Hovrätten prövar hockeydom

Ishockeyns sexskandal fortsätter. Svea Hovrätt meddelade på måndagen prövningstillstånd för den tilltalade, en tidigare anställd på Svenska Ishockeyförbundet och i Södertörns tingsrätt för dömd sexuellt ofredande av en kvinnlig tjänsteman på samma förbund.

Mannen dömdes mot sitt nekande till 80 dagsböter á 1000 kronor samt skadestånd till kvinnan på 6 300 kronor. Enligt tingsrätten ägde ofredandet rum i spelarkorridoren i en periodpaus i mötet mellan Sverige och Tjeckien i Beijer Hockey Games i Globen den  6 februari 2020.

Vid förhandlingen medgav mannen ”en vänskaplig kram”. Tingsrättens dom vilade på kvinnans berättelse, samt ett SMS från ett vittne till händelsen, skickat till brottsoffret senare samma kväll.

Dåvarande ordförande

Det inträffade polisanmäldes av den lokala fackklubbens dåvarande ordförande, Anders Feltenmark. 

 Händelsen i Globen var kulmen på en stormig period i förbundet och en arbetsplats med stora problem blottlades. En händelsekedja som började med Damkronornas spelarstrejk hösten 2019, med bland annat krav på ökad respekt och synlighet från förbundsledningen.

Dåvarande generalsekreteraren Tommy Boustedt och ytterligare två höga chefer på förbundet, uppskattade inte polisanmälan. I mars 2020 sparkades Anders Feltenmark, 59 år, informationsassistent, förbundsanställd i 24 år och mycket uppskattad i hockey-Sverige och presschef för Tre Kronor. Den officiella anledningen sades vara arbetsbrist.

Efter en uppgörelse med ordföranden Anders Larsson lämnade i slutet av april 2020 Tommy Boustedt, 61 år  sin tjänst, efter totalt 19 år på förbundet i olika roller.

I en intervju med Radiosporten i augusti uppgav Tommy Boustedt att Anders Feltenmark uppträtt grovt illojalt mot sin arbetsgivare. Vad det illojala bestod i framgick inte.

-Det är tråkigt att inte få bemöta så svepande och grova anklagelser som är svåra att värja sig mot, sade Anders Feltenmark till DN i augusti.

Den av tingsrätten dömde tjänstemannen lämnade efter händelsen i Globen sin anställning på förbundet. Brottsoffret jobbar kvar på förbundet, och har av Svea Hovrätt meddelats, att prövning kommer att ske gällande anspråk på högre skadestånd. 

Tommy Boustedt är från 1 november 2020 anställd av Danmarks Ishockeyförbund i en rådgivande funktion. Han kommer att samarbeta med förbundets sportkommitté och de olika landslagens tränare med uppdrag att ta fram en ”röd tråd” för dansk ishockey.

Andra ville mörklägga

För Anders Feltenmark personligen har det inträffade inneburit stora konsekvenser.

 Han förlorade sitt arbete och, hotas med uppsägning av den lägenhet han disponerat. Hyreskontraktet var nämligen tecknat av Ishockeyförbundet och nu riskerar Anders även att förlora sin lägenhet.

Han stod upp när andra ville mörklägga.

 

En mycket märklig omständighet är att Unionen, där han var klubbordförande, till 100 procent tog ställning för Arbetsgivaralliansen,  part för Ishockeyförbundet.

Idrottens Affärer har förgäves, upprepade gånger, sökt Unionen. Frågan är omde har hört talas om arbetsrättsliga – och turordningsregler vid påtalad arbetsbrist?

Unionen är Sveriges största fackförbund med 700 000 medlemmar vid årsskiftet 2020-2021. Ordförande är Martin Linder, 48 år, marknadsekonom och tidigare Volvo-anställd. Hans förbund får rött kort för knäsittande i Arbetsgivaralliansen.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

En sådan här tjusig hatt ska du vara  klädd i om du tillhör de 50 000 besökarna på Elitloppet i helgen. ATG har till en av  Sveriges största publikfester har skapatillsammans med mode-duon Rami Hanna, fotograf, och Julian Hernandez, stylist, en jubileumsversion av evenemangerts starkaste publiksymbol - Hatten.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.