Främste lagspelaren vill bli sin egen

I eget konsultbolag, tvåsjutvå AB, inleder Jonas Bergqvist, 58 år, sin tredje karriär. Efter 20 år som elitspelare i ishockey, med bland annat ett OS-guld och tre VM-guld, samt en 20-årig karriär inom företags och bankvärlden är Jonas sedan 1 juli sin egen.

I tidigare vilande bolaget tvåsjutvå, som anspelar på Jonas 272 -A-kamper med Tre Kronor, ska tröjnummer 18 vägleda framtidens affärsmän och företagsledare. Han har lämnat sin tidigare befattning inom Swedbank som rörelseområdeschef, med ansvar för 29 kontor och över 400 anställda i väst-Sverige.

_Efter 40 år hetluften behöver jag andas ut,  och komma in i ett lugnare tempo. I min nya roll kan jag planera min dag efter egen kalender. Det känns bra inför framtiden, sammanfattar Jonas från hemmet i Halmstad.

Tvåsjutvå ska inrikta sig på individ – och grupputveckling, föredrag, mentorskap samt erbjuda tjänster som senior adviser i bolag, under kortare eller längre perioder. Bolaget bildades redan i början av 2000-talet,  men andra uppdrag kom i vägen för en av svensk ishockeys mest profilstarka spelare.

Alltid eftersökt

Jonas Bergqvists cv. vittnar om en inställning med höga mål, och att Jonas varit eftersökt av näringsliv och bankväsende.  Han hockeyfostrades i Rögle, men kom helt att förknippas med Leksands IF. Han blev mas efter en danskväll där hans mor bjöds upp av en Leksands-ledare.

Utbildning i marknadsföring och arbete i Leksands sparbank tog Jonas vidare till tunga ledaruppdrag i föreningen i hans hjärta under sju år.  2006 lämnade Jonas Dala-metropolen – men Leksand är ännu ohotad etta på hans laglista.

_Jag tycker det är enastående att en kommun med cirka 15 000 invånare kan ha ett lag i högsta serien. Visst har det varit dalar, men Leksand har alltid funnits där, säger Jonas.

Kontakten med ishockeyn i dag har Jonas som styrelseledamot i Svenska Ishockeyförbundet.  Ett förbund som är i gungning efter flera märkligheter, milt uttryckt, det senaste året.

_Allt stormar måste få ett slut, och jag har goda förhoppningar om att den nye generalsekreteraren (Johan Stark) ska lyckas. Mitt förtroende för ordföranden Anders Larsson är fortsatt starkt, poängterar Jonas.

Han arbetar i dag främst med kommersiella frågor i samarbete med marknadschef Christer Plars. När posten som generalsekreterare blev ledig efter avgående Tommy Boustedt, nämndes Jonas Bergqvist som het kandidat..

Nejj till att bli generalsekreterare

¬ -Smickrande, men jag var inte aktuell. Jag hade  klargjort att ett operativt ledarsvar var vid vägs  ände för min del.

_ Men som ledamot hoppas jag nu kunna ett större ansvar. Som egenföretagare styr jag över tiden bättre än tidigare, framhåller Jonas Bergqvist.

Han poängterar att svensk ishockey står vid dörren inför flera mästerskap, både ungdom, damer och herrar, samt ett 100 års firande 2022.

 Covid 19 hänger som en mörk skugga över all idrott och precis som fotbollens företrädare efterlyser Jonas Bergqvist en bättre dialog med Folkhälsomyndigheten.

-Jag har svårt att se logiken i flera åtgärder från myndigheten sida. Jag saknar stringens, avslutar Jonas Bergqvist.

Landskampsrekordet innehas idag av Jörgen Jönsson, Färjestad, 285 A-kamper, 272 var tidigare rekordnotering.

 Endast tre spelare i hockeyns adelskalender har tre VM-guld, utöver Jonas Bergqvist,1987, 1991, 1998 även Mats Sundin 1991,1992, 1998  och Sven Tumba, 1953, 1957 1962.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.