I dag är Mats en tillbakadragen tre-barnsfar

Internet var ännu i sin linda och smarta telefoner var okända storheter. Ingvar Carlsson (s) var statsminister och Mats Sundin, idag 49 år,  debuterade i NHL. För exakt 30 år sedan, 4 oktober 1990, fastställde Mats slutresultatet, 3-3, mellan hans Quebec Nordiques och Hartford Whalers.

Som förste europé hade Mats valts som 18-åring i 1989 års spelardraft. Övergången ett år senare rörde upp heta känslor i hockey-Sverige. Så till den grad att Mats förklarades som icke önskvärd av hans dåvarande klubb, Djurgården, och till och med hotades med livstids avstängning från spel i Tre Kronor!

Brösttoner som i dag, 30 år senare, känns overkliga.

Favorit i repris. Den här texten publicerades den 3 i oktober. I dag, den 13 februari,fylller Mats Sundin 50 år .

 

Inför VM i Finland 1991 strök Tre Kronors lagledare, Bosse Tovland, ett streck över alla hårda ord vid ett möte med Mats och förre AIK-spelaren Bengt Lundholm, vid den tiden Mats rådgivare. Några veckor senare hade Mats fixat VM-guld mot dåvarande Sovjet   i VM-finalen.

-Conny Evensson, förbundskaptenen, ville ha klartecken från förbundets sida för att nominera Mats i truppen, minns Bengt Lundholm i dag. 

Fantastiska meriter

Efter ytterligare två VM-guld, ett OS-guld och 18 säsonger i tre NHL-lag (13 i Toronto, 4 i Quebec, 1 i Vancouver)satte ”Sudden” punkt 2009. Han lämnade offentligheten med en sammanlagd förmögenhet som i dag överstiger en miljard kronor.

 Från 1994 har Claes Elefalk, tidigare porträtterad i Idrottens Affärer, funnits vid Mats sida vid kontrakts – och affärsförhandlingar. I snitt beräknades hans årslön i NHL till 70 miljoner per säsong, totalt 1.2 miljarder kronor.

 Mats var tidigare ambassadör för online-företaget PokerStars, ett reklam kontrakt som när det signerades 2008 beskrevs som det bästa som tecknats med en svensk  idrottsman.  

11 år senare är stavhopparen Armando ”Mondo” Duplantis,  dubbelt medborgarskap, rekordhållare. Hans kontrakt med tyska skojätten Puma och österrikiska Red Bull, fleråriga ,värderas vardera till en halv miljard kronor. 

Stora reklamavtal

Under karriären hade Mats även omfattande reklamavtal med bl.a. McDonalds, (snabbmat), Nike (skor), CCM, (ishockeyprylar) Brothers, (kläder), Ea-sports (TV-spel) samt amerikanska Cambells Soup,  förste idrottsman att avbildas på den välkända etiketten.  

Bedömningen är att hans varumärke har haft högst kommersiellt värde av samtliga svenska ishockeyspelare.

Mats Sundins rookie-kontrakt 1990-1991 var värt 174 000 dollar eller 1,5 miljoner kronor i dagens penningvärde,  som förstaval utgår även extra bonus.

Hans första kontrakt, efter läroåren i Nacka, skrevs med Djurgården inför 1989-90 års säsong. Avtalet var värt 5 000 kronor, men efter den lyckosamma ”draften” 1989 steg Mats värde.

 Djurgården hävdade att Mats fortsatt var under kontrakt – och kollisionen var ett faktum. Med pappa Tommy som resesällskap ”försvann” Mats till Kanada under hösten 1990, i media talades om kidnappning och upprördheten av stor.

NHL hade inte för vana att betala för spelarövergångar, och det var först i mitten av 2000-talet som svensk ishockey blev en förhandlingspart till NHL. 

Djurgården, läs Ingvar ”Putte” Carlsson som plockat upp Mats från Nacka gnisslade tänder, och i ett försök att nå en överenskommelse med Quebec träffades parterna i London. Djurgårdens ordförande, Åke Bergdahl, kunde lämna mötet med en check på 3.7 miljoner kronor.

En historisk signal till dåvarande Serieföreningen Elitishockey, nuvarande SHL-organisationen, att det möjligen kunde finnas en vilja från NHL att ”göra rätt för sig” i komplicerade övergångar.

Från sjön i Sollentuna till NHL-isar

-Ja, så minns jag det. Quebecs dåvarande ägare fanns på plats. Det var tuffa förhandlingar men jag tror Åke Bergdahl var nöjd.  Väl hemma igen blev jag uppkallad till Serieföreningen som ville höra hur det gått till i London,  att NHL kunde tänka sig att ekonomiskt kompensera ett svenskt lag, minns advokat Mikael Nordlander som företrädde Djurgården.

Mats Sundin tog sina första skär på en uppskottad bana på en sjö i närheten av hemmet i Sollentuna. Första klubbadress var Edsbergs IF som senare kom att ingå i nybildade Sollentuna HC.

 Hans talang, heta vilja och målsinne uppmärksammades tidigt. De första stora rubrikerna är från våren 1990 då Mats vann SM-guld med Djurgården, då i tröjnummer 19. Det var DIF:s 13:e SM-guld i historien, som en hyllning till DIF valde han därefter att bära nr 13 resten av karriären. 

I NHL uppmärksammades hans ledaregenskaper och inför säsongen 1997-98 utnämndes han som första europé  till lagkapten i anrika Toronto Maple Leafs som var han hemvist under 13 säsonger.

Stödjer forskningsprojekt

Mats Sundin bor i dag i Djursholm, är tre barnsfar och undviker att göra intervjuer.

Inom ramen för Mats Sundin Fellowship  har Mats donerat ekonomiska medel till ett utbytesprogram om forskning gällande barns arv och miljö. Med inriktning på vad som händer de 2000 första dagarna i ett liv. Avsikten är att hjälpa unga forskare vidare i sitt arbete.

Utbytet sker mellan Karolinska Institutet, K I och University of Toronto.

-Jag vill betala tillbaka, både till Stockholm där jag är född och till Toronto, där jag levt större delen av mitt liv och tjänat mina pengar, har Mats sagt till Karolinska Institutets webbsida.

Mats Sundins mor har arbetat inom sjukvården i Region Stockholm.

Kjell Nilsson

Fakta

 Namn: Mats Sundin. 

Ålder 49 år

Bor Djursholm

Familj: Fru och tre barn..

Klubbar; Edsbergs IF, Sollentuna HC,  Nacka HK, Djurgårdens IF, Quebec Nordiques, Toronto Maple Leafs och Vancouver Canucks.

Totalt i NHL: 1346 poäng (564+785) på 1349 matcher. Är en av 42 spelare, och ende svenske spelare  i NHL-historien som gjort över 500 mål. Innehar en mängd klubbrekord i Toronto.

Meriter: Ett OS-guld (2006), tre VM-guld, 1991, 1992, 1998, SM-guld 1990, med Djurgården. Invald som andra svensk, efter Börje Salming, i ishockeyns Hall of Fame 2012.

Förmögenhet: Överstiger en miljard kronor.

Gör i dag bland annat:  Idégivare och donator till Mats Sundin Fellowship. Ett utbyte på forskarnivå mellan Karolinska Institutet och University of Toronto.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.