Ytterligare en idé i Mora som fick gehör

Lagom man tror att alla idéer är testade och att mer inte går att hitta på, då kommer Vasaloppet med ytterligare ett inititiativ. En inbjudan formas just nu i Mora för testloppet Funkisvasan, ett lopp som vänder sig till personer med någon form av funktionsnedsättning. 

Skidor är ursprunget, sedan tillkom trippeln via löpning och cykel utöver Ultravasan och nu berikas utbudet av Funkisvasan. Organisationen vill att hela Sverige ska anstränga sig.

Loppet ska ha både start och mål i Mora och omfattar 4 km och genomförs fredag  den  18 augusti klockan 14–16. I nuläget är ett tjugotal personer anmälda till testloppet, varav flera i rullstol och några med ledsagare. Tidtagning är valfri och alla som deltar får medalj och diplom.

Då får dom vara med

– Genom Funkisvasan blir det möjligt för vår grupp att få vara med och idrotta på samma arena som andra, så det här känns riktigt bra, säger Jan-Olov Fredborg, kanslichef vid Dalarnas parasportförbund.

Han berättar att några deltagare i Funkisvasan ska köra i permobil.

– Utifrån sett verkar det kanske inte så fysiskt ansträngande, men det är många små muskler som behöver jobba och parera när en permobil är i rörelse, förklarar Jan-Olov.

Idén till Funkisvasan kom ursprungligen från Anders Hansson i Falun, funkisförälder och sportjournalist. Hans idé har sedan vidareutvecklats av Vasaloppet, i nära samarbete med Dalarnas Parasportförbund.

Att Funkisvasan i år körs som ett testlopp handlar främst om att hämta in mer information om hur loppet kan bli så bra som möjligt för deltagarna, till exempel i fråga om bansträckning, teknik och service.

– Vi är väldigt glada över att kunna arrangera det här testet i år och vår förhoppning är att Funkisvasan ska finnas med i det ordinarie programmet till Vasaloppets sommarvecka 2024. Målet är att alla som vill ska kunna genomföra ett Vasalopp, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.

Boka kalendern

Det innebär ett späckat program i Mora med omnejd:

Vasaloppets sommarvecka, 11-19 augusti, 2023 – cykel och löpning

Vasaloppets vintervecka, 23 februari-3 mars 2024 och det 100:e Vasaloppet – skidor

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Bygget av en jättelik commumity för svensk idrott växer. Nu avslöjas att det bakomvarande företaget, Wimt med vd:n Sebastian och projektets initiativtagare Sebastian Lundgren i spetsen, har fått investeringar på närmare 40 miljoner kr.  Och pengarna fortsätter att rulla in.
- Det har blivit möjligt tack vare en framgångsrik beta-lansering med klubbar som Frölunda HC och Växjö Lakers och det arbetet fortsätter. På tur står bl a Brommapojkarna, säger Sebastian

Det är Peter Stordalens stora dag.Friends Arena blir Strawberry Arena efter att Stockholm Live, som sköter driften av arenan, slutit avtal med Petter Stordalens hotellkedja Strawberry. Avtalet med den norske entreprenören löper på tio år och handlar om en affär på över 100 miljoner kronor

Bygget av arenan var starten för utvecklingen av Arenastaden och är fortsatt en katalysator för områdets attraktionskraft.  

Orienteringens paradnummer O-ringen,  tidigare 5-dagars,  är i högsta grad en kommunal angelägenhet. Oskarshamns kommun, cirka 27 000 invånare  varav 19 000 i tätorten och de senaste åren uppmärksammat för sitt SHL-lag i ishockey,  satsar 7,5 miljoner kronor på nästa veckas jakt efter kontroller i skogarna längs Smålandskusten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Malmö Redhawks  bygger nytt och  förstärker laget succesivt.Och byggde nytt, det var precis vad Percy Nilsson gjorde för ett antal år sedan när Malmö Arena tillkom.  Den arena som idag är inte bara hemmarink för klubben utan också en huvudpartner. Ett nytt avtal är undertecknat i dagarna. Över hela uppgörelsen svävar Percys intentioner.

Den sista fotbollsmatchen i EM är nu färdigspelad och folkfesten är över. Men statistiken hos behandlingsföretaget Spelfriheten visar klart på något annat än festliga siffror. Istället kan vi se hur mycket ett mästerskap av denna kaliber inebär för antalet personer som behöver söka hjälp för sitt spelande.

I Sverige finns det runt en halv miljon aktiva golfentusiaster. Vad de gör de närmaste fyra dagarna råder det inget tvivel om.  Tro inte att de är på golfbanan, nej, de  tillbringar ett stort antal timmar framför TV:n.

British Open pågår i fyra dagar, timme efter timme.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.