Laporta måste bygga om FC Barcelona

Det går inte säga annat än att Joan Laporta är en modig man..

Han återvänder som Barcelona-president.  Han får kavla upp skjortärmarna då klubben är mitt i en jättekris.

FCBhar 12 miljarder i skulder. Inte nog med det. Storstjärnan Lionel Messi är tveksam till en fortsättning.

Det här ska Laporta ta tag i. Han har en del att stå i. Men vid söndagens val tvekade han inte. Och den förste att gratulera honom till återvalet var just Messi! 

” Det är mer bevis för att han älskar Barcelona, kommenterade Laporta.

"Jag är övertygad om att han vill stanna och, ja, han har redan gratulerat mig för att jag vann valet."

Laportas återkomst innebär att profiler som Jordi Cruyff och Xavi Hernandez kan tänka sig att återvända till klubben.

"Först, av respekt för nuvarande anställda, måste jag prata med dem, säger presidenten.

Han var Förhandsfavoriten och u står det klart att 58-åringen återvänder . Det skedde  via deval där alla myndiga klubbmedlemmar har rösträtt. Totalt har klubben 108 000 medlemmar. Laporta  fick 54 procent av rösterna i söndagens val.

Men numera har klubben enorma problem och mycket att reda ut. Nyligen gjorde polisen en razzia mot klubbens lokaler efter att ha undersökt Barcelona i flera månader. Det finns misstankar om illegal administration och fall av korruption.

När presidentvalet stod klart lämnade Laporta lokalen med en orange mask som hade nummer 14 på framsidan. Masken hade ett symboliskt värde. Johan Cruyff skapade bilden av FC Barcelona, Först som spelare (med tröja nr 14), sedan som tränare, och slutligen som formgivare av kubbens profil". Holländaren  avled den 24 mars 2016, men hans minne är bevarat inom många människor i Katalonien.

- jag är säker på att han har hjälpt oss och inspirerat oss i vårt beslut, eftersom detta var en Cruyff-ist-kampanj", sa Laporta i sin första kommentar till valresultatet.

I spanska tidningar påvisas sex svåra punkter för Laporta. Finankrisen och Messi till att börja med. Sedan har hanockså renoveringen av Camp Nou att tänka på.

Bedömningen är också att han också bör, åtminstone delvis, bygga ny organisation.

Jordi Cruyff kan komma in som ny sportchef .

Spelartruppen blir förändrad. Ansu Fati och Ousmane Dembele är osäkra.Philippe Coutinho och Samuel Umtiti  säljs sannolikt och Sergio Aguero kan komma in på en gratis transfer. Därtill vill tränaren Ronald Koeman  att Eric Garcia , Georginio Wijnaldum och Memphis Depay ansluter.

I en klubb som inte har några pengar…

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Sverige behöver en smalare och mer centraliserad elitidrott. Det anser danska Idrottens Analysinstitut (Idan), i en utvärdering som presenteras i ny regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning (CIF).
– Idans analys är viktig i ett läge där svensk idrott kommit till ett vägskäl. Vägvalet påverkar inte bara elitidrottens framtid, utan idrottsrörelsen i sin helhet, säger CIF:s utredare Johan R Norberg.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.