Vilken stol sitter Ninna Engberg på?

Ninna Engberg är vd för Stockholm Globe Arenas och har stor del i att Stockholm blir platsen för ishockey-VM såväl 2012 som 2013. Två år av hårt jobb kulminerade med att hon avslöjade att Globen blir spelplatsen - varpå hon presenterades som ny styrelseledamot i Svenska Ishockeyförbundet.

Av ishockeyförbundets lovord till Malmö Arena som uppfattades som löften blev det slutliga beslutet en mindre chock för skåningarna som inte får en enda match. Globen blir den enda VM-arenan både 2012 och 2013.

Bland de personer som har jobbat hårdast för dubbla VM i Stockholm är Ninna Engberg, Globens vd sedan 2007. Hon berättar själv om hur hockeyn en kort tid efter hennes tillträde kom med förfrågan om att söka VM. Sedan dess har hon varit involverad i planeringen. Han har blivit så engagerad att hon till och med ville ingå i hockeyförbundets styrelse.

Brinner för hockey

Lördagen den 13 juni valdes hon på förbundets årsmöte. Måndagen den 21 tillkännagavs att Sverige och Globen hade fått VM både 2012 och 2013.

- Jag brinner för hockeyn som dessutom är en stor del av mitt jobb. Så man kan säga att jag nu förenar nytta med nöje, säger Ninna Engberg till Idrottens Affärer.

Ninna Engberg är nu också ledamot i Svenska Ishockeyförbundet

Dessutom, samma dag som hon blev en ledamot av hockeyförbundets styrelse lämnade hon sin styrelsepost i Svenska Bandyförbundet där hon har medverkat i fyra år.

Ett unikt skifte av ledaruppdrag inom svensk toppidrott och Ninna Engberg kommenterar: "Det var en ren slump. Tänk att det var förbundsstämma för bägge förbunden samma lördag.

"Jag hade gjort mitt"

Hon medger att hennes tillvägagångssättet kan uppfattas som märkligt och att det finns kritiker. Är det någon som har undrat och ifrågasatt ditt beteende?

- Nej, men det är klart att det blev olyckligt. Det ser inte bra ut. Och det var inte så att jag blev uppvaktad av hockeyn och därför lämnade bandyn, fastslår hon med skärpa i rösten.

Ninna Engberg har varit ledamot i Svenska Bandyförbundet i fyra år.

- Jag har jobbat med marknadsfrågor, men kände att jag nu hade gjort mitt och därför sa jag ifrån om en fortsättning.

- Det var först efter att jag hade bestämt mig som jag fick förfrågan från hockeyn. Den sporten står jag närmare.

"Globen är hockeyns nationalarena"

Ninna Engberg säger med övertygelse: "Vi på Globen anser att vi har ishockeyns nationalarena. Glöm inte att Globen byggdes till VM 1989. Dessutom hade vi också mästerskapet 1995".

- Nu siktar vi på att göra det absolut bästa VM-arrangemanget någonsin. Vi ska skapa en Hockeyfestival båda åren, det ska bli fest och härlig stämning med många supporters när vi bygger upp en VM-by.

Tillgången till Globen, Johanneshov och Annexet som eventuellt mediacenter och/eller hospitality (dvs sponsring, VIP evenemang med mera) utgör idealiska förutsättningar.
- Allt är utformat för att passa internationella arrangemang. Vår infrastruktur är den bästa med kommunikationer och hotell, betonar Ninna Engberg.

Nu ska hon också driva frågan om en rejäl upprustning av Johanneshov.  Här finns redan ett samförstånd mellan såväl Stockholm Stad, Globenarenorna som AEG/Anschutz.
- Det är en gammal arena som behöver en ansiktslyftning. Jag tror att vi kommer fram till ett bra resultat, säger Ninna Engberg.

Thomas Ejderhov

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.