Hovrätten prövar hockeydom

Ishockeyns sexskandal fortsätter. Svea Hovrätt meddelade på måndagen prövningstillstånd för den tilltalade, en tidigare anställd på Svenska Ishockeyförbundet och i Södertörns tingsrätt för dömd sexuellt ofredande av en kvinnlig tjänsteman på samma förbund.

Mannen dömdes mot sitt nekande till 80 dagsböter á 1000 kronor samt skadestånd till kvinnan på 6 300 kronor. Enligt tingsrätten ägde ofredandet rum i spelarkorridoren i en periodpaus i mötet mellan Sverige och Tjeckien i Beijer Hockey Games i Globen den  6 februari 2020.

Vid förhandlingen medgav mannen ”en vänskaplig kram”. Tingsrättens dom vilade på kvinnans berättelse, samt ett SMS från ett vittne till händelsen, skickat till brottsoffret senare samma kväll.

Dåvarande ordförande

Det inträffade polisanmäldes av den lokala fackklubbens dåvarande ordförande, Anders Feltenmark. 

 Händelsen i Globen var kulmen på en stormig period i förbundet och en arbetsplats med stora problem blottlades. En händelsekedja som började med Damkronornas spelarstrejk hösten 2019, med bland annat krav på ökad respekt och synlighet från förbundsledningen.

Dåvarande generalsekreteraren Tommy Boustedt och ytterligare två höga chefer på förbundet, uppskattade inte polisanmälan. I mars 2020 sparkades Anders Feltenmark, 59 år, informationsassistent, förbundsanställd i 24 år och mycket uppskattad i hockey-Sverige och presschef för Tre Kronor. Den officiella anledningen sades vara arbetsbrist.

Efter en uppgörelse med ordföranden Anders Larsson lämnade i slutet av april 2020 Tommy Boustedt, 61 år  sin tjänst, efter totalt 19 år på förbundet i olika roller.

I en intervju med Radiosporten i augusti uppgav Tommy Boustedt att Anders Feltenmark uppträtt grovt illojalt mot sin arbetsgivare. Vad det illojala bestod i framgick inte.

-Det är tråkigt att inte få bemöta så svepande och grova anklagelser som är svåra att värja sig mot, sade Anders Feltenmark till DN i augusti.

Den av tingsrätten dömde tjänstemannen lämnade efter händelsen i Globen sin anställning på förbundet. Brottsoffret jobbar kvar på förbundet, och har av Svea Hovrätt meddelats, att prövning kommer att ske gällande anspråk på högre skadestånd. 

Tommy Boustedt är från 1 november 2020 anställd av Danmarks Ishockeyförbund i en rådgivande funktion. Han kommer att samarbeta med förbundets sportkommitté och de olika landslagens tränare med uppdrag att ta fram en ”röd tråd” för dansk ishockey.

Andra ville mörklägga

För Anders Feltenmark personligen har det inträffade inneburit stora konsekvenser.

 Han förlorade sitt arbete och, hotas med uppsägning av den lägenhet han disponerat. Hyreskontraktet var nämligen tecknat av Ishockeyförbundet och nu riskerar Anders även att förlora sin lägenhet.

Han stod upp när andra ville mörklägga.

 

En mycket märklig omständighet är att Unionen, där han var klubbordförande, till 100 procent tog ställning för Arbetsgivaralliansen,  part för Ishockeyförbundet.

Idrottens Affärer har förgäves, upprepade gånger, sökt Unionen. Frågan är omde har hört talas om arbetsrättsliga – och turordningsregler vid påtalad arbetsbrist?

Unionen är Sveriges största fackförbund med 700 000 medlemmar vid årsskiftet 2020-2021. Ordförande är Martin Linder, 48 år, marknadsekonom och tidigare Volvo-anställd. Hans förbund får rött kort för knäsittande i Arbetsgivaralliansen.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.