Balans nyckel i Per-Ulriks nya liv

Collegekompis med Phil Mickelson, i vinnande laget i sina båda Ryder Cup-framträdanden och nästan 20 års flackande på Europatouren och USA-touren. Nu ett betydligt lugnare hemmaliv med balans i tillvaron. Möt golfaren Per-Ulrik Johansson i ”Konsten att börja om”.
Per-Ulrik Johansson i karriärens inledning. Här har han spelat många gånger, the Old Course på St. Andrews. Foto: Scanpix


Per-Ulrik Johansson, 46 år den 6 december, blev professionell golfspelare 1990. Året efter vann han sin första tävling av totalt sex på Europatouren och passade på att bli årets nykomling. Han vann också såväl World Cup som Alfred Dunhill Cup, båda lagtävlingar.
Sista segern minnesvärd

Dubbla Ryder Cup

1995 var det dags för det första Ryder Cup-framträdandet, för Europa mot USA, på Oak Hill Country Club in Pittsford, New York. Europa vann, liksom två år senare, 1997 på Valderama i Spanien. Både han och bäste kompisen Jesper Parnevik bemästrade den utmanande banan som slingrar sig längs korkekarna på den spanska solkusten och kunde spruta champagne på varandra, och på den i cancer 2011 så tragiskt bortgångne kaptenen Seve Ballesteros.

Per-Ulrik Johansson debuterade på den amerikanska PGA-touren 2001. Det var hans hemmatour i fyra år med en delad sjätteplats som främsta merit.

Bästa minnet från karriären?

- Svårt att plocka ett, det får bli flera: Segern i Dunhill Cup på St Andrews med Mats Lanner och Anders Forsbrand, de två Ryder Cup-vinsterna, men kanske framför allt min sista seger på Europatouren i Ryssland 2007. Jag hade inte vunnit på tio år och kämpat under en längre tid, bland annat med mental träning under Kjell Enhager. När jag kom hem ordnade vännerna en segerfest. Det kändes skönt att vinna igen och att bli uppskattad för det.

Ishockey roligast

Att det blev golf över huvud taget var inte självklart för lintotten från Västervik. Ishockey stod också på programmet. Han var lovande och kallades till förberedande läger inför TV-pucken med Smålands-laget. Per-Ulrik tog sig dock inte hela vägen in i laget.

- Vi tränade två gånger i veckan med ishockeyn. Jag ville träna mer och på tider som passade mig. Det fungerade bättre med golfen. Fast jag gillar fortfarande ishockey mer än golf, om jag ska vara riktigt ärlig, säger Per-Ulrik som ibland snörar på sig skridskorna för veteranhockey i Åkersberga, strax norr om Stockholm, där han numera bor.

Att satsa på golfen var ett bra beslut. Seger i Colgate Cup, i dag Skandia Cup, världens största ungdomsturnering, följdes av landslagsuppdrag med seger i EM Boys, Idrottsplutonen i Växjö och därefter det stora äventyret: College i USA. Först Alabama två år.

Där gick det så bra att han flyttades upp till Arizona State University, där han spelade i samma lag som Phil Mickelson. Tillsammans vann de NCAA Championship, ”USA-mästerskapen för skollag”.

Grym men lat

- Mickelson var grym, men lat! När vi andra matade bollar på rangen timme efter timme, slog han lobbwedgar en halvtimme och försvann sedan resten av träningen någonstans, inte vet jag, kanske till någon hamburgerrestaurang. Men jag är säker på att han tränar mer nu, för han har putsat upp sin teknik, säger Per-Ulrik Johansson om sin forne skolkamrat.

Per-Ulrik ser det inte som att han har slutat, utan mer som ett tillfälligt avbrott. Höfterna krånglar, och en har opererats. För vem vet, det finns ju en seniortour i både Europa och USA… Medan han funderar på vad livet mer har att erbjuda än golf har han gått en sommelierutbildning på Restaurangakademien, jobbar som kommentator åt Viasat Golf, pluggar ledarskap och affärsmannaskap på Cruyff Institute på IFL i Stockholm, samt tar hand om familjen: Hustrun Jill Parnevik (Jespers syster), samt barnen Stella, 9, Nova, 7 och Luna, 4.

- Sommelierutbildningen var mest en kul grej, men jag funderar på att gå steg 2. Cruyff Institute rekommenderades av både Magdalena Forsberg och Peter Forsberg och känns helt rätt – speciellt den del av utbildningen som vi har tillsammans med chefer från näringslivet. Det är fantastiskt vad mycket vi har att dela med oss av till varandra. Den delen gillar jag verkligen.

Nya kickar i livet

Om att byta liv, från ett inrutat med resor till tävlingar nästan varje vecka till ett mer stillsamt hemmaliv, säger Per-Ulrik Johansson så här:

- Det har gått bra. Klart att jag saknar kicken av att pegga upp på torsdagen och ha en tävlingshelg framför mig. Nu får jag försöka skapa kickar genom att laga en god middag, servera ett gott vin eller läsa läxorna bra med barnen. Det är en utmaning det också.

- Det gäller att hitta balansen. Du får inte glömma bort att du har ett eget liv också. Att ibland bryta vardagsrutinerna och hitta på lite roliga saker med frugan eller vänner.

- Det är också viktigt för mig att hålla igång mitt golfspel på en hyfsad nivå då jag gör en del företagsgolf. Jag kan inte ge råd med trovärdighet om jag inte är bra tränad. Och så måste jag ju kunna matcha Jesper (Parnevik) och Richard (S Johnson) när jag åker till Florida med familjen i jul och hälsar på!

Skapa ”wow”-känsla på Ullna

Det är mer golf i Per-Ulriks liv. Han har föreläst för svenska ungdomslandslagen på Arcos Gardens i Spanien, samt är i högsta grad delaktig i UBC, Ullna Business Club.

- Det är kul att få ge tillbaka av mina erfarenheter till ungdomar, det känns meningsfullt. Vad gäller Ullna ska vi skapa Sveriges bästa företagsgolf genom en klubb där endast 20 företag får plats. De, och deras kunder, ska känna en ”wow”-känsla när de lämnar Ullna. Med vårt koncept, och med den av Jack Nicklaus ombyggda banan, kommer vi att lyckas. Nicklaus har lagt ned hela sin själ i att bygga om sina gamle vän Sven Tumbas livsverk och banan har blivit otroligt bra.

Vad har Per-Ulrik Johansson för råd till unga golfare i dag som siktar på en proffskarriär, för att klara av steget till ett vanligt liv så bra som möjligt i slutet av karriären?

- Att gå klart gymnasiet är nog bra. Sedan är det så individuellt. Hade Rory McIlroy, som inte har någon utbildning att tala om, varit lika bra om han fortsatt plugga vid 17-18 års ålder? Eller Seve Bellesteros? Eller Bernhard Langer? Svaren får vi aldrig. College fungerade bra för mig. Det kändes lagom att bli proffs vid dryga 20, men det kanske inte passar alla. Det går ju alltid att börja plugga när karriären är över.

Konsten att börja om

De förgyllde våra stunder både på plats och i TV-soffan. Men vad hände sedan, när strålkastaren slocknat och vaktmästaren låst och gått hem? I en serie artiklar under vinjetten "Konsten att börja om" får du träffa svenska idrottshjältar som försökt sadla om till ett ”Svensson-liv”.

Först ut i serien var friidrottaren Maria Akraka, därpå basketspelaren Roland Rahm och ishockeyspelaren Tomas Sandström följd av Christine Gandrup, en av Sveriges allra bästa badmintonspelare. Därpå simmaren Bengt Gingsjö och i dag, golfspelaren Per-Ulrik Johansson.

Läs de föregående reportagen:

Maria Akraka

Roland Rahm

Tomas Sandström

Christine Gandrup

Bengt Gingsjö

I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.