SM-guld öppnar för Hammarbys damer

Hammarby fotbolldamers andra SM-guld, efter 38 års väntan, det första erövrat 1985, blir startskott på en helt ny ekonomisk era. Under 2024 väntar för första gången kval till Champions League.

 Även om UEFA-pamparna fortsätter att snåla med prispengar, jämfört med herrarna, kan Mattias Fri, ordförande i såväl den ideella föreningen , Hammarby IF FF och Hammarby Fotboll AB räkna hem minst 10 miljoner kronor, som kan bli betydligt mer om kvalet leder till gruppspel.

Hammarby tog SM-guld efter seger i lördagens match i damallsvenskans sista omgång mellan IFK Norrköpings FK och Hammarby på Platinumcars Arena. Foto: Pontus Lundahl / TT /

Det viktiga för Fri och Hammarby är att slå vakt om guldhjälten Madelen Jangoy som med två mål säkrade guldet. Hon är lagets juvel, hennes kontrakt går ut efter den här säsongen och räkna med att ekonomiskt tunga lag i Europa gärna vill se Janogy i sina lag.

Hammarbys resa har gått hand i hand med Janogy .

Hon anslöt till en allsvensk nykomling 2021, efter en misslyckad sejour i tyska Wolfsburg och ett kort mellanspel i Piteå där hon slog igenom 2019.  Från en sjunde plats 2021, femte 2022 och nu grönvita guldhattar – med två måls marginal till Häcken. Tala om succé.

Okänd miljardär

Bakom Hammarbys lyft finns också en av Sveriges mest dolda miljardärer, Mikael Andersson, 52 år, huvudägare till fastighetsbolaget Kvalitena, med ett totalt värde på sex miljarder kronor med fastigheter i såväl USA som Sverige. I Stockholm är den mest kända adressen på Strandvägen där Svenskt Tenn har sina lokaler.

För Hammarbys damer är, i konkurrens med champagne, ”Huski Chocolate” den verkliga gulddrycken.  En chokladdryck som marknadsförs av Choki AB, ett bolag som, hör hemma i Kvlitenas ägarstruktur. Sponsorskapet tecknades 2021, och få kunde under lördagens guldfirande  undgå Mikael Anderssons budskap på Hammarbys tröjor. 

Choki AB är affärsmässigt ett förlustbolag. Trots detta beräknas över 200 miljoner kronor årligen spenderas på idrotts stöd i olika former.  Juridiska och rättsliga tvister finns i bakgrunden. Aktiefördelningen i ägarkretsen är oklar. Slutsatsen är att Kvalitena är den verkliga finansiären.

Men vad bryr sig Hammarbys guldtjejer om juridiska tvister, när SM-guldet firades på Medborgaplatsen på Stockholms söder under lördagsnatten. Den senaste gången var 2001 då herrarna vann sitt första och hittills enda SM-guld.

Dagens Industri har berättat historien om Mikael Andersson, uppväxt i Kilafors utanför Bollnäs. Han byggde sitt imperium med hjälp av GE Capital, bland annat genom fastighetsköp i Rinkeby, fastigheter som senare således med över en miljard i vinst.

Rekordavtal

Det är oklart varför Mikael Andersson har engagerat sig i Hammarby. Enligt Hammarbys vd. Richard von Yxkull har avtalet ingen bortre tidsgräns  (!) och han beskriver det som ”det största och mest omfattande samarbetsavtal som ingåtts i svensk klubblagsfotboll”. 

Notera också lördagens guld dryck finns på framträdande plats hos andra Hammarby-lag, exempelvis i handboll där Hammarby efter lördagens klara 34-28 mot Hallby övertog serieledningen i herrallsvenskan.

Mikael Andersson är sedan flera år bosatt i Texas USA. Han har också ett stort motorintresse och har ett brett samarbete med svenske motorstjärnan Marcus Eriksson. I slutet av 2022 förändrades Mikael Anderssons liv dramatiskt då han skadades allvarlig vid en olycka på med fyrhjuling .

Han har vårdats på sjukhus och i inslag på TV kanalen Fox går att se hur Andersson arbetar för nå full rörlighet.

 Kanske har han via sina sociala plattformer kännedom om Hammarby damernas guldfirande – och att Madelen Janogy måste räddas kvar i Hammarby,  kanske vill Andersson också visa upp sitt varumärke på Europas fotbollsplaner?

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Riksidrottsstyrelsen inför ett övergångsstöd till de medlemsförbund som enligt det preliminära förslaget blev utan elitidrottsstöd 2024-25. Det är ett resultat av dialoger med medlemsförbund efter att kritik framförts mot det preliminära elitidrottsstödet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen