Främste lagspelaren vill bli sin egen

I eget konsultbolag, tvåsjutvå AB, inleder Jonas Bergqvist, 58 år, sin tredje karriär. Efter 20 år som elitspelare i ishockey, med bland annat ett OS-guld och tre VM-guld, samt en 20-årig karriär inom företags och bankvärlden är Jonas sedan 1 juli sin egen.

I tidigare vilande bolaget tvåsjutvå, som anspelar på Jonas 272 -A-kamper med Tre Kronor, ska tröjnummer 18 vägleda framtidens affärsmän och företagsledare. Han har lämnat sin tidigare befattning inom Swedbank som rörelseområdeschef, med ansvar för 29 kontor och över 400 anställda i väst-Sverige.

Annons

_Efter 40 år hetluften behöver jag andas ut,  och komma in i ett lugnare tempo. I min nya roll kan jag planera min dag efter egen kalender. Det känns bra inför framtiden, sammanfattar Jonas från hemmet i Halmstad.

Tvåsjutvå ska inrikta sig på individ – och grupputveckling, föredrag, mentorskap samt erbjuda tjänster som senior adviser i bolag, under kortare eller längre perioder. Bolaget bildades redan i början av 2000-talet,  men andra uppdrag kom i vägen för en av svensk ishockeys mest profilstarka spelare.

Alltid eftersökt

Jonas Bergqvists cv. vittnar om en inställning med höga mål, och att Jonas varit eftersökt av näringsliv och bankväsende.  Han hockeyfostrades i Rögle, men kom helt att förknippas med Leksands IF. Han blev mas efter en danskväll där hans mor bjöds upp av en Leksands-ledare.

Utbildning i marknadsföring och arbete i Leksands sparbank tog Jonas vidare till tunga ledaruppdrag i föreningen i hans hjärta under sju år.  2006 lämnade Jonas Dala-metropolen – men Leksand är ännu ohotad etta på hans laglista.

_Jag tycker det är enastående att en kommun med cirka 15 000 invånare kan ha ett lag i högsta serien. Visst har det varit dalar, men Leksand har alltid funnits där, säger Jonas.

Kontakten med ishockeyn i dag har Jonas som styrelseledamot i Svenska Ishockeyförbundet.  Ett förbund som är i gungning efter flera märkligheter, milt uttryckt, det senaste året.

_Allt stormar måste få ett slut, och jag har goda förhoppningar om att den nye generalsekreteraren (Johan Stark) ska lyckas. Mitt förtroende för ordföranden Anders Larsson är fortsatt starkt, poängterar Jonas.

Han arbetar i dag främst med kommersiella frågor i samarbete med marknadschef Christer Plars. När posten som generalsekreterare blev ledig efter avgående Tommy Boustedt, nämndes Jonas Bergqvist som het kandidat..

Nejj till att bli generalsekreterare

¬ -Smickrande, men jag var inte aktuell. Jag hade  klargjort att ett operativt ledarsvar var vid vägs  ände för min del.

_ Men som ledamot hoppas jag nu kunna ett större ansvar. Som egenföretagare styr jag över tiden bättre än tidigare, framhåller Jonas Bergqvist.

Han poängterar att svensk ishockey står vid dörren inför flera mästerskap, både ungdom, damer och herrar, samt ett 100 års firande 2022.

 Covid 19 hänger som en mörk skugga över all idrott och precis som fotbollens företrädare efterlyser Jonas Bergqvist en bättre dialog med Folkhälsomyndigheten.

-Jag har svårt att se logiken i flera åtgärder från myndigheten sida. Jag saknar stringens, avslutar Jonas Bergqvist.

Landskampsrekordet innehas idag av Jörgen Jönsson, Färjestad, 285 A-kamper, 272 var tidigare rekordnotering.

 Endast tre spelare i hockeyns adelskalender har tre VM-guld, utöver Jonas Bergqvist,1987, 1991, 1998 även Mats Sundin 1991,1992, 1998  och Sven Tumba, 1953, 1957 1962.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu skärper Björn Eriksson och Riksidrottsförbundet rösten och kravet på regeringen. RF gör bedömningen att den ekonomiska effekten för idrottsrörelsen ligger mellan fyra och sex miljarder kronor för 2021. Till regeringen lämnas därför idag krav på ekonomiskt stöd för kompensation och omställning för idrottsrörelsen på minst två till fyra miljarder kronor beroende på utvecklingen av pandemin och dess konsekvenser under 2021.

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Vintern och snön är här med besked och intresset för längdskidåkning är stort runt om i landet. I Vasaloppsarenan är förhållandena just nu i det närmaste idealiska med ett snödjup på närmare metern uppe i Sälen och fina skidspår hela vägen till Mora. Och Vasaloppsorganisationens arbete med att anpassa verksamheten och planera för att alla ska få en härlig och trygg och skidupplevelse i Vasaloppspåret i vinter pågår för fullt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.