Jämställt deltagande ska gälla även i Mora

Kvinnor får egna startgrupper i Cykelvasan 90 och Cykelvasan Öppet Spår 2023. Den nyheten kommuniceras nu från Mora.

Från och med Vasaloppets sommarvecka 2023 erbjuds kvinnor som ska cykla motionsklass i Cykelvasan 90 eller cykla Cykelvasan Öppet Spår att, om de önskar, starta i en startgrupp med enbart kvinnor. Nyheten är ett initiativ utifrån projektet Fler kvinnor i spåret, där målet är att få ett mer jämställt deltagande i Vasaloppets lopp.

– Cykelvasan 90 är det lopp där vi har minst andel kvinnliga deltagare, 13 procent. Att nu erbjuda startgrupper i motionsklassen för enbart kvinnor är ett försök att få upp den siffran och locka fler kvinnliga deltagare att cykla sträckan mellan Sälen och Mora, säger Tommy Höglund, sportchef på Vasaloppet.

Sedan projekt Fler kvinnor i spåret startade hösten 2022 har flera åtgärder och nyheter genomförts till vinterns olika lopp. Till exempel har seedningsreglerna justerats och separata bajamajor med gratis mensskydd införts. Nu ligger fokus på sommarloppen och det första steget är alltså ett test med separata startgrupper för kvinnor i både Cykelvasan 90 och Cykelvasan Öppet Spår.

– Vi vet att mycket handlar att sänka trösklar och guida deltagare in i Vasaloppsvärlden. Även normer och attityder är viktigt; alla ska känna sig välkomna och att erbjuda separata startled för kvinnor hoppas vi ska bidra till att fler ska våga testa på våra längsta cykellopp, säger Tommy Höglund.

Jessica Clarén är cykelprofilen bakom She Rides och nybliven officiell Vasaloppscoach. Hon ingår även i Vasaloppets utvecklingsgrupp får att få fler kvinnor att delta i de olika loppen och är en av upphovsmakarna till idén om separata startgrupper för kvinnor i Cykelvasan.

– Jag tycker det är fantastiskt att Vasaloppet väljer att vara lyhörda och lyssna in hur vi tillsammans kan skapa arrangemang där vi gör cykelsporten mer jämställd, säker och rättvis. Vasaloppet gick i framkant och gav tävlingsklassen i Cykelvasan 90 en separat damstart 2016 och nu gör man det igen genom att låta kvinnliga deltagare välja om de önskar starta i en grupp med enbart kvinnor. Jag tror att om vi hjälps åt att skapa en bra upplevelse och rättvisa villkor för damernas startfält kommer vi även på sikt att öka andelen startande kvinnor i Cykelvasan 90, säger Jessica Clarén.

I Cykelvasan Öppet Spår, som körs fredag 11 augusti, kan kvinnor som vill starta i en kvinnlig startgrupp välja mellan två olika starttider och i Cykelvasan 90 lördag 12 augusti mellan tre olika.

– Grupperna kommer att blandas upp med andra deltagare under resans gång ner mot målet i Mora men tanken är att man i loppets första del ska få sällskap av andra som cyklar i samma takt och därigenom känna extra inspiration, pepp och gemenskap, säger Tommy Höglund.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Det är en synnerligen märklig situation som råder på Svenska Fotbollförbundet. Avgående generalsekreteraren, Håkan Sjöstrand, förhandlar med förbundskaptenen, Janne Andersson om dennes framtid som redan framstår som synnerligen osäker.

Två tidigare oumbärliga krafter kan efter nyår faktiskt vara arbetslösa... 

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Micke Thoren var till synes outtröttlig. Men efter 14 år som vd för En Svensk Klassiker och ideliga nya påhitt för att locka motionsbenägna människor kände han att gränsen var nådd. Nu skulle nån annan få överta ansvaret att locka och inspirera ung som gammal. På onsdagen presenterades ersättaren, 50-årige Johan Grundin med genomförd en klassiker, som 25-åring, på sitt cv, men med desto mer digital kunskap från bilindustrin och konsumentvaror, men närmast som marknadschef för Google Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen