Entreprenören Zlatan i surftopp

Zlatan Ibrahimovic, ständigt denne Zlatan. Senaste nytt – han kan sprida kunskap om entreprenörskap och han tillhör toppen tillsammans med prinsessan Estelles födelse och bråkande SD-politiker på svenskarnas surfande under 2012.
Zlatans egentliga ofattbara mål ville många se om och om igen. På det viset toppade hans fantastiska mål surftoppen 2012. Foto: Claudio Brescani, Scanpix


Disruptive är Sveriges ledande blogg om entreprenörskap och onlinekommunikation och där har en bedömare, Christian Rudolf, läst Zlatans bok och funnit ”Fem saker Zlatan kan lära dig om entreprenörskap”.

Han kan han

Denne Rudolf framhåller avsnitt som:

1. Stå inte i skuggan av dig själv
”I samband med ett klubbyte försökte Zlatan hålla en låg profil och passa in så mycket som möjligt i den nya klubben genom att inte sticka ut.Lärdomen här är att fokusera på att göra det du är bäst på. Om du är en lysande säljare så ska du inte behöva sitta och jobba med en massa administration eller rapportskrivningar. Dessutom ska du inte göra våld på dig själv genom att vara på ett sätt som inte är naturligt för dig. Om du är bullrig, högljudd och entusiastisk försök inte lägga band på dig och tona ner din personlighet även om andra kanske skulle störa sig mindre på dig. Var dig själv och gör det du är bra på!”, skriver Rudolf.

2. Manöverutrymme
”Zlatan beskriver många matchsituationer där han är hårdbevakad av motståndarnas försvar. I sådana situationer gäller det att skapa sig manöverutrymme annars kan man inte åstadkomma något. Detsamma gäller i entreprenörskapet. Många gånger hamnar man i situationer där manöverutrymmet är begränsat.  I dessa lägen måste man försöka ompositionera sig så att man får ett utökat manöverutrymme”, framhåller Rudolf.

3. Lyssna, lyssna inte
”Detta är Zlatans egna uttryck för hur han reagerar när han får råd och synpunkter från omgivningen. Han lyssnar till det som sägs men tar bara till sig det som han själv anser gagnar hans typ av spel. Många entreprenörer fungerar på samma sätt. Duktiga entreprenörer välkomnar såväl råd som kritik men sovrar sedan hårt”, menar Rudolf.

4. Fokus
”Redan som liten satt Zlatan och tittade på videoklipp hur hans idoler gjorde olika dribblingar och dragningar. Han studerade varje liten detalj för att sen öva i timtal på samma rörelser. Samma fokus och dedikation finns hos alla framgångsrika entreprenörer. När du drar igång ett företag så är det där du ska lägga all din tid och kraft”, betonar Rudolf.

5. Omge dig med rätt människor
”Framgångsrika entreprenörer förstår vikten av att omge sig med rätt människor som kompetensmässigt kompletterar dem. Om man inte förstår detta eller saknar insikten om vad man behöver hjälp med så kommer man inte att kunna bli framgångsrik i sitt entreprenörskap”, anser Rudolf.

Ta det för vad det är.

Konstmålen i surftopp

Så var det här med vårt surfande och vad vi har läst och sett och mest. Där dyker Zlatan upp igen.

För andra året i rad sammanfattar Telia Surfindex det gångna året genom att titta på svängningarna i Telias fasta och mobila nät och vilka nyhetshändelser som sammanfallit med dessa.

Zlatan Ibrahimovics otroliga måluppvisning i landskampen mot England samtidigt med Expressens film där högt uppsatta Sverigedemokrater (SD) uttalar sig rasistiskt och sexistiskt toppar statistiken sammanföll och skapade ett jätteintresse.

Perfekt kombination

- När något är bildmässigt i kombination med att det berör många - då börjar det röra på sig. Och det här var en exceptionell dag, säger Lars Joelsson informationsansvarig på Telia, och förklarar de höga tittarsiffrorna just den dagen när Zlatan och SD kom i fokus.

Prinsessan Estelles födelse och upplösningen i det amerikanska presidentvalet är också händelser som hör till surftoppen under 2012.

Likaså genererade starten på rättegången mot Anders Behring Breivik i april också ett tydligt avtryck i nättrafiken, liksom årets första stora snöoväder som drog in över södra Sverige i slutet av november.

Tittar när vi vill

- Datatrafiken i våra mobila och fasta nät ökar hela tiden och aldrig förr har vårt surfbeteende speglat samhällsutvecklingen lika tydligt som nu. Vid stora händelser kopplar man upp sig och allra helst om innehållet förmedlas live via streaming eller som filmklipp vilka enkelt går att dela med sig av genom sociala medier, säger Ulrika Matsgård, tf konsumentmarknadschef på Bredbandstjänster på Telia.

Noterbart - den dag under året då svenskarna var som minst uppkopplade, var på midsommarafton den 22:e juni.

Och slutligen, den kategori som ökade mest under 2012 var tv- och film-kategorin som steg med över 100 procent jämfört med förra året. Siffran avslöjar att vi tittar mer och mer på tv on-demand – det vill säga när det passar oss. Det gäller även sport.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Amnesty tar sats  och kräver Fifa på 4,4 miljarder krnor, exakt samma belopp som är reserverat för prispengar vid fotbolls-VM Qatar i slutet på året. Amnesty avser att ersätta och kompensera alla gästarbetare och deras familjer. Det är människor som har skapat den snygga fasaden i landet. Amnesty rubricerar belopppet som ett regelrätt krav.  Myndigheterna och i sin tur Fifa bör eller ska göra rätt för sig, heter det i kravframställan. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.