Johan Garpenlöv får hjälp

Med mindre än ett halvår kvar till vinter-OS i Peking, februari 2022,  spänner ishockeys organisationer sina muskler. Ännu har dock inte spelarfacket i NHL, ligans ägare och commissionar (vd.) Gary Bettman, det internationella förbundet, IIHF och IOK slutit avtal som möjliggör för NHL-spelare att medverka i Peking.

Stridsfrågan är som tidigare det speluppehåll, och uteblivna intäkter för ligaägare, som ett uppehåll i februari innebär.

Två exproffs tar plats bredvid Johan Garpenlöv i Tre Kronor

I den senaste OS-turneringen,  Pyeongchang Sydkorea 2018, lyckades parterna inte träffa ett avtal och OS-hockeyn genomfördes utan NHL-spelare.

Hockey Canada har presenterat sin huvudcoach med reservationen, ”if NHL-players participate”. Valet föll på Jon Cooper, svenskbackens Viktor Hedmans coach i dubbla Stanley Cup-mästarna, Tampa Bay Lightning, 2020 och 2021. Han är 54 år och klev upp på coachbänken i Tampa 2013. Hans cv kan knappast vara bättre.

Organisation bakom Cooper omfattar ett 50-namn, alla med reservationen”om NHL-spelare  är tillgängliga för spel”.

ex-proffs har sagt ja

Även svensk ishockey vässar sin organisation, på onsdagen presenterades tidigare Detroit-spelarna, forwarden Henrik Zetterberg och backen Niklas Kronwall, båda 40 år, och legendarer i svensk ishockey. De ska under OS agera som ”rådgivare” till den ordinarie staben med förbundskapten Johan Garpenlöv som ytterst ansvarig.

”Garpen” har fortsatt förtroende hos förbundsledningen, trots vårens fiasko i Riga-VM och en historisk svag nionde plats som facit. Ännu minns vi med fasa lagets två inledande förluster mot Danmark och Belarus. Den analys av lagets insats som utlovats av ordföranden Anders Larsson lyser ännu med sin frånvaro. 

-Henriks och Niklas kompetens som före detta spelare och personer kommer vi att få stor nytta av i processen med laguttagning och även under turneringens gäng, säger Johan Garpenlöv i ett pressmeddelande.

Från ishockeyns horisont är också värt att notera att SHL-lagen är på is sedan 1 augusti. Före seriestarten väntar ett otal träningsmatcher, men också spel i hockeyns Champions League. Mästarlaget Växjö Lakers var först ut med 2-0-seger mot Linköping. 

I målvakterna Viktor Fasths och Erik Källgrens frånvaro, Fasth har slutat och Källgren har via Frölunda hamnat i Torontos organisation, presenterades  Lettlands Jânis Kalnins, 29 år,´ som tänkt förste målvakt. Han backas upp av 22 -årige Adam Åhman, skolad i HV 71 men skadedrabbad och förra säsongen i allsvenska Tingsryd och Västervik.

Tränaren Sam Hallam spelar högt med sina målvaktsval. Förra säsongen belönades Fasth med Honken Trophy som ligans bäste målvakt och Källgren, som kom in då Fasth skadades, var en av lagets verkliga guldmakare. 

Det andra finallaget, Rögle, inledde med 4-3-seger mot Frölunda efter förlängning. Finlands silvermedaljör från VM, Tony Sund,  stod för en stark insats och spelade fram till Dennis Everbergs avgörande mål.

Nu huvudsponsor

Pandemiåret 2020 rev upp stora sår i lagens ekonomiska tillgångar men alla 14 tycks komma ut helskinnade till säsongen 2021-2022. Spelaromsättningen är i nivå med tidigare säsonger och nya partners har stigit på hockeytåget.

Som mäklarfirman Bjurfors Skåne som stigit in som huvudsponsor till Malmö Redhawks i ett avtal över två år.

-Jag har imponerats av Redhawks satsning, och Bjurfors Skåne vill gärna vara med på den resan, vi ges ökade exponeringsmöjligheter och det har stort värde för oss i mäklarbranschen, kommenterar Mattias Larsson, vd. på Bjurfors Skåne.

Redhawks kan visa upp bland annat ”hemvändaren” Carl Söderberg och Hockeyallsvenskans bäste målvakt, Daniel Marmenlind, tidigare Västervik, som till och med pressade Timrå i jakten på en SHL-plats i våras.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Nu avslöjas att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Djurgårdens  ledningsmål var upptakten till skandalscener vid Stockholmsderbyt. Nu får det bedrövliga upploppen frånTele2-arena sitt efterspel. Polisen ska utreda utreda händelserna under rubriken ”våldsamt upplopp”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

Ishockeyfansen får sitt, fotbollens vänner likaså, men dennasista majsöndag tillfredsställs även Racerentusiasterna. TV-utbudet är massivt, det är bara att välja och vraka bland åtskilliga TV.-timmar

Miljoners miljoner utgör insatsen. TV 6 gasar ordentligt denna söndag. Det blir högklasssiska timmar med fartfylld motor.Först med klassiska Monaco GP,

formel 1-cirkusens pärla. Som om det inte vore nog följs den sändingen  upp med bilder från Indy 500.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.