Sven Tumba får sin egen fond

Som en PR-man för golfen är han oslagbar. Lagom inför sin 80-årsdag får Sven Tumba, en av svensk idrotts allra största profiler, sin egen Sven Tumbas Innovationsfond och ett årligt stipendium.

Sven Tumba är hockeyidolen som tidigt fastnade för golf och som med entusiasm och både annorlunda och lysande idéer, blev den som gjorde golfsporten populär och intressant i allmänhetens ögon.

"Har Tumba att tacka för mycket"

Till hans ära har nu Svenska Golfförbundet beslutat att skapa Sven Tumbas Innovationsfond och ett årligt stipendium .

- Sven har i många år varit golfens idéspruta nr 1. Hans smittande entusiasm kombinerad med enorm envishet och tävlingsinstinkt, gjorde att ”omöjliga” projekt plötsligt blev helt genomförbara. Ingen enskild person har betytt mer för golfsportens utveckling i Sverige. Vi har Sven Tumba att tacka för mycket, säger Svenska Golfförbundets ordförande Christer Bergfors.

Via Sven Tumbas Innovationsfond ska ett stipendium årligen delas ut till en eller flera kreativa och innovativa personer inom golfen som därmed verkar i Tumbas anda. Stipendiet är på 20 000 kronor och delas ut årligen vid förbundsmötet i april.

Sven Tumbas hälsa är dessvärre inte så bra inför 80-årsdagen. Han har till och från vistats på Danderyds sjukhus, där han också finns nu. Den som vill skicka en krya-på-dig-hälsning till Sven Tumba kan göra det på Europas största golfsajt, www.golf.se. Skicka en hälsning eller berätta något eget kul minne som handlar om Tumba!

Dåtidens Zlatan

Sven Tumba, född Johansson, blev idol på 1950-talet med 245 landskamper (3 VM-guld) i ishockey och ett SM-tecken i fotboll för Djurgården. Han blev Tumba med hela svenska folket och sin generations motsvarighet till Borg, Stenmark eller dagens Zlatan.

1970 blev Sven Tumba svensk amatörmästare i golf och VM-spelare. Men det är inte som spelare han gjort störst avtryck inom golfen. Tumba lockade dåtidens stora, Arnold Palmer, Jack Nicklaus och Sam Snead till Sverige för att visa svenskarna hur golf skulle spelas. 1973 startade han SEO, Scandinavian Enterprise Open (i dag Nordea Masters) och placerade då Sverige på kartan bland länder med stora tävlingar.

Sven Tumba skapade också en av vårt lands främsta golfanläggningar, Ullna norr om Stockholm, där SEO spelades 1983-1987. Han byggde också ett känt ”landmärke” i Stockholm, det så kallade Tumba-tältet vid Stora Skuggan, för inomhusträning.

Internationellt spred han tidigt golfens budskap genom att bygga Moskvas första golfanläggning. 1988 stod den klar och invigdes av stjärnor som Pelé och Mike Tyson. Två internationella projekt som Tumba driver är World Golfers Championship, ett mästerskap för alla golfare oavsett handicap. Tävlingen har Arnold Palmer som beskyddare. I dag spelas den i 40 länder. Sports for Education är via en fond hans bidrag till att ge barn i Sydafrika möjlighet att gå i skolan.

 

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.