Efter alla avtal, nu går Hasse Borg

Mannen som under några år var Zlatan Ibrahimovics extra-pappa. Mannen som också stod bakom avtalen som slutligen gav Malmö FF 115 miljoner kronor. Men nu slutar Hasse Borg sin tjänst som sportchef i MFF till årsskiftet.

- Efter 25 år i klubben, de sista 10 som sportchef, känns det som att det är läge för att trappa ned och ägna lite tid till familjen och gården, säger Hasse Borg.

MFF ska utvärdera organisationen och se hur Hasse Borgs arbetsuppgifter ska fördelas. Han själv fortsätter till dess att en ersättare är på plats.

- Hasse har en unik kompetens i Sverige. Ingen annan har hans erfarenhet och vi är mycket tacksamma för det han gjort och att han ställer upp och hjälper oss tills vi har löst hur vi ska ersätta honom. Sedan skall vi diskutera en eventuell fortsättning där vi gärna vill dra nytta av Hasses kunskaper och kontaktnät, säger MFF:s VD Pelle Svensson i ett pressmeddelande.

- Behöver klubben mina tjänster ställer jag upp, meddelar Hasse Borg.

Efter en framgångsrik spelarkarriär satt Hasse Borg i MFF:s styrelse i flera år. Han lämnade styrelseplatsen efter nedflyttningen 1999 när han fick jobbet som marknads- och sportchef med målet att ta MFF tillbaka till Allsvenskan. Hans arbete ledde inte bara till en comeback utan också ett guld 2004.

Att MFF idag har en god ekonomi och står som delägare i Swedbank Stadion, är hans förtjänst. Hasse Borgs förmåga att förhandla är omvittnad och har inneburit att MFF fått en mycket god ekonomi.

Hasse Borg var också den person som tog hand om Zlatan Ibrahimovic när han nalkades A-laget och sedan slog igenom. Borg engagerade sig fullt ut, långt utöver arbetstiden. Han låg också bakom upplägget i det kontrakt som har gett MFF runt 115 miljoner kronor från det att han tog steget till Ajax och till nya klubbyten.

Åsikterna, inte minst bland MFF:s fans, om Hasse Borg har varit många, men framför allt som förhandlare har han fått mycket beröm.

- MFF har Hasse att tacka för så mycket. Som spelare, styrelseledamot och inte minst som sportchef, betonar Bengt Madsen, MFF:s ordförande.

Fakta

Hasse Borgs förmåga att förhandla med gott resultat ärm omvittnad. Hans många och framgångsrika miljonaffärer har gjort MFF till en rik klubb.

Se här bara:(ca-siffror för MFF:s främsta spelarförsäljningar)

Zlatan Ibrahimovic 115 miljoner

Marcus Rosenberg 81

Ola Toivonen 44

Afonso Afonso 42

Junior 15 miljoner

Nu kommer 500 nya miljoner i återstartsstöd. Jo, det är sant. Svensk idrott ska knuffas igång via ett jättepaket från staten. Nu har Riksidrottsstyrelsen beslutat att fördela nya pengar  till idrottsrörelsen för att ge extra kraft i återstartsarbete efter pandemin.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Ett av svensk idrotts största och mest spektakulära evenemang är tillbaka. Invigningen av ungdomsfotbollens Gothia Cup, med runt 50 000, främst ungdomar på läktarna och även på innerplanen via en musikfest, toppat med ett fantastiskt fyrverkeri,  i flera timmar och manifesterar världens största fotbollsturnering för ungdomar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.