SM-guld öppnar för Hammarbys damer

Hammarby fotbolldamers andra SM-guld, efter 38 års väntan, det första erövrat 1985, blir startskott på en helt ny ekonomisk era. Under 2024 väntar för första gången kval till Champions League.

 Även om UEFA-pamparna fortsätter att snåla med prispengar, jämfört med herrarna, kan Mattias Fri, ordförande i såväl den ideella föreningen , Hammarby IF FF och Hammarby Fotboll AB räkna hem minst 10 miljoner kronor, som kan bli betydligt mer om kvalet leder till gruppspel.

Hammarby tog SM-guld efter seger i lördagens match i damallsvenskans sista omgång mellan IFK Norrköpings FK och Hammarby på Platinumcars Arena. Foto: Pontus Lundahl / TT /

Det viktiga för Fri och Hammarby är att slå vakt om guldhjälten Madelen Jangoy som med två mål säkrade guldet. Hon är lagets juvel, hennes kontrakt går ut efter den här säsongen och räkna med att ekonomiskt tunga lag i Europa gärna vill se Janogy i sina lag.

Hammarbys resa har gått hand i hand med Janogy .

Hon anslöt till en allsvensk nykomling 2021, efter en misslyckad sejour i tyska Wolfsburg och ett kort mellanspel i Piteå där hon slog igenom 2019.  Från en sjunde plats 2021, femte 2022 och nu grönvita guldhattar – med två måls marginal till Häcken. Tala om succé.

Okänd miljardär

Bakom Hammarbys lyft finns också en av Sveriges mest dolda miljardärer, Mikael Andersson, 52 år, huvudägare till fastighetsbolaget Kvalitena, med ett totalt värde på sex miljarder kronor med fastigheter i såväl USA som Sverige. I Stockholm är den mest kända adressen på Strandvägen där Svenskt Tenn har sina lokaler.

För Hammarbys damer är, i konkurrens med champagne, ”Huski Chocolate” den verkliga gulddrycken.  En chokladdryck som marknadsförs av Choki AB, ett bolag som, hör hemma i Kvlitenas ägarstruktur. Sponsorskapet tecknades 2021, och få kunde under lördagens guldfirande  undgå Mikael Anderssons budskap på Hammarbys tröjor. 

Choki AB är affärsmässigt ett förlustbolag. Trots detta beräknas över 200 miljoner kronor årligen spenderas på idrotts stöd i olika former.  Juridiska och rättsliga tvister finns i bakgrunden. Aktiefördelningen i ägarkretsen är oklar. Slutsatsen är att Kvalitena är den verkliga finansiären.

Men vad bryr sig Hammarbys guldtjejer om juridiska tvister, när SM-guldet firades på Medborgaplatsen på Stockholms söder under lördagsnatten. Den senaste gången var 2001 då herrarna vann sitt första och hittills enda SM-guld.

Dagens Industri har berättat historien om Mikael Andersson, uppväxt i Kilafors utanför Bollnäs. Han byggde sitt imperium med hjälp av GE Capital, bland annat genom fastighetsköp i Rinkeby, fastigheter som senare således med över en miljard i vinst.

Rekordavtal

Det är oklart varför Mikael Andersson har engagerat sig i Hammarby. Enligt Hammarbys vd. Richard von Yxkull har avtalet ingen bortre tidsgräns  (!) och han beskriver det som ”det största och mest omfattande samarbetsavtal som ingåtts i svensk klubblagsfotboll”. 

Notera också lördagens guld dryck finns på framträdande plats hos andra Hammarby-lag, exempelvis i handboll där Hammarby efter lördagens klara 34-28 mot Hallby övertog serieledningen i herrallsvenskan.

Mikael Andersson är sedan flera år bosatt i Texas USA. Han har också ett stort motorintresse och har ett brett samarbete med svenske motorstjärnan Marcus Eriksson. I slutet av 2022 förändrades Mikael Anderssons liv dramatiskt då han skadades allvarlig vid en olycka på med fyrhjuling .

Han har vårdats på sjukhus och i inslag på TV kanalen Fox går att se hur Andersson arbetar för nå full rörlighet.

 Kanske har han via sina sociala plattformer kännedom om Hammarby damernas guldfirande – och att Madelen Janogy måste räddas kvar i Hammarby,  kanske vill Andersson också visa upp sitt varumärke på Europas fotbollsplaner?

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.