Entreprenören Zlatan i surftopp

Zlatan Ibrahimovic, ständigt denne Zlatan. Senaste nytt – han kan sprida kunskap om entreprenörskap och han tillhör toppen tillsammans med prinsessan Estelles födelse och bråkande SD-politiker på svenskarnas surfande under 2012.
Zlatans egentliga ofattbara mål ville många se om och om igen. På det viset toppade hans fantastiska mål surftoppen 2012. Foto: Claudio Brescani, Scanpix


Disruptive är Sveriges ledande blogg om entreprenörskap och onlinekommunikation och där har en bedömare, Christian Rudolf, läst Zlatans bok och funnit ”Fem saker Zlatan kan lära dig om entreprenörskap”.

Han kan han

Denne Rudolf framhåller avsnitt som:

1. Stå inte i skuggan av dig själv
”I samband med ett klubbyte försökte Zlatan hålla en låg profil och passa in så mycket som möjligt i den nya klubben genom att inte sticka ut.Lärdomen här är att fokusera på att göra det du är bäst på. Om du är en lysande säljare så ska du inte behöva sitta och jobba med en massa administration eller rapportskrivningar. Dessutom ska du inte göra våld på dig själv genom att vara på ett sätt som inte är naturligt för dig. Om du är bullrig, högljudd och entusiastisk försök inte lägga band på dig och tona ner din personlighet även om andra kanske skulle störa sig mindre på dig. Var dig själv och gör det du är bra på!”, skriver Rudolf.

2. Manöverutrymme
”Zlatan beskriver många matchsituationer där han är hårdbevakad av motståndarnas försvar. I sådana situationer gäller det att skapa sig manöverutrymme annars kan man inte åstadkomma något. Detsamma gäller i entreprenörskapet. Många gånger hamnar man i situationer där manöverutrymmet är begränsat.  I dessa lägen måste man försöka ompositionera sig så att man får ett utökat manöverutrymme”, framhåller Rudolf.

3. Lyssna, lyssna inte
”Detta är Zlatans egna uttryck för hur han reagerar när han får råd och synpunkter från omgivningen. Han lyssnar till det som sägs men tar bara till sig det som han själv anser gagnar hans typ av spel. Många entreprenörer fungerar på samma sätt. Duktiga entreprenörer välkomnar såväl råd som kritik men sovrar sedan hårt”, menar Rudolf.

4. Fokus
”Redan som liten satt Zlatan och tittade på videoklipp hur hans idoler gjorde olika dribblingar och dragningar. Han studerade varje liten detalj för att sen öva i timtal på samma rörelser. Samma fokus och dedikation finns hos alla framgångsrika entreprenörer. När du drar igång ett företag så är det där du ska lägga all din tid och kraft”, betonar Rudolf.

5. Omge dig med rätt människor
”Framgångsrika entreprenörer förstår vikten av att omge sig med rätt människor som kompetensmässigt kompletterar dem. Om man inte förstår detta eller saknar insikten om vad man behöver hjälp med så kommer man inte att kunna bli framgångsrik i sitt entreprenörskap”, anser Rudolf.

Ta det för vad det är.

Konstmålen i surftopp

Så var det här med vårt surfande och vad vi har läst och sett och mest. Där dyker Zlatan upp igen.

För andra året i rad sammanfattar Telia Surfindex det gångna året genom att titta på svängningarna i Telias fasta och mobila nät och vilka nyhetshändelser som sammanfallit med dessa.

Zlatan Ibrahimovics otroliga måluppvisning i landskampen mot England samtidigt med Expressens film där högt uppsatta Sverigedemokrater (SD) uttalar sig rasistiskt och sexistiskt toppar statistiken sammanföll och skapade ett jätteintresse.

Perfekt kombination

- När något är bildmässigt i kombination med att det berör många - då börjar det röra på sig. Och det här var en exceptionell dag, säger Lars Joelsson informationsansvarig på Telia, och förklarar de höga tittarsiffrorna just den dagen när Zlatan och SD kom i fokus.

Prinsessan Estelles födelse och upplösningen i det amerikanska presidentvalet är också händelser som hör till surftoppen under 2012.

Likaså genererade starten på rättegången mot Anders Behring Breivik i april också ett tydligt avtryck i nättrafiken, liksom årets första stora snöoväder som drog in över södra Sverige i slutet av november.

Tittar när vi vill

- Datatrafiken i våra mobila och fasta nät ökar hela tiden och aldrig förr har vårt surfbeteende speglat samhällsutvecklingen lika tydligt som nu. Vid stora händelser kopplar man upp sig och allra helst om innehållet förmedlas live via streaming eller som filmklipp vilka enkelt går att dela med sig av genom sociala medier, säger Ulrika Matsgård, tf konsumentmarknadschef på Bredbandstjänster på Telia.

Noterbart - den dag under året då svenskarna var som minst uppkopplade, var på midsommarafton den 22:e juni.

Och slutligen, den kategori som ökade mest under 2012 var tv- och film-kategorin som steg med över 100 procent jämfört med förra året. Siffran avslöjar att vi tittar mer och mer på tv on-demand – det vill säga när det passar oss. Det gäller även sport.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Nu har beskedet kommit. Riksidrottsförbundet tilldelas 200 miljoner för att idrotten ska nå ungdomar via förbättrade idrottsanläggningar och samtidigt ska pengarna användas till att stärka fritidskortets introduktion.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.