Jämställt deltagande ska gälla även i Mora

Kvinnor får egna startgrupper i Cykelvasan 90 och Cykelvasan Öppet Spår 2023. Den nyheten kommuniceras nu från Mora.

Från och med Vasaloppets sommarvecka 2023 erbjuds kvinnor som ska cykla motionsklass i Cykelvasan 90 eller cykla Cykelvasan Öppet Spår att, om de önskar, starta i en startgrupp med enbart kvinnor. Nyheten är ett initiativ utifrån projektet Fler kvinnor i spåret, där målet är att få ett mer jämställt deltagande i Vasaloppets lopp.

– Cykelvasan 90 är det lopp där vi har minst andel kvinnliga deltagare, 13 procent. Att nu erbjuda startgrupper i motionsklassen för enbart kvinnor är ett försök att få upp den siffran och locka fler kvinnliga deltagare att cykla sträckan mellan Sälen och Mora, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.

Sedan projekt Fler kvinnor i spåret startade hösten 2022 har flera åtgärder och nyheter genomförts till vinterns olika lopp. Till exempel har seedningsreglerna justerats och separata bajamajor med gratis mensskydd införts. Nu ligger fokus på sommarloppen och det första steget är alltså ett test med separata startgrupper för kvinnor i både Cykelvasan 90 och Cykelvasan Öppet Spår.

– Vi vet att mycket handlar att sänka trösklar och guida deltagare in i Vasaloppsvärlden. Även normer och attityder är viktigt; alla ska känna sig välkomna och att erbjuda separata startled för kvinnor hoppas vi ska bidra till att fler ska våga testa på våra längsta cykellopp, säger Tommy Höglund.

Jessica Clarén är cykelprofilen bakom She Rides och nybliven officiell Vasaloppscoach. Hon ingår även i Vasaloppets utvecklingsgrupp får att få fler kvinnor att delta i de olika loppen och är en av upphovsmakarna till idén om separata startgrupper för kvinnor i Cykelvasan.

– Jag tycker det är fantastiskt att Vasaloppet väljer att vara lyhörda och lyssna in hur vi tillsammans kan skapa arrangemang där vi gör cykelsporten mer jämställd, säker och rättvis. Vasaloppet gick i framkant och gav tävlingsklassen i Cykelvasan 90 en separat damstart 2016 och nu gör man det igen genom att låta kvinnliga deltagare välja om de önskar starta i en grupp med enbart kvinnor. Jag tror att om vi hjälps åt att skapa en bra upplevelse och rättvisa villkor för damernas startfält kommer vi även på sikt att öka andelen startande kvinnor i Cykelvasan 90, säger Jessica Clarén.

I Cykelvasan Öppet Spår, som körs fredag 11 augusti, kan kvinnor som vill starta i en kvinnlig startgrupp välja mellan två olika starttider och i Cykelvasan 90 lördag 12 augusti mellan tre olika.

– Grupperna kommer att blandas upp med andra deltagare under resans gång ner mot målet i Mora men tanken är att man i loppets första del ska få sällskap av andra som cyklar i samma takt och därigenom känna extra inspiration, pepp och gemenskap, säger Tommy Höglund.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Elitloppet och hade en efterlängtad revansch och de fem segermiljonerna  i sikte. Inledningen stärkte förväntningarna, kusken Örjan Kihlström styrde till spets och tränaren Daniel Redén log. Men franska stjärnhästenHorsy Dream med Eric Raffin stod för en våldsam speed och sänkte Europarekordet när han vann på 1.08,0!

” Som ett jetplan kom, kommenteradeÖrjan Kihlström.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.