Grabbarna och deras fastighetsaffärer

Det är fotbollsgrabbarna som gav sig ut i världen och blev förmögna. Och som köpte hus, renoverade och byggde om och till, men som sedan tappade lusten och ger sig på nya projekt. Både Svennis Eriksson och Zlatan Ibrahimovic söker nu köpare.
Det praktfulla huset vid Ribergsborg i Malmö har nu Zlatan Ibrahimovic haft ute till försäljningen längre tid utan att få det sålt. Foto: Lars Pehrson, Scanpix


Zlatan Ibrahimovic har hus över hela världen. Han äger eller hyr våningar eller hus i New York, Dubai, Paris, Malmö, Milano och i Vaxholm. 

Elimkyrkan på Östermalm i Stockholm ska byggas om till lyxbostad. Kyrkan ska bli ett så kallat townhouse med utegård på taket.

Ett bolag nära Zlatan

Här har Zlatan Ibrahimovic ett finger med i spelet. Bolaget Pestolla, knutet till Zlatan Ibrahimovic via släktingar till honom, har köpt kyrkan, skriver Aftonbladet, för 43 miljoner kronor, varav 38 miljoner betalades kontant.

Pestolla ska enligt uppgift ”Äga och förvalta fastigheter och aktier och andelar samt därmed förenlig verksamhet.”

Annars har Zlatan också bestyr med två andra fastigheter.

"Ni bor i mitt hus"

Han vill sälja det praktfulla huset på Ribersborg i Malmö. Det hus där han travade in och sa till ägaren att ”ni bor i mitt hus” och sedan gav ett så förmånligt erbjudande att paret inte kunde säga nej.

Det var 2007 som Zlatan köpte villan i Malmö för 30 miljoner och renoverade det för nästan lika mycket. I mars 2012 kom ett pressmeddelandet där Zlatan och sambon Helena Seger förklarade att de tänkte lämna Malmö.

Men sedan har Zlatan också att tänka på fjällhuset i i Offerdalsfjällen. Där har han sin jaktstuga och är granne med Dan Olofsson, It-miljardären, och den som tipsade Zlatan om hur underbart det är i vildmarken.

Dan Olofsson som har byggt en golfbana med sex hål mitt ute i ingenstans och var den som ägde marken där Zlatan har låtit bygga. Han har blivit mycket intresserad av jakt och här kan han ägna sig åt det.

Huset är på 127 kvadratmeter med ett garage på 49 kvadratmeter.  Nära 3 miljoner ska det kosta.

Jobbar i Kina

Svennis Eriksson jobbar numera i Kina och ser inte samma värde i Björkefors herrgård, en mil norr om Sunne.

Ett synnerligen förnämligt ställe som egentligen inte saknar någonting mer än närvaro.

Svennis jobbar och vistas mest utomlands, hans barn likaså och sedan hans mamma gick bort är det inte lika angeläget att vistas hemma i Värmland.

- Saker och ting förändras. Innan bodde min pappa Sven och min mamma i ett hus på gården. Men när hon dog ville pappa inte bo kvar. Han hyr i stället en lägenhet i Torsby och min bror Lasse har eget hus. Så det står mestadels tomt, har Svennis sagt i intervjuer.

"Är här alldeles för lite"

Herrgården vid sjö Fryken är på 815 kvm och till fastigheten hör drygt 2,5 hektar mark med en nybyggd separat villa, en stor gäststuga, en tennisplan och ett 4-bilsgarage. Därtill finns eget badhus med inomhuspool, relaxavdelning och gym och som om inte det vore nog även en egen hamn och egen badplats.

- Det är bara när jag kommer hem från utlandet som vi samlas där, alltså några veckor på ett år. Jag har tappat lite av gnistan.

Sven-Göran Eriksson egen simhall med en avdelning med träningsmaskiner. Fotograf: Johan Höwler, Husfoto/Fastighetsbyrån

Sven-Göran Eriksson har byggt en stor förmögenhet i fotbollens tjänst. Han har haft en rad uppdrag och inte enbart som tränare.

Han åtog sig uppdrag som föreläsare och blev mycket efterfrågad. Arvoden på 1 miljon kronor var inte ovanliga när han som mest i fokus som engelsk förbundskapten. IMG har i många år varit Svennis affärsförmedlare men föreläsningsfirman ”The London Speaker Bureau” marknadsförde honom och betonade hans kunskap inom ledarskap, motivation, självförtroende och framgång som det då stod i annonserna.

Välbetald även som föreläsare

Priset pendlade mellan 800 000 kronor och en miljon beroende på längd och då pratade Svennis i en halvtimme eller 40 minuter och så svarade han på frågor efteråt.

I dag verkar han i Kina som tränare för Kanton R & F och finns inte med lika framträdande i rubrikerna.

Nu tycker han också att elva år på herrgården räcker. Sven-Göran Eriksson säljer Björkefors Herrgård för 40 miljoner kronor.

Han köpte gården som då var i ett helt annat skick 2002 för 6 miljoner kronor och har sedan dess låtit bygga om och till. I dag är allt i toppskick.

Här intill sjön Fryken ligger drömstället, men så kostar det också 40 miljoner kronor. Sven-Göran Eriksson vill sälja sin herrgård med flera separata byggnader som här vid den egna hamnen och gästhus. Fotograf: Johan Höwler, Husfoto/Fastighetsbyrån
 

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Krönika: Plötsligt förvandlades de till synes blivande segrarna till förlorare. Hammarby som hade befälet i andra halvlek och Tre Kronor som ledde med 3-0,  skriver Kjell Nlsson. 

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.