Ny studie påvisar stora OS-vinster

Vinter-OS och Paralympics 2030 innebär stora turism-ekonomiska intäkter för Sverige. Bara de veckor som spelen pågår innebär en nettoskatteintäkt till staten på 1,6 miljarder kronor.

- Det är viktigt för oss att kunna visa att spelen är bra för Sverige och svensk ekonomi, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann samtidigt som rapporten uppvisas.

Utländska turister beräknas spendera 3,9 miljarder kronor på svensk mark om Sverige arrangerar vinter-OS och Paralympics i Sverige. Den omsättningen ger en nettoskatteintäkt på 1,6 miljarder.

WSP bakom rapporten

Fakta är hämtade från en studie gjord av WSP Sverige på uppdrag av Sveriges Olympiska Kommitté, Sveriges Kommitté och Riksidrottsförbundet (RF). WSP är ett av världens ledande konsultbolag och rådgivare inom samhällsutveckling. I studien har WSP Sverige har gjort en genomgång av forskningsläget om OS och Paralympics, evenemangsteori och turistekonomiska effekter. Vetenskapliga artiklar från 2015 och framåt har genomlysts.

- WSP har estimerat det extra exportvärde som tillförs Sverige via de internationella besökares konsumtion i samband med evenemangen. Denna konsumtion är en direkt nettoeffekt av att Sverige arrangerar OS och Paralympics 2030, det vill säga den hade annars uppkommit och tillfallit något annat värdland, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.

- Det gör att vi bara beräknat antalet utländska besökare som annars inte skulle ha kommit till Sverige. Inte alla de svenskar som vi ser framför oss reser inom Sverige för att uppleva spelen.

150 000 utländska besökare

Studien räknar med att det kommer 150 000 utländska besökare till Sverige för vinter-OS och 25 000 till Paralympics. Dessa besökare förväntas stanna i genomsnitt fem dygn och spendera kring 2 000 kronor per dag.

WSP har också beräknat och uppskattat geografiskt var konsumtionen uppkommer fördelat på värdorterna Falun, Stockholm, Åre och Östersund, främst baserat på ingångsvärden avseende estimerad biljettförsäljning.

Det finns även forskning som visar att effekterna över tid blir ännu större. De ekonomiska och fördelarna för Turin är ett exempel. Regionen Piemonte hade 8 miljoner övernattningar år 2000. Regionen arrangerade OS 2006 och 2018 hade antalet övernattningar nästa fördubblats till 15 miljoner.

- Det finns naturligtvis sådana aspekter även för Sverige. Det gör att vi tror att värdet på sikt är ännu större, men vi har ändå valt att fokusera på det som går att beräkna med större säkerhet – alltså de veckor under 2030 som OS och Paralympics pågår, säger Hans von Uthmann.

IOK inveterar 10 miljarder kr

Internationella Olympiska Kommittén kommer att investera 10 miljarder kronor i ett svenskt OS-projekt, vilket gynnar svenska företag som bidrar med varor och tjänster.

- Vi vet att OS och Paralympics blir en mångmiljardaffär för Sverige. Den här rapporten stärker vår tro på att OS och Paralympics 2030 är bra för Sverige som land, avslutar Hans von Uthmann.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Miljardären Patrik Stymne, medgrundare till spelföretaget King, dataspelet Candy Crush Saga, blir tillsammans med Allan Adolfsson, golftränare, huvudägare till golfklubben Haninge GK på Södertörn utanför Stockholm.

De tar över som ägare via sitt gemensamma bolag, Golfverket AB, som grundades 2021. Vid en föreningsstämma hade stämman två förslag att ta ställning till. Golfverket AB ställdes mot GK 2060, initierat av två klubbmedlemmar och med företaget Gordon Service AB som ekonomisk bas.

Golfamore Group avslutar 2023 med att köpa First Open, en rikstäckande matchspelstävling för tvåmannalag. Genom förvärvet och senare sammanslagningen mellan First Open och det redan existerande portföljsbolaget Matchplay kan nu Golfamore Group erbjuda Sveriges största matchspelstävling för tvåmannalag - Matchplay.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen