Tre Kronor utan matchvinnare

Den offensiva spetsen saknas i förbundskapten Johan Garpenlövs Tre Kronor till OS i Peking, första nedsläpp mot Lettland den 10 februari, klockan 05.10, svensk tid, på morgonen.

 

 

”Garpen”  valde att lämna poängspelare som Malte Strömwall och Oscar Lindberg, båda i skytteligans topp i ryska KHL, utanför truppen. Han sade också nej till Färjestads Joakim Nygårds och Brynäs-spelaren Dmytro Timasjov, Ukraina-född, som i vinter gjort stor succé i Brynäs.

Tio spelare från NHL

Truppen omfattar tre målvakter, åtta backar och 14 forwards.  Tio spelare hämtas från SHL, åtta från KHL och övriga från den schweiziska ligan. 

På en digital presskonferens  betonade ”Garpen” att den kollektiva styrkan ska ta Tre Kronor till medaljmatcher i Peking. Han har medvetet valt bort spelare som inte har plats i hans hockeyfilosofi. Kreativiteten har hamnat på undantag. Ett risktagande.

Lagets offensiva spets lär bli trion Carl Klingberg, Anton Lander och Mattias Bromé, det känner varandra väl och är en given första kedja. Sedan är det svårt att se hur ”Garpen” tänker. I truppen finns ett överflöd av centerforwardar, som Markus Krüger, Pontus Holmberg, Jakob de La Rose, Gustav Rydahl och Fredrik Olofsson.

Rögles Dennis Everberg borde vara gjuten i en andra kedja – men tillsammans med vilka? Kravinställningen på Tre Kronor är att laget alltid ska vara med och slåss om medaljer. Den här upplagans signum är hårt arbete, en solid defensiv och ett förmodat starkt målvaktsspel där Lars Johansson, SKA Peterburg är given etta.

Frågan blir om offensiven räcker till, och om ”Garpen” på den knappa tid som föregår första nedsläpp kan skapa fungerande formationer i power play, spel fem mot fyra och i box play, spel fyra mot fem. Det är ”special teams” som avgör mästerskap.

På backsidan lär Jonathan Pudas,  Björn Tömmernäs och Linus Hultström bli offensiva nycklar i power play.  I box play får Christan Folin, Oscar Fantenberg och Erik Gustafsson, Luleå, räkna med mycket speltid.

Slår ur underläge

I OS i Sydkorea 2018  försvann Tre Kronor i kvartsfinal mot Tyskland, även då uteblev spelare från NHL.

 I Peking bär Ryssland ett tungt favorittryck.  Finland , som Tre Kronor möter i sista gruppspelsmatchen, är andra hands favorit.  Tre Kronor slår ur underläge, det k a n räcka till spel om medaljer.

 Ligaspel i SHL ska genomföras parallellt med OS-ishockeyn. Totalt räknar SHL:s sportchef Johan Hemlin med preliminärt 30 ligamatcher under den aktuella perioden.

Av SHL-lagen har Oskarshamn hela fyra OS-resenärer. På fredagen blev lagets förste center, Fredrik Olofsson, OS-klar, sedan tidigare har lagets tjeckiska duo Tomas och Zydnek Zohorna nominerats i  den tjeckiska OS-truppen, backstjärnan Brian Cooper är OS-klar för USA. Färjestads har tre OS-klara spelare och Västra Frölunda två.

-Lag med två eller flera OS-resenärer har möjlighet att begära att matcher senare läggs. Tillsammans med lagens sportchefer har vi lagt ett preliminärt program som innebär totalt 30 matcher, meddelar Johan Hemlin.

Omikrons härjningar har i hög grad påverkat SHL, men Johan Hemlin tror fortfarande att grundserien kan avslutas programenligt. Ännu är det inte aktuellt att senarelägga grundseriens avslutning.  Planen är tills vidare att slutspelet ska avgöras utan formatändringar.

Kjell Nilsson 


 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.