Ny studie påvisar stora OS-vinster

Vinter-OS och Paralympics 2030 innebär stora turism-ekonomiska intäkter för Sverige. Bara de veckor som spelen pågår innebär en nettoskatteintäkt till staten på 1,6 miljarder kronor.

- Det är viktigt för oss att kunna visa att spelen är bra för Sverige och svensk ekonomi, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann samtidigt som rapporten uppvisas.

Utländska turister beräknas spendera 3,9 miljarder kronor på svensk mark om Sverige arrangerar vinter-OS och Paralympics i Sverige. Den omsättningen ger en nettoskatteintäkt på 1,6 miljarder.

WSP bakom rapporten

Fakta är hämtade från en studie gjord av WSP Sverige på uppdrag av Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Kommitté och Riksidrottsförbundet (RF). WSP är ett av världens ledande konsultbolag och rådgivare inom samhällsutveckling. I studien har WSP Sverige har gjort en genomgång av forskningsläget om OS och Paralympics, evenemangsteori och turistekonomiska effekter. Vetenskapliga artiklar från 2015 och framåt har genomlysts.

- WSP har estimerat det extra exportvärde som tillförs Sverige via de internationella besökares konsumtion i samband med evenemangen. Denna konsumtion är en direkt nettoeffekt av att Sverige arrangerar OS och Paralympics 2030, det vill säga den hade annars uppkommit och tillfallit något annat värdland, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

- Det gör att vi bara beräknat antalet utländska besökare som annars inte skulle ha kommit till Sverige. Inte alla de svenskar som vi ser framför oss reser inom Sverige för att uppleva spelen.

150 000 utländska besökare

Studien räknar med att det kommer 150 000 utländska besökare till Sverige för vinter-OS och 25 000 till Paralympics. Dessa besökare förväntas stanna i genomsnitt fem dygn och spendera kring 2 000 kronor per dag.

WSP har också beräknat och uppskattat geografiskt var konsumtionen uppkommer fördelat på värdorterna Falun, Stockholm, Åre och Östersund, främst baserat på ingångsvärden avseende estimerad biljettförsäljning.

Det finns även forskning som visar att effekterna över tid blir ännu större. De ekonomiska och fördelarna för Turin är ett exempel. Regionen Piemonte hade 8 miljoner övernattningar år 2000. Regionen arrangerade OS 2006 och 2018 hade antalet övernattningar nästa fördubblats till 15 miljoner.

- Det finns naturligtvis sådana aspekter även för Sverige. Det gör att vi tror att värdet på sikt är ännu större, men vi har ändå valt att fokusera på det som går att beräkna med större säkerhet – alltså de veckor under 2030 som OS och Paralympics pågår, säger Hans von Uthmann.

IOK inveterar 10 miljarder kr

Internationella Olympiska Kommittén kommer att investera 10 miljarder kronor i ett svenskt OS-projekt, vilket gynnar svenska företag som bidrar med varor och tjänster.

- Vi vet att OS och Paralympics blir en mångmiljardaffär för Sverige. Den här rapporten stärker vår tro på att OS och Paralympics 2030 är bra för Sverige som land, avslutar Hans von Uthmann.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Örebro Hockey Koncern, med SHL-laget Örebro HK, redovisar ett ekonomiskt plus på tre miljoner kronor för säsongen 2023-2024.  Nettoomsättning uppgick till 153,5 miljoner, nytt rekord, att jämföras med säsongen 2022-2023, 143 miljoner kronor.

Säsongen var, milt uttryckt, jobbig för föreningen. I play off föll laget mot Luleå i åttondelsfinal, 1-2 i matcher, men det var inte på isen som laget skapade rubriker. 

Huvudtränaren Johan Hedberg, ny för säsongen, sparkades tidigt och sportchefen Niklas Eriksson klev ned i båset. Vd. Mikael Johansson föll i onåd hos styrelsen och skickades brutalt iväg efter sju års arbete.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

En golfhelg framförTV:n är högaktuell och angelägen för åtskilliga svenskar. 
I synnerhet när Tige r Woods är tillbaka och tre svenskar också står beredda. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.