Han vill lyfta alla sporter i Halland

Jonas Backlund tröttnade på att leta i flera medier för att få en heltäckande bild av lokalsporten, så han tog saken i egna händer och startade en sajt för all sport i Halmstad: Halmstadsport.se. Nu breder sajten ut sig över Halland.
Jonas Backlund, Halmstadsport.se, intervjuar Julia Engström, Ringenäs Golfklubb, under ANNIKA Invitational Europe på Halmstad Golfklubb som genomfördes midsommarveckan. Ambitionen med Halmstadsport.se är att täcka all lokalsport med fokus på ungdomar. Foto: Thomas Björn

 

Halmstadsport.se startade i november 2016 med en helt blank internetsida. Den började dock snart fyllas av Jonas Backlunds ord och bilder.

- När du är en sportnörd som jag kikar du in på väldigt många sajter och sidor. Då slog det mig: varför inte samla all information om vad som händer i den lokala sporten på en och samma sida, berättar sportentreprenören Jonas Backlund.

Bevakar ungdomsidrott

Sagt och gjort. Grundtanken är att producera en informativ sida om sporten i Halmstad utan resultatrapportering. En sida där det är lätt att få överblick.

- Vi bevakar hellre ungdom än elit och har i dag cirka tio bloggare i gång som skriver med jämna mellanrum om sin sport, och lite mer bakom kulisserna. Vi vill inspirera till att både börja träna och tävla.

I dag har Halmstadsport.se cirka 600 besökare i veckan. 

- Kanske inte en jätteimponerande siffra, men vi får bra respons från läsarna och känner att vi gör skillnad. Vi lyfter många sporter som har svårt att få plats i lokalmedia, säger Jonas Backlund.

Breder ut sig

Nu planerar han att utöka sajtens geografiska bevakningsområden:

- Först Falkenberg, därefter Varberg och sedan Kungsbacka, berättar Backlund när Idrottens Affärer får en pratstund med honom på kvällsuppdrag: Halmstad Idrottsstaden har inspirationskväll för projektdeltagarna och övriga inom föreningslivet och Halmstad kommun - och har bjudit in Ingemar Linnéll, tidigare elitspelare i handboll, tränare på elitnivå och förbundskapten för herrarnas handbollslandslag, för att få inspiration från göteborgaren som tillbringat halva sitt liv i Stockholm och i dag tränar elitserielaget Ricoh, parallellt med att ansvara för ledarutveckling på företaget med samma namn.

Jonas Backlund inte bara bevakar, han får även komma till tals om hur Halmstad kan bli en ännu bättre stad att bo och leva i med hjälp av idrotten.

Pengar till utsatta familjer

Halmstadsport.se har ytterligare ett ben att stå på, utöver den redaktionella satsningen.

- Vi genererar pengar till den lokala idrotten och dess ungdomsverksamhet, samt hjälper utsatta familjer som har det svårt ekonomiskt, så att även deras barn ska få chans att idrotta. Överskottet av våra företagsannonser går till detta. Vår förhoppning är att företagarna ser ett mervärde i att synas med oss och den lokala sporten, berättar Jonas Backlund och avslutar med förhoppningar för framtiden:

- Det finns också planer på att göra event som genererar pengar tillbaka till idrottande barn och ungdomar som behöver olika former av stöd.

 

Thomas Björn

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.