Fart gäller för succétränaren

Stefan Billborn – en blivande guldtränare?

Hammarby och Malmö FF, det är lagen som nästan alla tippar vinner allsvenskan 2020. Jag frågade Stefan Billborn, 47, om det var en blivande guldtränare jag pratade med.

-  Nja, men spelar vi lika bra som i höstas blir vi farliga. Men Malmö är guldfavorit, säger succétränaren.

En röd exklusiv Ferrari. Zlatans bil, förstås, trodde många. Nej, det är tränaren Stefan Billborns fordon.
Annons

Ni minns tabelltoppen? Djurgården 66 poäng, MFF och ”Bajen” 65, Malmö tvåa med bättre målskillnad.

Hammarby har aldrig haft en bättre och bredare trupp. De stora stjärnorna är Maumer Tankovic, Darijan Bojanic och Alexander Kacaniklic, som i högsta grad är intressanta för uppköpare. Billborn har fått ihop ett slagkraftigt, offensivt lag som var målfarligast i allsvenskan, 75 gjorda mål att jämföra med Djurgårdens 53 och Malmös 56.

På söndag inleder Hammarby marschen mot ett efterlängtat guld. Det var ett tag sedan det första och enda, 2001. Motståndare på Tele 2 med tomma läktare är sargade Östersunds FK, sedan Elfsborg borta och i tredje omgången derby mot AIK.

Uppväxt söder om söder

Ungkarlen Stefan Billborn är född och uppväxt i förorten Rågsved, söder om söder. Numera bor han på Kungsholmen. Han kom till Hammarby 2015 efter 17 år i Brommapojkarna. Där startade han karriären som knattetränare, sedan juniortränare och avancerade 2010 som assisterande tränare för A-laget. 2014 blev han huvudtränare, sedan kom ropen från Hammarby.

-        Tiden i BP var intensiv. Jag jobbade på kansliet också. Det var arbete och fotboll, fotboll, fotboll.

Hur kopplar du av?

-        Jag läser mycket, jag är allätare. Allt från Dante till Leif GW. Någon hobby har jag inte.

Första jobbet var som chefstränare för Hammarbys ungdomsakademi, därefter assisterande tränare för A-laget. 2018 blev han huvudtränare.

Billborns filosofi

Billborn beskriver sin fotbollsfilosofi:

- Det finns en boll och det är vår boll. Om motståndaren tar den, ta tillbaka bollen och anfall direkt.

Det såg vi prov på framförallt i höstas. ”Bajen” charmade alla med sitt fartfyllda anfallsspel. Publiken på Tele 2 var alldeles till sig. Billborn satt för det mesta lugn på bänken.

Är du så där lugn privat också?

-        Ja. På matcherna måste jag vara lugn, det är sånt ståhej, ja, karneval hela tiden.

Visst var det. Hammarbys hemmasnitt var 24 232 personer, överlägset bäst i Norden och publiken var mer än högljudd.

Men det blev också många baklängesmål, 38 insläppta. Djurgården släppte in 19, MFF 16.

-  Det var många onödiga mål. Särskilt i början av serien. Sedan kom motståndarmålen när vi ledde stort, 4-0 och 6-0 till exempel. Killarna slappnade av för mycket.

Billborn har naturligtvis hört talas om ”gamla Bajen”, på Kenta och Billy Ohlssons, ”Putte” Rambergs med fleras tid. Torsk med 6-5. ”Vadå, vi gjorde ju fem”.

 En annan anda idag

-        Idag är det en annan anda, en ny kultur, nu vill alla vinna. Det är stor skillnad om vi bara tittar tre år tillbaka, säger Billborn.

Hemmapublikens stöd är en extraspelare för ”Bajen”. Evigt sjungande, hejande.

Är du orolig för att ni ska tappa kraft med tomma läktare?

-        Det finns en risk, det är en nackdel att spela utan publik. Det är jag helt övertygad om. Vi måste intala oss att inte haka upp oss på det.

I juli öppnar transferfönstret.

Oroar det dig?

-        Det är ingen mening med att tänka på vad som kan hända. Hittills har vi lyckats behålla de flesta. Om några försvinner så får de som inte varit ordinarie visa vad de går för.

Hammarbys succé förra säsongen gjorde avtryck. Malmö FF hörde av sig till Stefan Billborn och Joakim ”Jocke” Björklund (”glöm inte honom, han har stor del i framgången”, inflikar Billborn) enligt sajten FotbollDirekt. Var han intresserad av att bli chefstränare och ta med sig ”Jocke”? Fler allsvenska lag har också hört av sig.

 ”Barcelona är okej”

 - Jag fick ett nytt kontrakt över 2022 av Hammarby. Jag är tacksam för det, är Stefans kommentar.

 - Det var inte läge att lämna, jo, om Barcelona hörde av sig men det är nog andra namn som ligger före där.

Trots succén har Billborn och andra ledare och spelare tvingats gå ned i lön. Spelare, ledare och andra anställda som tjänar över 55 000 kronor i månaden tappar 20 procent av lönen. De som tjänar mellan 10 000 och 55 000 tappar 15 procent. De som tjänar under 10 000 tappar tio procent av lönen. Lönereduceringen började gälla 1 juni och sträcker sig över tre månader.

- Om vi inte mot förmodan kan ha full publik från september så förlängs lönereduktionen automatiskt fram till det datumet vi antingen har full publik på matcherna eller att säsongen är slut. I bästa utfallet räknar vi med ett intäktsbortfall på cirka 15 miljoner, i sämsta fall ett bortfall på mellan 65 och 70 miljoner för 2020, säger Henrik Kindlund, vd i Hammarby Fotboll AB.

Göran Söderlund

Fakta

Hammarbys hemmapublik är trogen. 16 430 säsongskort har sålts till herrallsvenskan och elitettan, där damerna spelar. 16 000 försäsongsbiljetter till Tele 2 är maxgränsen. 9 978 personer har i skrivande stund valt att stanna kvar enligt sajten visessnartigen.se 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Avgörandet eller uppgörelsen kommer allt närmare, Den 26 februari ska IFK Norrköping ha årsmöte och ovissheten är fortfarande stor i och runt klubben. Det gäller Peter Hunts öde, men i lika hög grad även IFK:s öde.

Nu går till och med en majoritet i IFK Norrköpings styrelse mot Hunt och ger sitt fulla stöd till avgående klubbdirektören Jens Magnusson. I ett officiellt uttalande på klubbens webbplats presenterar styrelsen resultatet av den rapport där arbetsmiljön i föreningen kartlagts.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Landets rally-entusiaster får bereda sig på att åka till norr Sverige för att se världens rallystjärnor framöver. Diskussioner ska pågå med flera nordliga regioner som är beredda att satsa miljoner för att Sverige ska ha ett vinterrally även i fortsättningen

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.