Hovrätten prövar hockeydom

Ishockeyns sexskandal fortsätter. Svea Hovrätt meddelade på måndagen prövningstillstånd för den tilltalade, en tidigare anställd på Svenska Ishockeyförbundet och i Södertörns tingsrätt för dömd sexuellt ofredande av en kvinnlig tjänsteman på samma förbund.

Annons

Mannen dömdes mot sitt nekande till 80 dagsböter á 1000 kronor samt skadestånd till kvinnan på 6 300 kronor. Enligt tingsrätten ägde ofredandet rum i spelarkorridoren i en periodpaus i mötet mellan Sverige och Tjeckien i Beijer Hockey Games i Globen den  6 februari 2020.

Vid förhandlingen medgav mannen ”en vänskaplig kram”. Tingsrättens dom vilade på kvinnans berättelse, samt ett SMS från ett vittne till händelsen, skickat till brottsoffret senare samma kväll.

Dåvarande ordförande

Det inträffade polisanmäldes av den lokala fackklubbens dåvarande ordförande, Anders Feltenmark. 

 Händelsen i Globen var kulmen på en stormig period i förbundet och en arbetsplats med stora problem blottlades. En händelsekedja som började med Damkronornas spelarstrejk hösten 2019, med bland annat krav på ökad respekt och synlighet från förbundsledningen.

Dåvarande generalsekreteraren Tommy Boustedt och ytterligare två höga chefer på förbundet, uppskattade inte polisanmälan. I mars 2020 sparkades Anders Feltenmark, 59 år, informationsassistent, förbundsanställd i 24 år och mycket uppskattad i hockey-Sverige och presschef för Tre Kronor. Den officiella anledningen sades vara arbetsbrist.

Efter en uppgörelse med ordföranden Anders Larsson lämnade i slutet av april 2020 Tommy Boustedt, 61 år  sin tjänst, efter totalt 19 år på förbundet i olika roller.

I en intervju med Radiosporten i augusti uppgav Tommy Boustedt att Anders Feltenmark uppträtt grovt illojalt mot sin arbetsgivare. Vad det illojala bestod i framgick inte.

-Det är tråkigt att inte få bemöta så svepande och grova anklagelser som är svåra att värja sig mot, sade Anders Feltenmark till DN i augusti.

Den av tingsrätten dömde tjänstemannen lämnade efter händelsen i Globen sin anställning på förbundet. Brottsoffret jobbar kvar på förbundet, och har av Svea Hovrätt meddelats, att prövning kommer att ske gällande anspråk på högre skadestånd. 

Tommy Boustedt är från 1 november 2020 anställd av Danmarks Ishockeyförbund i en rådgivande funktion. Han kommer att samarbeta med förbundets sportkommitté och de olika landslagens tränare med uppdrag att ta fram en ”röd tråd” för dansk ishockey.

Andra ville mörklägga

För Anders Feltenmark personligen har det inträffade inneburit stora konsekvenser.

 Han förlorade sitt arbete och, hotas med uppsägning av den lägenhet han disponerat. Hyreskontraktet var nämligen tecknat av Ishockeyförbundet och nu riskerar Anders även att förlora sin lägenhet.

Han stod upp när andra ville mörklägga.

 

En mycket märklig omständighet är att Unionen, där han var klubbordförande, till 100 procent tog ställning för Arbetsgivaralliansen,  part för Ishockeyförbundet.

Idrottens Affärer har förgäves, upprepade gånger, sökt Unionen. Frågan är omde har hört talas om arbetsrättsliga – och turordningsregler vid påtalad arbetsbrist?

Unionen är Sveriges största fackförbund med 700 000 medlemmar vid årsskiftet 2020-2021. Ordförande är Martin Linder, 48 år, marknadsekonom och tidigare Volvo-anställd. Hans förbund får rött kort för knäsittande i Arbetsgivaralliansen.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

De står mot varandra. Amerikanska impopulära ägarefamiljen Kroenke och svenske Spotifygrundaren Daniel Ek med stora sympatier hos många tusen fans.

Båda parter vill skapa intrycket att de inte kommer att ge sig.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Träskidor med tårem, vadmalsbyxor, tjärvalla och packad snö på skogsvägar och stigar. Nästa år firar Vasaloppet 100 år och vad passar då bättre än att åka skidor som om det vore 1922?

Svara på den frågan,om du kan. Men i alla fall, lördagen den  12 februari 2022 arrangeras ett nio mil långt historiskt Vasalopp – ”Jubileumsvasan” – med målsättning att försöka efterlikna det första loppet så långt som möjligt. Ansökan till århundradets utmaning öppnar onsdag 12 maj och en jury väljer sedan 19utklädda skidåkare som får chansen att delta i det historiska loppet.Det blir något att berätta för barbarnen – eller vallarna…

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

Beroendet av en ständigt pågående köp och säljverksamhet är inget nytt, men nu påvisar en undersökning hur få egna spelare som finns bland klubbarna i tilltänkta Super League. Beroendet är i det närmaste totalt och verksamheten är snarast  uppbyggd på att värva från andra klubbar runt om i världen.