Mora satsar tio miljoner på nya spelare

Det var penningmässigt Spara mot Slösa, David mot Goliat när Mora mötte Leksand vid Slaget om Siljan och en biljett till SHL 2018-2019. Spara/David vann mötet och får nu tillgång till köttgrytorna.

Mats Lusth, tränaren som gjorde underverk, jublar efter segern i veckans direktkval till SHL mellan Mora IK och Leksands IF. Foto: Ulf Palm / TT. Till höger: Peter Hermodssons, Mora IK:s klubbdirektör. Foto: Mora IK.

SHL:s tv-avtal ska enligt uppgift ge varje klubb 45 miljoner kronor. Den rika kusinen från landet, Leksand, får i Hockeyallsvenskan nöja sig med småslantar, 2,3 miljoner kronor.

Peter Hermodsson, 52, är sedan 2011 klubbdirektör i Mora. Han har sedan han rekryterades varit van att vända på slantarna. Lindrigt uttryckt. 2016 i februari var Mora IK nära en konkurs när 3 miljoner fattades. Men i maj fanns det pengar, konkurshotet försvann.

Peter dementerar siffrorna här ovan om ersättningarna.

– Så mycket som 45 miljoner blir det inte. Och de allsvenska klubbarna får mer, säger han.

Efter slaget om Siljan 2017 var han helt slut. Låg tio dagar i sängen.

– Hur mår du nu?

– Bra men trött. Några tio dagar i sängen blev det inte, nu har jag rutin, säger han med ett leende.

Köper en ny A-femma

Klart att han är nöjd över sin och klubbens nya sits med friska miljoner i ryggen. Mora omsatte säsongen 2017-18 knappt 40 miljoner kronor, rivalen Leksand det tredubbla.

– Vi behöver spetsa kompetensen med en A-femma som kan bära laget, säger Peter, som återvände till uppväxtstorten efter 26 år i Skåne när han blev klubbdirektör.

Klubbens spelarbudget för den gångna säsongen var 25 miljoner kronor. Den kommer att förstärkas med 10 miljoner. Spelarnas snittlön var 55 000 kronor. Mora har 370 sponsorer. Huvudsponsor är Mora Kniv, grundat 1891. Det egna kapitalet var 5,1 miljoner vid det senaste bokslutet. SHL kräver 4 miljoner för spel i landets högsta serie.

Inget roligt firande, Leksand

Så vad händer nu i Mora och Leksand? Leksand får inrikta sig på ännu ett återtåg. Den dyra sista-minuten-hjälpen med de inhyrda, dyra tyskarna Marcel Müller och Daniel Pietta hjälpte inte. Leksands vision från 2014 med en säker SHL-plats och SM-guld 2019 får ersättas med en ny text. Leksands IF fyller 100 år 2019…

Om ishockey är allt för bygden Leksand så har i alla fall Mora Vasaloppet som tröst när hockeylaget åkt jojo i divisionerna men det är klart att hockeyn är viktig i Mora också. Storleksmässigt är orterna ganska lika. 20 279 personer bor i Mora kommun, 12 602 i tätorten. 15 593 bor i Leksands kommun, 5 934 i tätorten. Siffrorna är från december 2017.

Ingen spelare har sagt adjö

– Nu ska vi utvärdera säsongen, först och främst tala med spelarna. Än har ingen sagt att de vill lämna klubben. Det tar vi som ett gott betyg. Sen tar vi beslut om tränarfrågan.

Morasonen Mats Lusth, som just nu åker skoter i Dalafjällen med familjen, kallades in som extra resurs åt tränarna Johan Rosén och Daniel Hermansson. De hade ersatt Mattias Karlin och Mikael ”Micke” Johansson som sparkades under säsongen.

Mats Lusth, 55, motsvarade förväntningarna. Han inledde sin långa karriär som spelare 1979 i Mora, avslutade den på sitt 39:e år i just Mora.

Peter Hermodsson avslöjar inget. Säger:

– Mats har hjärtat på rätt ställe.

Ska vi ta det som ett tips i tränarfrågan?

Träningshall ett måste

Men en sak avslöjar han: mycket högt på priolistan står en träningshall. Klubben har nästan tio ungdomslag, fyra junior-och ungdomslag och ett kombinerat dam-tjejlag som nästa säsong ska spela i division 2.

– En träningshall är ett måste. Vi håller på med frågan, säger Peter.

Den nuvarande hallen, Jalas Arena, rymmer 4 500 personer. Den första matchen i ishallen spelades 1967. Loger finns med plats för 20 personer. Restaurang finns. Kanske blir det någon form av utbyggnad så fler stolar ryms. Klubben betalar fem miljoner kronor till kommunen i hyra för hallen.

Det har snackats om en ny multiarena i Mora för en miljard kronor med bland annat en ny hockeyhall.

– Det är inget vi är involverade i. Vi är bara en del av kommunen. Siffran 1,5 miljarder har nämnts men då handlar det också om simhall, skolor och lägenheter, säger Peter.

Ny tröja i taket

– För att förverkliga de planerna behövs externt kapital, säger kommunalrådet Anna Hed, C.

I taket i hallen hänger fyra tröjor: Mats ”Tuppen” Lönn, med nummer 14, Hasse Hansson, nummer 17, Bengt Åkerblom, nummer 24 och Mikael Simons, nummer78.

Bengt Åkerblom fick halspulsådern avskuren av en skridsko i träningsmatchen mot Brynäs den 15 oktober 1995. Han avled på sjukhuset.

Är det aktuellt med en ny tröja i taket?

– Ja, men inget beslut är taget, säger Peter Hermodsson.

Ikonen Jan Simons som var kanslist – den första klubben anställde – och klubbchef 1976 till 2008 får ingen tröja i taket, det får bara spelare. Men han har ett eget museum i hallen. Stort det också.

 

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.