Främste lagspelaren vill bli sin egen

I eget konsultbolag, tvåsjutvå AB, inleder Jonas Bergqvist, 58 år, sin tredje karriär. Efter 20 år som elitspelare i ishockey, med bland annat ett OS-guld och tre VM-guld, samt en 20-årig karriär inom företags och bankvärlden är Jonas sedan 1 juli sin egen.

I tidigare vilande bolaget tvåsjutvå, som anspelar på Jonas 272 -A-kamper med Tre Kronor, ska tröjnummer 18 vägleda framtidens affärsmän och företagsledare. Han har lämnat sin tidigare befattning inom Swedbank som rörelseområdeschef, med ansvar för 29 kontor och över 400 anställda i väst-Sverige.

_Efter 40 år hetluften behöver jag andas ut,  och komma in i ett lugnare tempo. I min nya roll kan jag planera min dag efter egen kalender. Det känns bra inför framtiden, sammanfattar Jonas från hemmet i Halmstad.

Tvåsjutvå ska inrikta sig på individ – och grupputveckling, föredrag, mentorskap samt erbjuda tjänster som senior adviser i bolag, under kortare eller längre perioder. Bolaget bildades redan i början av 2000-talet,  men andra uppdrag kom i vägen för en av svensk ishockeys mest profilstarka spelare.

Alltid eftersökt

Jonas Bergqvists cv. vittnar om en inställning med höga mål, och att Jonas varit eftersökt av näringsliv och bankväsende.  Han hockeyfostrades i Rögle, men kom helt att förknippas med Leksands IF. Han blev mas efter en danskväll där hans mor bjöds upp av en Leksands-ledare.

Utbildning i marknadsföring och arbete i Leksands sparbank tog Jonas vidare till tunga ledaruppdrag i föreningen i hans hjärta under sju år.  2006 lämnade Jonas Dala-metropolen – men Leksand är ännu ohotad etta på hans laglista.

_Jag tycker det är enastående att en kommun med cirka 15 000 invånare kan ha ett lag i högsta serien. Visst har det varit dalar, men Leksand har alltid funnits där, säger Jonas.

Kontakten med ishockeyn i dag har Jonas som styrelseledamot i Svenska Ishockeyförbundet.  Ett förbund som är i gungning efter flera märkligheter, milt uttryckt, det senaste året.

_Allt stormar måste få ett slut, och jag har goda förhoppningar om att den nye generalsekreteraren (Johan Stark) ska lyckas. Mitt förtroende för ordföranden Anders Larsson är fortsatt starkt, poängterar Jonas.

Han arbetar i dag främst med kommersiella frågor i samarbete med marknadschef Christer Plars. När posten som generalsekreterare blev ledig efter avgående Tommy Boustedt, nämndes Jonas Bergqvist som het kandidat..

Nejj till att bli generalsekreterare

¬ -Smickrande, men jag var inte aktuell. Jag hade  klargjort att ett operativt ledarsvar var vid vägs  ände för min del.

_ Men som ledamot hoppas jag nu kunna ett större ansvar. Som egenföretagare styr jag över tiden bättre än tidigare, framhåller Jonas Bergqvist.

Han poängterar att svensk ishockey står vid dörren inför flera mästerskap, både ungdom, damer och herrar, samt ett 100 års firande 2022.

 Covid 19 hänger som en mörk skugga över all idrott och precis som fotbollens företrädare efterlyser Jonas Bergqvist en bättre dialog med Folkhälsomyndigheten.

-Jag har svårt att se logiken i flera åtgärder från myndigheten sida. Jag saknar stringens, avslutar Jonas Bergqvist.

Landskampsrekordet innehas idag av Jörgen Jönsson, Färjestad, 285 A-kamper, 272 var tidigare rekordnotering.

 Endast tre spelare i hockeyns adelskalender har tre VM-guld, utöver Jonas Bergqvist,1987, 1991, 1998 även Mats Sundin 1991,1992, 1998  och Sven Tumba, 1953, 1957 1962.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar, som Nils van der Poel, Maria Pietilä Holmner, Sanna Kallur och Jenny Kallur Olsson samt Hans Olsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.