Fart gäller för succétränaren

Stefan Billborn – en blivande guldtränare?

Hammarby och Malmö FF, det är lagen som nästan alla tippar vinner allsvenskan 2020. Jag frågade Stefan Billborn, 47, om det var en blivande guldtränare jag pratade med.

-  Nja, men spelar vi lika bra som i höstas blir vi farliga. Men Malmö är guldfavorit, säger succétränaren.

En röd exklusiv Ferrari. Zlatans bil, förstås, trodde många. Nej, det är tränaren Stefan Billborns fordon.

Ni minns tabelltoppen? Djurgården 66 poäng, MFF och ”Bajen” 65, Malmö tvåa med bättre målskillnad.

Hammarby har aldrig haft en bättre och bredare trupp. De stora stjärnorna är Maumer Tankovic, Darijan Bojanic och Alexander Kacaniklic, som i högsta grad är intressanta för uppköpare. Billborn har fått ihop ett slagkraftigt, offensivt lag som var målfarligast i allsvenskan, 75 gjorda mål att jämföra med Djurgårdens 53 och Malmös 56.

På söndag inleder Hammarby marschen mot ett efterlängtat guld. Det var ett tag sedan det första och enda, 2001. Motståndare på Tele 2 med tomma läktare är sargade Östersunds FK, sedan Elfsborg borta och i tredje omgången derby mot AIK.

Uppväxt söder om söder

Ungkarlen Stefan Billborn är född och uppväxt i förorten Rågsved, söder om söder. Numera bor han på Kungsholmen. Han kom till Hammarby 2015 efter 17 år i Brommapojkarna. Där startade han karriären som knattetränare, sedan juniortränare och avancerade 2010 som assisterande tränare för A-laget. 2014 blev han huvudtränare, sedan kom ropen från Hammarby.

-        Tiden i BP var intensiv. Jag jobbade på kansliet också. Det var arbete och fotboll, fotboll, fotboll.

Hur kopplar du av?

-        Jag läser mycket, jag är allätare. Allt från Dante till Leif GW. Någon hobby har jag inte.

Första jobbet var som chefstränare för Hammarbys ungdomsakademi, därefter assisterande tränare för A-laget. 2018 blev han huvudtränare.

Billborns filosofi

Billborn beskriver sin fotbollsfilosofi:

- Det finns en boll och det är vår boll. Om motståndaren tar den, ta tillbaka bollen och anfall direkt.

Det såg vi prov på framförallt i höstas. ”Bajen” charmade alla med sitt fartfyllda anfallsspel. Publiken på Tele 2 var alldeles till sig. Billborn satt för det mesta lugn på bänken.

Är du så där lugn privat också?

-        Ja. På matcherna måste jag vara lugn, det är sånt ståhej, ja, karneval hela tiden.

Visst var det. Hammarbys hemmasnitt var 24 232 personer, överlägset bäst i Norden och publiken var mer än högljudd.

Men det blev också många baklängesmål, 38 insläppta. Djurgården släppte in 19, MFF 16.

-  Det var många onödiga mål. Särskilt i början av serien. Sedan kom motståndarmålen när vi ledde stort, 4-0 och 6-0 till exempel. Killarna slappnade av för mycket.

Billborn har naturligtvis hört talas om ”gamla Bajen”, på Kenta och Billy Ohlssons, ”Putte” Rambergs med fleras tid. Torsk med 6-5. ”Vadå, vi gjorde ju fem”.

 En annan anda idag

-        Idag är det en annan anda, en ny kultur, nu vill alla vinna. Det är stor skillnad om vi bara tittar tre år tillbaka, säger Billborn.

Hemmapublikens stöd är en extraspelare för ”Bajen”. Evigt sjungande, hejande.

Är du orolig för att ni ska tappa kraft med tomma läktare?

-        Det finns en risk, det är en nackdel att spela utan publik. Det är jag helt övertygad om. Vi måste intala oss att inte haka upp oss på det.

I juli öppnar transferfönstret.

Oroar det dig?

-        Det är ingen mening med att tänka på vad som kan hända. Hittills har vi lyckats behålla de flesta. Om några försvinner så får de som inte varit ordinarie visa vad de går för.

Hammarbys succé förra säsongen gjorde avtryck. Malmö FF hörde av sig till Stefan Billborn och Joakim ”Jocke” Björklund (”glöm inte honom, han har stor del i framgången”, inflikar Billborn) enligt sajten FotbollDirekt. Var han intresserad av att bli chefstränare och ta med sig ”Jocke”? Fler allsvenska lag har också hört av sig.

 ”Barcelona är okej”

 - Jag fick ett nytt kontrakt över 2022 av Hammarby. Jag är tacksam för det, är Stefans kommentar.

 - Det var inte läge att lämna, jo, om Barcelona hörde av sig men det är nog andra namn som ligger före där.

Trots succén har Billborn och andra ledare och spelare tvingats gå ned i lön. Spelare, ledare och andra anställda som tjänar över 55 000 kronor i månaden tappar 20 procent av lönen. De som tjänar mellan 10 000 och 55 000 tappar 15 procent. De som tjänar under 10 000 tappar tio procent av lönen. Lönereduceringen började gälla 1 juni och sträcker sig över tre månader.

- Om vi inte mot förmodan kan ha full publik från september så förlängs lönereduktionen automatiskt fram till det datumet vi antingen har full publik på matcherna eller att säsongen är slut. I bästa utfallet räknar vi med ett intäktsbortfall på cirka 15 miljoner, i sämsta fall ett bortfall på mellan 65 och 70 miljoner för 2020, säger Henrik Kindlund, vd i Hammarby Fotboll AB.

Göran Söderlund

Fakta

Hammarbys hemmapublik är trogen. 16 430 säsongskort har sålts till herrallsvenskan och elitettan, där damerna spelar. 16 000 försäsongsbiljetter till Tele 2 är maxgränsen. 9 978 personer har i skrivande stund valt att stanna kvar enligt sajten visessnartigen.se 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang och a, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.