Vilken stol sitter Ninna Engberg på?

Ninna Engberg är vd för Stockholm Globe Arenas och har stor del i att Stockholm blir platsen för ishockey-VM såväl 2012 som 2013. Två år av hårt jobb kulminerade med att hon avslöjade att Globen blir spelplatsen - varpå hon presenterades som ny styrelseledamot i Svenska Ishockeyförbundet.

Av ishockeyförbundets lovord till Malmö Arena som uppfattades som löften blev det slutliga beslutet en mindre chock för skåningarna som inte får en enda match. Globen blir den enda VM-arenan både 2012 och 2013.

Bland de personer som har jobbat hårdast för dubbla VM i Stockholm är Ninna Engberg, Globens vd sedan 2007. Hon berättar själv om hur hockeyn en kort tid efter hennes tillträde kom med förfrågan om att söka VM. Sedan dess har hon varit involverad i planeringen. Han har blivit så engagerad att hon till och med ville ingå i hockeyförbundets styrelse.

Brinner för hockey

Lördagen den 13 juni valdes hon på förbundets årsmöte. Måndagen den 21 tillkännagavs att Sverige och Globen hade fått VM både 2012 och 2013.

- Jag brinner för hockeyn som dessutom är en stor del av mitt jobb. Så man kan säga att jag nu förenar nytta med nöje, säger Ninna Engberg till Idrottens Affärer.

Ninna Engberg är nu också ledamot i Svenska Ishockeyförbundet

Dessutom, samma dag som hon blev en ledamot av hockeyförbundets styrelse lämnade hon sin styrelsepost i Svenska Bandyförbundet där hon har medverkat i fyra år.

Ett unikt skifte av ledaruppdrag inom svensk toppidrott och Ninna Engberg kommenterar: "Det var en ren slump. Tänk att det var förbundsstämma för bägge förbunden samma lördag.

"Jag hade gjort mitt"

Hon medger att hennes tillvägagångssättet kan uppfattas som märkligt och att det finns kritiker. Är det någon som har undrat och ifrågasatt ditt beteende?

- Nej, men det är klart att det blev olyckligt. Det ser inte bra ut. Och det var inte så att jag blev uppvaktad av hockeyn och därför lämnade bandyn, fastslår hon med skärpa i rösten.

Ninna Engberg har varit ledamot i Svenska Bandyförbundet i fyra år.

- Jag har jobbat med marknadsfrågor, men kände att jag nu hade gjort mitt och därför sa jag ifrån om en fortsättning.

- Det var först efter att jag hade bestämt mig som jag fick förfrågan från hockeyn. Den sporten står jag närmare.

"Globen är hockeyns nationalarena"

Ninna Engberg säger med övertygelse: "Vi på Globen anser att vi har ishockeyns nationalarena. Glöm inte att Globen byggdes till VM 1989. Dessutom hade vi också mästerskapet 1995".

- Nu siktar vi på att göra det absolut bästa VM-arrangemanget någonsin. Vi ska skapa en Hockeyfestival båda åren, det ska bli fest och härlig stämning med många supporters när vi bygger upp en VM-by.

Tillgången till Globen, Johanneshov och Annexet som eventuellt mediacenter och/eller hospitality (dvs sponsring, VIP evenemang med mera) utgör idealiska förutsättningar.
- Allt är utformat för att passa internationella arrangemang. Vår infrastruktur är den bästa med kommunikationer och hotell, betonar Ninna Engberg.

Nu ska hon också driva frågan om en rejäl upprustning av Johanneshov.  Här finns redan ett samförstånd mellan såväl Stockholm Stad, Globenarenorna som AEG/Anschutz.
- Det är en gammal arena som behöver en ansiktslyftning. Jag tror att vi kommer fram till ett bra resultat, säger Ninna Engberg.

Thomas Ejderhov

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.