Vilken stol sitter Ninna Engberg på?

Ninna Engberg är vd för Stockholm Globe Arenas och har stor del i att Stockholm blir platsen för ishockey-VM såväl 2012 som 2013. Två år av hårt jobb kulminerade med att hon avslöjade att Globen blir spelplatsen - varpå hon presenterades som ny styrelseledamot i Svenska Ishockeyförbundet.

Av ishockeyförbundets lovord till Malmö Arena som uppfattades som löften blev det slutliga beslutet en mindre chock för skåningarna som inte får en enda match. Globen blir den enda VM-arenan både 2012 och 2013.

Bland de personer som har jobbat hårdast för dubbla VM i Stockholm är Ninna Engberg, Globens vd sedan 2007. Hon berättar själv om hur hockeyn en kort tid efter hennes tillträde kom med förfrågan om att söka VM. Sedan dess har hon varit involverad i planeringen. Han har blivit så engagerad att hon till och med ville ingå i hockeyförbundets styrelse.

Brinner för hockey

Lördagen den 13 juni valdes hon på förbundets årsmöte. Måndagen den 21 tillkännagavs att Sverige och Globen hade fått VM både 2012 och 2013.

- Jag brinner för hockeyn som dessutom är en stor del av mitt jobb. Så man kan säga att jag nu förenar nytta med nöje, säger Ninna Engberg till Idrottens Affärer.

Ninna Engberg är nu också ledamot i Svenska Ishockeyförbundet

Dessutom, samma dag som hon blev en ledamot av hockeyförbundets styrelse lämnade hon sin styrelsepost i Svenska Bandyförbundet där hon har medverkat i fyra år.

Ett unikt skifte av ledaruppdrag inom svensk toppidrott och Ninna Engberg kommenterar: "Det var en ren slump. Tänk att det var förbundsstämma för bägge förbunden samma lördag.

"Jag hade gjort mitt"

Hon medger att hennes tillvägagångssättet kan uppfattas som märkligt och att det finns kritiker. Är det någon som har undrat och ifrågasatt ditt beteende?

- Nej, men det är klart att det blev olyckligt. Det ser inte bra ut. Och det var inte så att jag blev uppvaktad av hockeyn och därför lämnade bandyn, fastslår hon med skärpa i rösten.

Ninna Engberg har varit ledamot i Svenska Bandyförbundet i fyra år.

- Jag har jobbat med marknadsfrågor, men kände att jag nu hade gjort mitt och därför sa jag ifrån om en fortsättning.

- Det var först efter att jag hade bestämt mig som jag fick förfrågan från hockeyn. Den sporten står jag närmare.

"Globen är hockeyns nationalarena"

Ninna Engberg säger med övertygelse: "Vi på Globen anser att vi har ishockeyns nationalarena. Glöm inte att Globen byggdes till VM 1989. Dessutom hade vi också mästerskapet 1995".

- Nu siktar vi på att göra det absolut bästa VM-arrangemanget någonsin. Vi ska skapa en Hockeyfestival båda åren, det ska bli fest och härlig stämning med många supporters när vi bygger upp en VM-by.

Tillgången till Globen, Johanneshov och Annexet som eventuellt mediacenter och/eller hospitality (dvs sponsring, VIP evenemang med mera) utgör idealiska förutsättningar.
- Allt är utformat för att passa internationella arrangemang. Vår infrastruktur är den bästa med kommunikationer och hotell, betonar Ninna Engberg.

Nu ska hon också driva frågan om en rejäl upprustning av Johanneshov.  Här finns redan ett samförstånd mellan såväl Stockholm Stad, Globenarenorna som AEG/Anschutz.
- Det är en gammal arena som behöver en ansiktslyftning. Jag tror att vi kommer fram till ett bra resultat, säger Ninna Engberg.

Thomas Ejderhov

Vårdbolaget Doktor.se har köpt upp en digital medicinsk tjänst som ger företaget en tung position i idrottsvärlden. 

 Det är paret Matilda Lundblad, läkare i allsvenska Elfsborg och medlem i Fotbollförbundets medicinska kommitté samt Frida Lundblad, tidigare elitspelare i fotboll och futsal i Göteborg som säljer en digital medicinsk tjänst för att fastställa diagnoser.

Riksidrottsförbundet kräver besked om elstöd i ett riktat brev till M, KD, SD och L. Samtidigt intensifieras samverkan med RF:s länsdistrikt för att starta dialog med kommunerna runt om i landet.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Aldrig tidigare har det visats så mycket ishockey i mobiler, surfplattor, datorer, streamingtjänster  och smart TV-apparater som den här säsongen. En kommersiell satsning som totalt uppgår till flera miljarder kronor visar  Idrottens Affärers unika granskning..

Nuvarande TV-avtal,  som tecknats mellan SHL-organisationen och C More, moderbolag är Teila, garanterar de 14 ligalagen årligen cirka 45 miljoner kronor per lag. Parterna har redan enats om nytt sexårigt avtal, 2024-2030. SHL-lagens intäktsdel kommer över tid att öka från 45 miljoner till 65 miljoner.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.