Främste lagspelaren vill bli sin egen

I eget konsultbolag, tvåsjutvå AB, inleder Jonas Bergqvist, 58 år, sin tredje karriär. Efter 20 år som elitspelare i ishockey, med bland annat ett OS-guld och tre VM-guld, samt en 20-årig karriär inom företags och bankvärlden är Jonas sedan 1 juli sin egen.

I tidigare vilande bolaget tvåsjutvå, som anspelar på Jonas 272 -A-kamper med Tre Kronor, ska tröjnummer 18 vägleda framtidens affärsmän och företagsledare. Han har lämnat sin tidigare befattning inom Swedbank som rörelseområdeschef, med ansvar för 29 kontor och över 400 anställda i väst-Sverige.

_Efter 40 år hetluften behöver jag andas ut,  och komma in i ett lugnare tempo. I min nya roll kan jag planera min dag efter egen kalender. Det känns bra inför framtiden, sammanfattar Jonas från hemmet i Halmstad.

Tvåsjutvå ska inrikta sig på individ – och grupputveckling, föredrag, mentorskap samt erbjuda tjänster som senior adviser i bolag, under kortare eller längre perioder. Bolaget bildades redan i början av 2000-talet,  men andra uppdrag kom i vägen för en av svensk ishockeys mest profilstarka spelare.

Alltid eftersökt

Jonas Bergqvists cv. vittnar om en inställning med höga mål, och att Jonas varit eftersökt av näringsliv och bankväsende.  Han hockeyfostrades i Rögle, men kom helt att förknippas med Leksands IF. Han blev mas efter en danskväll där hans mor bjöds upp av en Leksands-ledare.

Utbildning i marknadsföring och arbete i Leksands sparbank tog Jonas vidare till tunga ledaruppdrag i föreningen i hans hjärta under sju år.  2006 lämnade Jonas Dala-metropolen – men Leksand är ännu ohotad etta på hans laglista.

_Jag tycker det är enastående att en kommun med cirka 15 000 invånare kan ha ett lag i högsta serien. Visst har det varit dalar, men Leksand har alltid funnits där, säger Jonas.

Kontakten med ishockeyn i dag har Jonas som styrelseledamot i Svenska Ishockeyförbundet.  Ett förbund som är i gungning efter flera märkligheter, milt uttryckt, det senaste året.

_Allt stormar måste få ett slut, och jag har goda förhoppningar om att den nye generalsekreteraren (Johan Stark) ska lyckas. Mitt förtroende för ordföranden Anders Larsson är fortsatt starkt, poängterar Jonas.

Han arbetar i dag främst med kommersiella frågor i samarbete med marknadschef Christer Plars. När posten som generalsekreterare blev ledig efter avgående Tommy Boustedt, nämndes Jonas Bergqvist som het kandidat..

Nejj till att bli generalsekreterare

¬ -Smickrande, men jag var inte aktuell. Jag hade  klargjort att ett operativt ledarsvar var vid vägs  ände för min del.

_ Men som ledamot hoppas jag nu kunna ett större ansvar. Som egenföretagare styr jag över tiden bättre än tidigare, framhåller Jonas Bergqvist.

Han poängterar att svensk ishockey står vid dörren inför flera mästerskap, både ungdom, damer och herrar, samt ett 100 års firande 2022.

 Covid 19 hänger som en mörk skugga över all idrott och precis som fotbollens företrädare efterlyser Jonas Bergqvist en bättre dialog med Folkhälsomyndigheten.

-Jag har svårt att se logiken i flera åtgärder från myndigheten sida. Jag saknar stringens, avslutar Jonas Bergqvist.

Landskampsrekordet innehas idag av Jörgen Jönsson, Färjestad, 285 A-kamper, 272 var tidigare rekordnotering.

 Endast tre spelare i hockeyns adelskalender har tre VM-guld, utöver Jonas Bergqvist,1987, 1991, 1998 även Mats Sundin 1991,1992, 1998  och Sven Tumba, 1953, 1957 1962.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu kommer efterräkningarna. Statligt stöd har betalats ut i mångmiljonbidrag till idrottsföreningar, men hela tiden har det upprepats att det skulle ske en kontroll av beloppens riktighet. Enligt Tillväxtverket avviker två klubbar från mängden, Leksand Hockey och AIK  Bandy. 

Totalt har 80 svenska föreningar beviljats minst 1 miljon kronor vardera i permitteringsstöd.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.