En liten klubb med drömmar

Katrineholms AIK är numera en liten klubb sett till sektioner men drömmar finns hos den 103-åriga föreningen. Tack vare ordföranden Sara Benafakir Lund och hennes make Nabil drillas nu klubbens ungdomar och deras tränare av tre italienska tränare.
Här är den italienska kvartetten, från vänster: Davide Benardini, Marco Zambello, Renato Galli och Filippo Nardini. Foto: Sara Lund.

Allt började i fjol när familjen var i Italien för att hälsa på vänner. Sonen Adam, då åtta år, fick chansen att tillsammans med resekompisen Viktor Waldefors, träna med klubben GS Pietas pojkar födda 07.

Den lilla staden där klubben håller till heter Prato, närmaste större stad är Florens.

Paret Lund/Benafakir blev bekanta med några av klubbens ungdomstränare. Just nu arrangeras Champions Summer Camp i Katrineholm vars chef är italienaren Fredrich Innocenti.


På plats finns Pietas ungdomstränare Marco Zembello, Fillippo Nardini och Davide Bernardini, målvaktstränare i Fiorentina. Alla med UEFA-utbildning. De är på Campen i Katrineholm för andra året i rad.

Juventus på plats

Med på resan är också Renato Galli, talangscout för Juventus.

Nadil Benafakir frågade Innocenti på plats i Katrineholm om inte KAIK kunde få ”låna” de tre italienska tränarna tre kvällar. Det gick för sig. För en blygsam summa har KAIK hyrt italienarna.

Idag torsdag upphör KAIK:s ”italienska träning”. Deltagare är pojkar födda 2003-2009. Varje pass börjar med teori. Sedan bollövningar.

 — En spelare, en boll, säger Marco Zambello, till yrket psykolog och det är också han som undervisar klubbens tränare i psykologi.

 — Bollen finns alltid med i alla övningar, säger Marco, som är ansvarig tränare för klubbens pojkar födda 2002.

Skillnaden mellan svenska och italienska ungdomar?

— Alla italienska ungdomar har rytmen i blodet till skillnad från svenskarna. Dessutom blir svenska ungdomar trötta fortare.


 Italienska ungdomar kanske inte ägnar så mycket tid åt datorer och mobiltelefoner?


 Fredrich Innocenti och Juves talangscout Renato Galli håller tät kontakt. Om de tycker att någon katrineholmare ser lovande ut får de åka till Italien och träna.

 Vi får se om någon av KAIK:s ungdomar får chansen…


 — Det är det vi hoppas på, säger Sara Lund.

Det var bättre förr

KAIK behöver talanger som utveckas till något stort. Med katrineholmskt mått mätt var KAIK en storklubb i staden med 22 sektioner och 18 medlemmar i ungdomssektionen. I dag har klubben fem sektioner: handboll, laget ramlade ur division 2, bowling, bingo, en volleybollsektion bildad hösten 2016, ungdomar mellan 14 och 17 år, och fotboll. Ingen ungdomssektion.

För läääänge sen låg KAIK en säsong i gamla divisioner 2, liksom trätobrodern Katrineholms SK, numera sist i division 4. Nu har KAIK ett A-lag gemensamt med KSK – i division 7. Gamla profiler med hög svansföring roterar i sina, ja, ni vet. Tänka sig, KSK, Som fyller 100 år den 5 januari 2019, och KAIK samarbetar.

Det är andra tider nu…


Göran Söderlund

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu börjar det bli trångt på läktarna runt centercourten vid Båstad tennisstadion. Räkna med nytt publikrekortd i sommar. Den ene världsstjärnan efter den andre har gett klartecken till att komma i sommar. Senast  sa världstvåan Jannik Sinner ja till Nordea Open.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.