Charlotte hyllar sitt arv från Norrbotten

Luleå tekniska universitet har utsett tre nya hedersdoktorer. Bland dem, ingen mindre än skidåkaren Charlotte Kalla som har sällskap av astronauten Jessica Meir och Dean A Shepherd, världsledande forskare inom entreprenörskap.

Så här har tillvaron sett ut i flera månader för Charlotte Kalla. Det har blivit många mil på rullskidor.

– Jag känner en stor stolthet över att bli hedersdoktor. Med de starka rötter jag har i Norrbotten känns det extra speciellt att få den här utmärkelsen. Under hela min uppväxt och karriär har jag känt ett stort stöd från mitt hemlän. Det här gör att jag sträcker på mig lite extra, säger Charlotte Kalla, som växte upp i Tärendö, 21 mil från Luleå, gick skidgymnasiet i Gällivare och är Sveriges främsta kvinna i OS-historien, med nio medaljer.

Företrädare för Norrbotten 

Luleå tekniska universitet är sedan 2020 utsett till elitidrottsvänligt lärosäte av Riksidrottsförbundet, och gör en särskild satsning på längdskidor, skidskytte och skidorientering.

– Jag hörde redan tidigt om satsningen och har följt resan. Att det redan är verklighet känns oerhört lovande, säger Charlotte i en kommentar.

Tekniska fakulteten vid Luleå tekniska universitet har utsett henne till hedersdoktor med följande motivering:

"Charlotte Kalla är en mycket lysande och betydelsefull företrädare för Norrbotten. Hon är en stor förebild för många ungdomar och kommer, genom sina idrottsliga prestationer, sin starka koppling till Norrbotten och sin anknytning till kyla, snö och is, vara en mycket viktig hedersdoktor för Luleå tekniska universitets utveckling."

Charlotte Kalla är bosatt i Sundsvall men har en fortsatt stark förankring till Norrbotten. Hon tävlar för klubben Piteå Elit och har samarbetspartners och sponsorer som LKAB, SCA och Sparbanken Nord, alla med omfattande verksamhet i länet. Hon är mycket stolt över sina rötter och säger att hon ser Norrbotten som en region med stor potential.

Men just nu är inte tillvaron så munter.

Charlotte Kalla har konstaterats för covid-19. Dessbättre är symptomen av det mildare slaget. Kalla är isolerad i hemmet i Sundsvall.  Hon missar träningslägret i Bruksvallarna. Även världscuppremiären i finska Ruka sista helgen i november är i fara. ”Det finns risk att hon missar den”, säger landslagsläkaren Pliggen” Andersson.

Charlotte bir inspiratör

Att fungera som en inspiratör och förebild för unga är viktigt för Charlotte Kalla, som menar att hedersdoktorsutnämningen ger henne ytterligare en plattform för detta. 

”Det går om du är beredd att jobba hårt och göra tuffa prioriteringar. Sedan är det jätteviktigt att ha kul på vägen”, är ett budskap hon vill skicka med – oavsett om det handlar om drömmar om en skidkarriär eller om att uppnå helt andra saker.

Att Luleå tekniska universitet sedan 2020 är ett elitidrottsvänligt lärosäte, och dessutom gör en särskild satsning på längdskidor, skidskytte och skidorientering, ser hon mycket positivt på och hon hoppas att satsningen är långsiktig.

Unika rymdpromenader

Den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir är verksam vid Nasa och blev i fjol känd för världen när hon genomförde tre unika rymdpromenader på den Internationella rymdstationen (ISS). En av dessa rymdpromenader var den första med enbart kvinnor. Jessica Meir tillbringade över 200 dygn ombord på ISS och är den första kvinnan med svenskt medborgarskap i rymden.

– Det är en stor ära att få bli hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Jag har ju dubbelt medborgarskap och det betyder väldigt mycket för mig att ha ytterligare en personlig koppling till Sverige.

– Jag hoppas att den här utmärkelsen ger extra tyngd åt det som jag kan bidra med för att inspirera framtidens forskare, ingenjörer och utforskare 

Världsledande forskare

Dean Shepherd, ursprungligen från Australien, är en världsledande forskare inom entreprenörskap. Han har gjort betydande bidrag för att öka kunskapen om och förståelsen för beslutsfattande hos enskilda företagare,

– Det som är intressant bland nästan alla entreprenörer vi mött är att de inte definierar framgång i personlig vinning, utan i om deras barn kan få en utbildning, säger Dean Shepherd. 

Luleå tekniska universitet är Skandinaviens nordligaste tekniska universitet med forskning och utbildning i världsklass. Forskningen bedrivs i nära samarbete med företag som Bosch, Ericsson, Scania, LKAB, SKF och ledande internationella universitet. Luleå tekniska universitet omsätter totalt 1,8 miljarder kronor per år. Här finns 1700 anställda och strax över 15 000 studenter. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.