Sven Tumba får sin egen fond

Som en PR-man för golfen är han oslagbar. Lagom inför sin 80-årsdag får Sven Tumba, en av svensk idrotts allra största profiler, sin egen Sven Tumbas Innovationsfond och ett årligt stipendium.

Sven Tumba är hockeyidolen som tidigt fastnade för golf och som med entusiasm och både annorlunda och lysande idéer, blev den som gjorde golfsporten populär och intressant i allmänhetens ögon.

"Har Tumba att tacka för mycket"

Till hans ära har nu Svenska Golfförbundet beslutat att skapa Sven Tumbas Innovationsfond och ett årligt stipendium .

- Sven har i många år varit golfens idéspruta nr 1. Hans smittande entusiasm kombinerad med enorm envishet och tävlingsinstinkt, gjorde att ”omöjliga” projekt plötsligt blev helt genomförbara. Ingen enskild person har betytt mer för golfsportens utveckling i Sverige. Vi har Sven Tumba att tacka för mycket, säger Svenska Golfförbundets ordförande Christer Bergfors.

Via Sven Tumbas Innovationsfond ska ett stipendium årligen delas ut till en eller flera kreativa och innovativa personer inom golfen som därmed verkar i Tumbas anda. Stipendiet är på 20 000 kronor och delas ut årligen vid förbundsmötet i april.

Sven Tumbas hälsa är dessvärre inte så bra inför 80-årsdagen. Han har till och från vistats på Danderyds sjukhus, där han också finns nu. Den som vill skicka en krya-på-dig-hälsning till Sven Tumba kan göra det på Europas största golfsajt, www.golf.se. Skicka en hälsning eller berätta något eget kul minne som handlar om Tumba!

Dåtidens Zlatan

Sven Tumba, född Johansson, blev idol på 1950-talet med 245 landskamper (3 VM-guld) i ishockey och ett SM-tecken i fotboll för Djurgården. Han blev Tumba med hela svenska folket och sin generations motsvarighet till Borg, Stenmark eller dagens Zlatan.

1970 blev Sven Tumba svensk amatörmästare i golf och VM-spelare. Men det är inte som spelare han gjort störst avtryck inom golfen. Tumba lockade dåtidens stora, Arnold Palmer, Jack Nicklaus och Sam Snead till Sverige för att visa svenskarna hur golf skulle spelas. 1973 startade han SEO, Scandinavian Enterprise Open (i dag Nordea Masters) och placerade då Sverige på kartan bland länder med stora tävlingar.

Sven Tumba skapade också en av vårt lands främsta golfanläggningar, Ullna norr om Stockholm, där SEO spelades 1983-1987. Han byggde också ett känt ”landmärke” i Stockholm, det så kallade Tumba-tältet vid Stora Skuggan, för inomhusträning.

Internationellt spred han tidigt golfens budskap genom att bygga Moskvas första golfanläggning. 1988 stod den klar och invigdes av stjärnor som Pelé och Mike Tyson. Två internationella projekt som Tumba driver är World Golfers Championship, ett mästerskap för alla golfare oavsett handicap. Tävlingen har Arnold Palmer som beskyddare. I dag spelas den i 40 länder. Sports for Education är via en fond hans bidrag till att ge barn i Sydafrika möjlighet att gå i skolan.

 

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.