Janne sätter själv ord på sitt agerande

I kväll står han där igen. I fokus för tv-kamerorna. Intresset riktas mot honom, den skarpögde och hundraprocentigt koncentrerade.

Nu är han inte bara förbundskapten utan också författare. ”Att bygga ett lag”, Så är namnet på den bok som fotbollens förbundskapten Janne Andersson,58, har skrivit med viss assistans av programledaren Henrik Johnsson. 

Janne Andersson betonar att boken handlar om människor. Ett fotbollens ledarskap. Och vi som trodde att förre förbundskaptenen Tommy Söderberg, mannen som myntade måluttrycket, det idag allmänt vedertagna, ”ända in i kaklet”, skulle bli först att samla tankarna i en bok från fotbollslandslagets omklädningsrum.

Värt 300 miljoner

Ledarskapet mäts i resultat. Det märks inte minst på Janne – han har gjort i formidabelsuccé och  kunnat räkna upp sin lön  till sex miljoner. Logiskt med tanke på en bedömningen  att landslaget under hans ledning har spelat in över 300 miljoner kronor.

Janne Andersson står stadigt, med bägge fötterna lite bredbent och alltid en med en övertygelse.. Han håller ute andra ibland med sina korslagda armar. Eller är det sina egna känslor han låser på det viset? IMent det finns en vinnarinstinkt och temperament som kan brinna till. Om inte annat framkommer det när han inte är överens med domaren.  När han hoppar upp från bänken eller släpper de korslagda armarna.

Han låter sig inteimponeras av Kroatiens mannekängaktige, Zlatko Dalić eller Portugals lite sorgsinte Fernando Santos.

En uppväxt med Alets IK i Halmstadoch sextränarår i Laholms FK präglar honom

Naturligheten, fri från choser och det gamla hederliga att behandla alla lika har burit Janne Efter dsuccéåren i IFK Norrköping blev han förbundskapten i exakt rätt skede i livet.

Landskamper fortsätter att spelas, Portugal i kväll, medan världen i pandemins skugga famlar efter ett situationsanpassat ledarskap och ett antal världsledare med ett egofixerat management struntar i heder, sanning och fakta. 

Det våras för ett nytt ledarskap. Där är Janne Andersson ett undantag och klockrent rätt person. 

Bygga runt en utvald

”Aldrig har det varit så många kvar på Öland, vid denna tidpunkt”, sa en god vän häromdan.

Företagare och ledare som vill skapa, bibehålla och utveckla sin företagskultur kliar sig i huvudet med frågan; ”Hur gör vi nu?” 

Alla ledare vill alltid få ut det där ”lilla extra”. Det är där och då, som konkurrenterna hamnar på efterkälken.

 Vissa spelare liksom anatällda i företag styr till och med mer än tränaren eller chefen.

Ibland kallas dessa spelare för kulturbärare och karaktärspelare, Det är nyckelpersoner som driver laget. Det är varje tränares dröm är att ha sådana spelare som stiger fram när matchen eller situationen står och väger.

 Spelare med och personer stark aura och med förmåga att även smitta andra.

När Janne Andersson byggde IFK Norrköping valde han Andreas Johansson. I landslaget blev det Andreas Granqvist enligt samma mönster. Stadiga och pålitliga mittbackar.

 Men ibland är det just undantagen som fascinerar och fångar mest.

För en tid sedan har den informelle ledaren aktualiserats i Olof Lundhs bok ”Landslaget enligt Lundh” och i den efterföljande debatten. Professionella landslagsspelare talar inte ut med att säga att ”jag var en av dem som blev mobbad av Zlatan Ibrahimovic”. Inte sänker man sitt eget marknadsvärde, sådär frivilligt.

Med eller utan Zlatan

Statistikern Johan Svedbom, som också live sett nästan alla de senaste landskamperna och mästerskapen, har borrat i fotbollslandslagets resultat under Erik Hamréns tid, med eller utan Zlatan Ibrahimovic, samt resultat under Janne Anderssons ledning. https://www.laget.se/HvetlandaGIF/Document/Download/0/9219492

Observera att det är endast tävlingslandskamper. Erik Hamrén har varit i två EM men inget VM.

Janne Andersson har varit i ett mästerskap, VM i Ryssland.

Sammanfattning, Erik Hamrén, 2010 - 2016.

 Med Zlatan...35 matcher, 18 6 11 66-40 60 (Snittpoäng 1,71) Zlatan 26 mål 

Utan Zlatan....5 3 1 1 13- 9 10 (Snittpoäng 2,00) 

Totalt............40 21 7 12 79-49 70 (Snittpoäng 1,75) Zlatan 26 mål

Sammanfattning, Janne Andersson,2016 – 2019

 Förbundskapten Janne Andersson 27 matcher, 16 5 6 56-22 53 (Snittpoäng 1,96)

”När Sverige vid VM-succén i Ryssland 2018 skulle spela avgörande match mot Mexico i miljonstaden Jekaterinburg, (fd Sverdlovsk) steg Ola Toivonen fram strax före avspark och höll ett peptalk i klass med Winston Churchills tal till nationen under andra världskriget”.

Så menar Janne Andersson i sin nyutkomna bok.

Är man som Ola Toivonen fostrad i ”Degerfôssch”, är allt möjligt. I utkanten av sagans och poesins Värmland är det också kall verklighet som råder. 

”Alla förstod var Toivonen menade, det var glasklart, fantastiskt, synd att jag inte spelade in det” har Janne sagt.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.