Förbund och media kan inte stå emot

Att IOK nyligen öppnade för ”neutrala” ryska och belarusiska idrottare i Paris 2024 är bara början vad som ske framöver. Successivt kommer troligen flera idrotter att tillåta ryska och belarusiska idrottare. 

En munter IOK-president,Thomas Bach, på studiebesök i Paris, dit han välkomnar allt flera idrottare, oavsett var de kommer ifrån... Foto: Reuters

”Välkomnandet tillbaka” in i idrottsfamiljen sker via ett strukturerat ryskt lobbyarbete på flera olika nivåer – inom idrottsförbund, genom alternativa tävlingar samt genom media.Internationella idrottsnyheter bevakas främst av två nyhetssajterna som har tagit framträdande positioner.  De förmedlar nyheter kring de internationella idrottsförbunden och vad som sker inom den olympiska rörelsen. Deras bevakning har varit framgångsrik, vilket medfört att de är mer lästa och citerade än andra. Nyhetssajterna det gäller är den USA-baserade ”Around the rings” samt ”Inside the games”. 

Visar rysk välvilja

Under hösten har Inside the Games bytt ägare. Den nya ägaren är ett ungerskt bolag som sägs ha ryska intressenter. I och med ägarskiftet byts stora delar av journalistkåren ut och det finns tecken på att nyhetsrapporteringen har förändrats. 

Under den senaste tiden har naturligtvis IOK:s beslut tagits upp av både nyhetssajterna. I Around the rings har IOK-presidenten Thomas Bach vid ett tillfälle förklarat beslutet. I Inside the games har journalisterna skrivit inte mindre än åtta artiklar. Där exponeras ställningstaganden som vill gå längre till förmån för ryska och belarusiska intressen än vad IOK:s beslut innebär.

Ett exempel är den ryske OS-medaljören i simning Kliment Kolesnikov som kritiserar att World Aquatics (Internationella simförbundet) vill ha orimliga villkor för att bli ansedd som neutral idrottare. På samma sätt kritiserar den ryska olympiska kommitten i en annan artikel att ledare och lag inte får delta i Paris och att IOCs kriterier för att en aktiv ska får delta även innebär att de inte får tycka och säga vad de vill.

Inside the Games skriver även relativt mycket om World Friendship Games. Dessa spel arrangerades 1984 när Sovjet och andra östländer bojkottade OS i Los Angeles. Till sommaren planeras en ny upplaga av World Friendship Games i Moskva och Jekaterinburg 15-29 september med 33 olika idrotter som exempelvis basket, boxning, friidrott, simning och gymnastik. Ambitionen är att låta ryska idrottare få tävla mot internationellt motstånd. IOK ser skeptiskt på dessa tävlingar och menar att dessa riskerar påverka OS status. 

Prispengar skalocka!

Det finns en tydlig geopolitisk dimension i ambitionerna med World Friendship Games. Genom att etablera ytterligare tävlingar i de internationella tävlingskalendrarna, med betydande prispengar, så pressa de internationella förbunden att agera. Antingen accepterar förbunden ytterligare en penningstinn tävling, drygt 400 miljoner kronor i prispengar ska erbjudas de uppskattningsvis 10.000 deltagarna eller så ser förbunden till att IOK och OS hålls ihop.

Inom många internationella idrottsförbund har Ryssland sedan länge haft en betydande närvaro i internationella styrelser och som arrangör av internationella tävlingar. Personliga band har skapats till ledare från andra länder. Kontakter som ryssarna försöker upprätthålla och utnyttja. Det innebär också en öppning för ryska och belarusiska idrottsmän.

För svenska, nordiska och majoriteten av europeiska representanter som har en mer kritisk hållning till att öppna upp för ryska aktiva är det viktigt att vara konsekventa i sitt ställningstagande och att förstå att det finns en betydande rysk påverkanskampanj som arbetar för att rysk idrott ska full access till alla tävlingar och i alla forum. 

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Den 152:a upplagan av golfens The Open var en svensk TV-klassiker redan innan förste svensk hade slagit ut på torsdagmorgonen.
Med direktsändningar i TV runt sju timmar dagligen torsdag-söndag innebär den här bevakningen ett nytt rekord.Och nu eggar tre svenskar varandra

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.