Johan Garpenlöv får hjälp

Med mindre än ett halvår kvar till vinter-OS i Peking, februari 2022,  spänner ishockeys organisationer sina muskler. Ännu har dock inte spelarfacket i NHL, ligans ägare och commissionar (vd.) Gary Bettman, det internationella förbundet, IIHF och IOK slutit avtal som möjliggör för NHL-spelare att medverka i Peking.

Stridsfrågan är som tidigare det speluppehåll, och uteblivna intäkter för ligaägare, som ett uppehåll i februari innebär.

Två exproffs tar plats bredvid Johan Garpenlöv i Tre Kronor

I den senaste OS-turneringen,  Pyeongchang Sydkorea 2018, lyckades parterna inte träffa ett avtal och OS-hockeyn genomfördes utan NHL-spelare.

Hockey Canada har presenterat sin huvudcoach med reservationen, ”if NHL-players participate”. Valet föll på Jon Cooper, svenskbackens Viktor Hedmans coach i dubbla Stanley Cup-mästarna, Tampa Bay Lightning, 2020 och 2021. Han är 54 år och klev upp på coachbänken i Tampa 2013. Hans cv kan knappast vara bättre.

Organisation bakom Cooper omfattar ett 50-namn, alla med reservationen”om NHL-spelare  är tillgängliga för spel”.

ex-proffs har sagt ja

Även svensk ishockey vässar sin organisation, på onsdagen presenterades tidigare Detroit-spelarna, forwarden Henrik Zetterberg och backen Niklas Kronwall, båda 40 år, och legendarer i svensk ishockey. De ska under OS agera som ”rådgivare” till den ordinarie staben med förbundskapten Johan Garpenlöv som ytterst ansvarig.

”Garpen” har fortsatt förtroende hos förbundsledningen, trots vårens fiasko i Riga-VM och en historisk svag nionde plats som facit. Ännu minns vi med fasa lagets två inledande förluster mot Danmark och Belarus. Den analys av lagets insats som utlovats av ordföranden Anders Larsson lyser ännu med sin frånvaro. 

-Henriks och Niklas kompetens som före detta spelare och personer kommer vi att få stor nytta av i processen med laguttagning och även under turneringens gäng, säger Johan Garpenlöv i ett pressmeddelande.

Från ishockeyns horisont är också värt att notera att SHL-lagen är på is sedan 1 augusti. Före seriestarten väntar ett otal träningsmatcher, men också spel i hockeyns Champions League. Mästarlaget Växjö Lakers var först ut med 2-0-seger mot Linköping. 

I målvakterna Viktor Fasths och Erik Källgrens frånvaro, Fasth har slutat och Källgren har via Frölunda hamnat i Torontos organisation, presenterades  Lettlands Jânis Kalnins, 29 år,´ som tänkt förste målvakt. Han backas upp av 22 -årige Adam Åhman, skolad i HV 71 men skadedrabbad och förra säsongen i allsvenska Tingsryd och Västervik.

Tränaren Sam Hallam spelar högt med sina målvaktsval. Förra säsongen belönades Fasth med Honken Trophy som ligans bäste målvakt och Källgren, som kom in då Fasth skadades, var en av lagets verkliga guldmakare. 

Det andra finallaget, Rögle, inledde med 4-3-seger mot Frölunda efter förlängning. Finlands silvermedaljör från VM, Tony Sund,  stod för en stark insats och spelade fram till Dennis Everbergs avgörande mål.

Nu huvudsponsor

Pandemiåret 2020 rev upp stora sår i lagens ekonomiska tillgångar men alla 14 tycks komma ut helskinnade till säsongen 2021-2022. Spelaromsättningen är i nivå med tidigare säsonger och nya partners har stigit på hockeytåget.

Som mäklarfirman Bjurfors Skåne som stigit in som huvudsponsor till Malmö Redhawks i ett avtal över två år.

-Jag har imponerats av Redhawks satsning, och Bjurfors Skåne vill gärna vara med på den resan, vi ges ökade exponeringsmöjligheter och det har stort värde för oss i mäklarbranschen, kommenterar Mattias Larsson, vd. på Bjurfors Skåne.

Redhawks kan visa upp bland annat ”hemvändaren” Carl Söderberg och Hockeyallsvenskans bäste målvakt, Daniel Marmenlind, tidigare Västervik, som till och med pressade Timrå i jakten på en SHL-plats i våras.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat.

Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Svensk Gymnastik växer - som inget annat förbund. Efter ett stort tapp under pandemin vände kurvan över antalet medlemmar i fjol och trenden håller i sig i år. Siffrorna för 2023 visar en total ökning om sex procent, eller 13 763 aktiva. inte mindre än 237 201 individer är aktiva i 924 föreningar, över hela landet. I 259 av Sveriges 290 kommuner finns minst en gymnastikförening.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Pengar i en folkrörelse, är det förenligt, i synnerhet vid behovet av miljoner. Och, räcker de kommersiella krafterna till i vårt land?
Ledande frågor när Center for Sport and Business på Handelshögskolan hade sin partnerdag.   Framtidsfrågor utmanade de närvarande som skulle försöka ta ställning. Ämnet är gränslöst, åsikterna och svaren likaså.
Det här är helgen då trav gäller för 100 000-tals svenskar. Solvalla invaderas av entusiaster och det uppstår en mycket speciell atmosfär med spel och, tävling och den spänning som det leder till.
Närmare 1,5 miljoner svenskar samlas årligen kring travet, en sport som förknippas med gemenskap och tradition som förts vidare över generationer. Inför årets stora travhelg, Elitloppet, vill ATG dessutom rikta nytt ljus åt travets betydelse i svensk historia. 

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.