Janne sätter själv ord på sitt agerande

I kväll står han där igen. I fokus för tv-kamerorna. Intresset riktas mot honom, den skarpögde och hundraprocentigt koncentrerade.

Nu är han inte bara förbundskapten utan också författare. ”Att bygga ett lag”, Så är namnet på den bok som fotbollens förbundskapten Janne Andersson,58, har skrivit med viss assistans av programledaren Henrik Johnsson. 

Janne Andersson betonar att boken handlar om människor. Ett fotbollens ledarskap. Och vi som trodde att förre förbundskaptenen Tommy Söderberg, mannen som myntade måluttrycket, det idag allmänt vedertagna, ”ända in i kaklet”, skulle bli först att samla tankarna i en bok från fotbollslandslagets omklädningsrum.

Värt 300 miljoner

Ledarskapet mäts i resultat. Det märks inte minst på Janne – han har gjort i formidabelsuccé och  kunnat räkna upp sin lön  till sex miljoner. Logiskt med tanke på en bedömningen  att landslaget under hans ledning har spelat in över 300 miljoner kronor.

Janne Andersson står stadigt, med bägge fötterna lite bredbent och alltid en med en övertygelse.. Han håller ute andra ibland med sina korslagda armar. Eller är det sina egna känslor han låser på det viset? IMent det finns en vinnarinstinkt och temperament som kan brinna till. Om inte annat framkommer det när han inte är överens med domaren.  När han hoppar upp från bänken eller släpper de korslagda armarna.

Han låter sig inteimponeras av Kroatiens mannekängaktige, Zlatko Dalić eller Portugals lite sorgsinte Fernando Santos.

En uppväxt med Alets IK i Halmstadoch sextränarår i Laholms FK präglar honom

Naturligheten, fri från choser och det gamla hederliga att behandla alla lika har burit Janne Efter dsuccéåren i IFK Norrköping blev han förbundskapten i exakt rätt skede i livet.

Landskamper fortsätter att spelas, Portugal i kväll, medan världen i pandemins skugga famlar efter ett situationsanpassat ledarskap och ett antal världsledare med ett egofixerat management struntar i heder, sanning och fakta. 

Det våras för ett nytt ledarskap. Där är Janne Andersson ett undantag och klockrent rätt person. 

Bygga runt en utvald

”Aldrig har det varit så många kvar på Öland, vid denna tidpunkt”, sa en god vän häromdan.

Företagare och ledare som vill skapa, bibehålla och utveckla sin företagskultur kliar sig i huvudet med frågan; ”Hur gör vi nu?” 

Alla ledare vill alltid få ut det där ”lilla extra”. Det är där och då, som konkurrenterna hamnar på efterkälken.

 Vissa spelare liksom anatällda i företag styr till och med mer än tränaren eller chefen.

Ibland kallas dessa spelare för kulturbärare och karaktärspelare, Det är nyckelpersoner som driver laget. Det är varje tränares dröm är att ha sådana spelare som stiger fram när matchen eller situationen står och väger.

 Spelare med och personer stark aura och med förmåga att även smitta andra.

När Janne Andersson byggde IFK Norrköping valde han Andreas Johansson. I landslaget blev det Andreas Granqvist enligt samma mönster. Stadiga och pålitliga mittbackar.

 Men ibland är det just undantagen som fascinerar och fångar mest.

För en tid sedan har den informelle ledaren aktualiserats i Olof Lundhs bok ”Landslaget enligt Lundh” och i den efterföljande debatten. Professionella landslagsspelare talar inte ut med att säga att ”jag var en av dem som blev mobbad av Zlatan Ibrahimovic”. Inte sänker man sitt eget marknadsvärde, sådär frivilligt.

Med eller utan Zlatan

Statistikern Johan Svedbom, som också live sett nästan alla de senaste landskamperna och mästerskapen, har borrat i fotbollslandslagets resultat under Erik Hamréns tid, med eller utan Zlatan Ibrahimovic, samt resultat under Janne Anderssons ledning. https://www.laget.se/HvetlandaGIF/Document/Download/0/9219492

Observera att det är endast tävlingslandskamper. Erik Hamrén har varit i två EM men inget VM.

Janne Andersson har varit i ett mästerskap, VM i Ryssland.

Sammanfattning, Erik Hamrén, 2010 - 2016.

 Med Zlatan...35 matcher, 18 6 11 66-40 60 (Snittpoäng 1,71) Zlatan 26 mål 

Utan Zlatan....5 3 1 1 13- 9 10 (Snittpoäng 2,00) 

Totalt............40 21 7 12 79-49 70 (Snittpoäng 1,75) Zlatan 26 mål

Sammanfattning, Janne Andersson,2016 – 2019

 Förbundskapten Janne Andersson 27 matcher, 16 5 6 56-22 53 (Snittpoäng 1,96)

”När Sverige vid VM-succén i Ryssland 2018 skulle spela avgörande match mot Mexico i miljonstaden Jekaterinburg, (fd Sverdlovsk) steg Ola Toivonen fram strax före avspark och höll ett peptalk i klass med Winston Churchills tal till nationen under andra världskriget”.

Så menar Janne Andersson i sin nyutkomna bok.

Är man som Ola Toivonen fostrad i ”Degerfôssch”, är allt möjligt. I utkanten av sagans och poesins Värmland är det också kall verklighet som råder. 

”Alla förstod var Toivonen menade, det var glasklart, fantastiskt, synd att jag inte spelade in det” har Janne sagt.

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.