Förbund och media kan inte stå emot

Att IOK nyligen öppnade för ”neutrala” ryska och belarusiska idrottare i Paris 2024 är bara början vad som ske framöver. Successivt kommer troligen flera idrotter att tillåta ryska och belarusiska idrottare. 

En munter IOK-president,Thomas Bach, på studiebesök i Paris, dit han välkomnar allt flera idrottare, oavsett var de kommer ifrån... Foto: Reuters

”Välkomnandet tillbaka” in i idrottsfamiljen sker via ett strukturerat ryskt lobbyarbete på flera olika nivåer – inom idrottsförbund, genom alternativa tävlingar samt genom media.Internationella idrottsnyheter bevakas främst av två nyhetssajterna som har tagit framträdande positioner.  De förmedlar nyheter kring de internationella idrottsförbunden och vad som sker inom den olympiska rörelsen. Deras bevakning har varit framgångsrik, vilket medfört att de är mer lästa och citerade än andra. Nyhetssajterna det gäller är den USA-baserade ”Around the rings” samt ”Inside the games”. 

Visar rysk välvilja

Under hösten har Inside the Games bytt ägare. Den nya ägaren är ett ungerskt bolag som sägs ha ryska intressenter. I och med ägarskiftet byts stora delar av journalistkåren ut och det finns tecken på att nyhetsrapporteringen har förändrats. 

Under den senaste tiden har naturligtvis IOK:s beslut tagits upp av både nyhetssajterna. I Around the rings har IOK-presidenten Thomas Bach vid ett tillfälle förklarat beslutet. I Inside the games har journalisterna skrivit inte mindre än åtta artiklar. Där exponeras ställningstaganden som vill gå längre till förmån för ryska och belarusiska intressen än vad IOK:s beslut innebär.

Ett exempel är den ryske OS-medaljören i simning Kliment Kolesnikov som kritiserar att World Aquatics (Internationella simförbundet) vill ha orimliga villkor för att bli ansedd som neutral idrottare. På samma sätt kritiserar den ryska olympiska kommitten i en annan artikel att ledare och lag inte får delta i Paris och att IOCs kriterier för att en aktiv ska får delta även innebär att de inte får tycka och säga vad de vill.

Inside the Games skriver även relativt mycket om World Friendship Games. Dessa spel arrangerades 1984 när Sovjet och andra östländer bojkottade OS i Los Angeles. Till sommaren planeras en ny upplaga av World Friendship Games i Moskva och Jekaterinburg 15-29 september med 33 olika idrotter som exempelvis basket, boxning, friidrott, simning och gymnastik. Ambitionen är att låta ryska idrottare få tävla mot internationellt motstånd. IOK ser skeptiskt på dessa tävlingar och menar att dessa riskerar påverka OS status. 

Prispengar skalocka!

Det finns en tydlig geopolitisk dimension i ambitionerna med World Friendship Games. Genom att etablera ytterligare tävlingar i de internationella tävlingskalendrarna, med betydande prispengar, så pressa de internationella förbunden att agera. Antingen accepterar förbunden ytterligare en penningstinn tävling, drygt 400 miljoner kronor i prispengar ska erbjudas de uppskattningsvis 10.000 deltagarna eller så ser förbunden till att IOK och OS hålls ihop.

Inom många internationella idrottsförbund har Ryssland sedan länge haft en betydande närvaro i internationella styrelser och som arrangör av internationella tävlingar. Personliga band har skapats till ledare från andra länder. Kontakter som ryssarna försöker upprätthålla och utnyttja. Det innebär också en öppning för ryska och belarusiska idrottsmän.

För svenska, nordiska och majoriteten av europeiska representanter som har en mer kritisk hållning till att öppna upp för ryska aktiva är det viktigt att vara konsekventa i sitt ställningstagande och att förstå att det finns en betydande rysk påverkanskampanj som arbetar för att rysk idrott ska full access till alla tävlingar och i alla forum. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.