Fart gäller för succétränaren

Stefan Billborn – en blivande guldtränare?

Hammarby och Malmö FF, det är lagen som nästan alla tippar vinner allsvenskan 2020. Jag frågade Stefan Billborn, 47, om det var en blivande guldtränare jag pratade med.

-  Nja, men spelar vi lika bra som i höstas blir vi farliga. Men Malmö är guldfavorit, säger succétränaren.

En röd exklusiv Ferrari. Zlatans bil, förstås, trodde många. Nej, det är tränaren Stefan Billborns fordon.

Ni minns tabelltoppen? Djurgården 66 poäng, MFF och ”Bajen” 65, Malmö tvåa med bättre målskillnad.

Hammarby har aldrig haft en bättre och bredare trupp. De stora stjärnorna är Maumer Tankovic, Darijan Bojanic och Alexander Kacaniklic, som i högsta grad är intressanta för uppköpare. Billborn har fått ihop ett slagkraftigt, offensivt lag som var målfarligast i allsvenskan, 75 gjorda mål att jämföra med Djurgårdens 53 och Malmös 56.

På söndag inleder Hammarby marschen mot ett efterlängtat guld. Det var ett tag sedan det första och enda, 2001. Motståndare på Tele 2 med tomma läktare är sargade Östersunds FK, sedan Elfsborg borta och i tredje omgången derby mot AIK.

Uppväxt söder om söder

Ungkarlen Stefan Billborn är född och uppväxt i förorten Rågsved, söder om söder. Numera bor han på Kungsholmen. Han kom till Hammarby 2015 efter 17 år i Brommapojkarna. Där startade han karriären som knattetränare, sedan juniortränare och avancerade 2010 som assisterande tränare för A-laget. 2014 blev han huvudtränare, sedan kom ropen från Hammarby.

-        Tiden i BP var intensiv. Jag jobbade på kansliet också. Det var arbete och fotboll, fotboll, fotboll.

Hur kopplar du av?

-        Jag läser mycket, jag är allätare. Allt från Dante till Leif GW. Någon hobby har jag inte.

Första jobbet var som chefstränare för Hammarbys ungdomsakademi, därefter assisterande tränare för A-laget. 2018 blev han huvudtränare.

Billborns filosofi

Billborn beskriver sin fotbollsfilosofi:

- Det finns en boll och det är vår boll. Om motståndaren tar den, ta tillbaka bollen och anfall direkt.

Det såg vi prov på framförallt i höstas. ”Bajen” charmade alla med sitt fartfyllda anfallsspel. Publiken på Tele 2 var alldeles till sig. Billborn satt för det mesta lugn på bänken.

Är du så där lugn privat också?

-        Ja. På matcherna måste jag vara lugn, det är sånt ståhej, ja, karneval hela tiden.

Visst var det. Hammarbys hemmasnitt var 24 232 personer, överlägset bäst i Norden och publiken var mer än högljudd.

Men det blev också många baklängesmål, 38 insläppta. Djurgården släppte in 19, MFF 16.

-  Det var många onödiga mål. Särskilt i början av serien. Sedan kom motståndarmålen när vi ledde stort, 4-0 och 6-0 till exempel. Killarna slappnade av för mycket.

Billborn har naturligtvis hört talas om ”gamla Bajen”, på Kenta och Billy Ohlssons, ”Putte” Rambergs med fleras tid. Torsk med 6-5. ”Vadå, vi gjorde ju fem”.

 En annan anda idag

-        Idag är det en annan anda, en ny kultur, nu vill alla vinna. Det är stor skillnad om vi bara tittar tre år tillbaka, säger Billborn.

Hemmapublikens stöd är en extraspelare för ”Bajen”. Evigt sjungande, hejande.

Är du orolig för att ni ska tappa kraft med tomma läktare?

-        Det finns en risk, det är en nackdel att spela utan publik. Det är jag helt övertygad om. Vi måste intala oss att inte haka upp oss på det.

I juli öppnar transferfönstret.

Oroar det dig?

-        Det är ingen mening med att tänka på vad som kan hända. Hittills har vi lyckats behålla de flesta. Om några försvinner så får de som inte varit ordinarie visa vad de går för.

Hammarbys succé förra säsongen gjorde avtryck. Malmö FF hörde av sig till Stefan Billborn och Joakim ”Jocke” Björklund (”glöm inte honom, han har stor del i framgången”, inflikar Billborn) enligt sajten FotbollDirekt. Var han intresserad av att bli chefstränare och ta med sig ”Jocke”? Fler allsvenska lag har också hört av sig.

 ”Barcelona är okej”

 - Jag fick ett nytt kontrakt över 2022 av Hammarby. Jag är tacksam för det, är Stefans kommentar.

 - Det var inte läge att lämna, jo, om Barcelona hörde av sig men det är nog andra namn som ligger före där.

Trots succén har Billborn och andra ledare och spelare tvingats gå ned i lön. Spelare, ledare och andra anställda som tjänar över 55 000 kronor i månaden tappar 20 procent av lönen. De som tjänar mellan 10 000 och 55 000 tappar 15 procent. De som tjänar under 10 000 tappar tio procent av lönen. Lönereduceringen började gälla 1 juni och sträcker sig över tre månader.

- Om vi inte mot förmodan kan ha full publik från september så förlängs lönereduktionen automatiskt fram till det datumet vi antingen har full publik på matcherna eller att säsongen är slut. I bästa utfallet räknar vi med ett intäktsbortfall på cirka 15 miljoner, i sämsta fall ett bortfall på mellan 65 och 70 miljoner för 2020, säger Henrik Kindlund, vd i Hammarby Fotboll AB.

Göran Söderlund

Fakta

Hammarbys hemmapublik är trogen. 16 430 säsongskort har sålts till herrallsvenskan och elitettan, där damerna spelar. 16 000 försäsongsbiljetter till Tele 2 är maxgränsen. 9 978 personer har i skrivande stund valt att stanna kvar enligt sajten visessnartigen.se 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Färjestad ärSHL-ishockeyns mest välmående förening, med ett eget kapital på 150 miljoner, men har nuryggen mot väggen och tvingas vinna fyra matcher i rad för att överleva kvartsfinalserien mot Rögle, på nionde plats i grundserien.
Ännu har inget lag i SHL:s historia, på 41 försök, lyckats med den bedriften.
 För Färjestads BK, tabelletta och mästare säsongen 2021-2022, totalt 10 SM-.guld och 21 finaler, har allt gått snett i jakten på 2024 års mästartrofé, Le Mat pokalen. 

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.