel fyra mot fem. Det är ”special teams” som avgör mästerskap.

På backsidan lär Jonathan Pudas,  Björn Tömmernäs och Linus Hultström bli offensiva nycklar i power play.  I box play får Christan Folin, Oscar Fantenberg och Erik Gustafsson, Luleå, räkna med mycket speltid.

Slår ur underläge

I OS i Sydkorea 2018  försvann Tre Kronor i kvartsfinal mot Tyskland, även då uteblev spelare från NHL.

 I Peking bär Ryssland ett tungt favorittryck.  Finland , som Tre Kronor möter i sista gruppspelsmatchen, är andra hands favorit.  Tre Kronor slår ur underläge, det k a n räcka till spel om medaljer.

 Ligaspel i SHL ska genomföras parallellt med OS-ishockeyn. Totalt räknar SHL:s sportchef Johan Hemlin med preliminärt 30 ligamatcher under den aktuella perioden.

Av SHL-lagen har Oskarshamn hela fyra OS-resenärer. På fredagen blev lagets förste center, Fredrik Olofsson, OS-klar, sedan tidigare har lagets tjeckiska duo Tomas och Zydnek Zohorna nominerats i  den tjeckiska OS-truppen, backstjärnan Brian Cooper är OS-klar för USA. Färjestads har tre OS-klara spelare och Västra Frölunda två.

-Lag med två eller flera OS-resenärer har möjlighet att begära att matcher senare läggs. Tillsammans med lagens sportchefer har vi lagt ett preliminärt program som innebär totalt 30 matcher, meddelar Johan Hemlin.

Omikrons härjningar har i hög grad påverkat SHL, men Johan Hemlin tror fortfarande att grundserien kan avslutas programenligt. Ännu är det inte aktuellt att senarelägga grundseriens avslutning.  Planen är tills vidare att slutspelet ska avgöras utan formatändringar.

Kjell Nilsson 


 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.