Idrott och kultur i unikt samarbete

Inom såväl idrotten som kulturen finns en frustration över att evenemang inte värderas utifrån det värde som skapas av den mångfald av evenemang som arrangeras årligen. Även om det är lätt att tänka på Eurovisionsschlagerfinalen, Göteborgsvarvet eller Taylor Swift konserter, så är evenemang inte bara de stora arrangemangen utan det stora utbudet av allehanda event över hela Sverige – en jättelik industri. Det har blivit en industri med många entreprenörer och initiativtagare, som behöver rätt förutsättningar, via nya, efterlängtade dokumentet "Event Sverige".

Många tusen människor jobbar som funktionärer vid arrangemang av allehanda typ i Sverige. I bland har de rätt att ta en paus...

 

Ytterst handlar det om att skapa bättre förståelse och nå utveckling runt evenemangsindustrins storlek och förutsättningar och samtidigt lägga grunden för att arrangörer ska kunna utveckla evenemangen, 

Visita deltar

Inom kulturen är det Svensk Scenkonst och Svensk Live och inom idrotten Riksidrottsförbundet och Svenska Motionslopp är partners med Visita. 
Dokumentet "Event Sverige" blir offentligt på onsdag. idrottens Affärer kan presentera innehållet i dag.
Det är en årlig statistik som i år har än mer information om idrotten och det värde som idrotten bidrar med. 
Den nya informationen torde bli värdefull. Kulturen har under året de haft egna siffror arbetat med dessa gentemot destinationer för att skapa förutsättningar lokala arrangemang. Med den nya rapporten har RF nu sett till att idrotten får samma förutsättningar att stärka den lokala evenemangsmarknaden. 
Förhoppningsvis stärker detta både de årligt återkommande evenemangen som intresset och förutsättningarna för destinationer att vara värdar för internationella mästerskap och världscuper.
Behovet finns där. I Sveriges Kommuner och Regioners rapport ”Kommunernas arbete med besöksnäring och turism” har kommunerna påtalat behovet av att få tydligt faktaunderlag för att kunna bidra med att utveckla sina destinationer och besöksnäringen via evenemang.

Viktigt med statistik

Att få fram grundläggande statistik och faktaunderlag ser även Visita som en viktig del. Thomas Jakobsson, chefsekonom Visita menar:
-Evenemangen är en allt starkare reseanledning , det gynnar besöksnäringen, men också samhälleliga investeringar i idrott och kultur. Bra evenemang inspirerar, lockar kompetens och stärker Sverige som varumärke och vår attraktivitet som land." 
Utifrån behovet behöver insikter omsättas och diskussionen om evenemangens roll stärkas. I dag saknas en nationell evenemangsstrategi. Kultur och idrotts ses som kostnadsposter i den offentliga ekonomin. I och med att adressera näringsfrågor i form av intäkter, arbetstillfällen och andra värden som evenemang skapar, kan betydelsen av såväl aktiviteter som anläggningar förtydligas. 

Medvetna om värdet

I andra undersökningar, exempelvis SKRs ”Kommunernas arbete med besöksnäring och turism” tydliggörs hur evenemang bidrar till levande städer och ökad attraktivitet. Att diskutera betydelsen för stadslopp, cuper, och seriespel utifrån ett kommunalt perspektiv kan stärka idrottens roll, om det sker det med rätt argument. 
Rapporten blir offentlig på onsdag och Stefan Bergh, RF:s generalsekreterare, anser att den får betydelse för framtiden. 
- Vi kan se det reella ekonomiska värdet av evenemang och det arbete som sker via  det ideella arbetet.
Rapporten löser inte alla utmaningar, men förhoppningsvis skapar det bättre förutsättningar för evenemangsnäringen och dess aktörer. Engagemang och initiativ kan inte tas för givna utan kräver ideligen nya investeringar.
Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 
Årets SM-vinnare på både herr- och damsidan kommer att tilldelas Bengt Johanssons pokal. Efter handbollslegendarens bortgång 2022 påbörjades arbetet med de nya pokalerna till Bengas minne - nu är de redo att lyftas för första gången.
 De båda pokalerna är inte bara symboler för seger, utan också för hans arv och minne.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.