Johan Garpenlöv får hjälp

Med mindre än ett halvår kvar till vinter-OS i Peking, februari 2022,  spänner ishockeys organisationer sina muskler. Ännu har dock inte spelarfacket i NHL, ligans ägare och commissionar (vd.) Gary Bettman, det internationella förbundet, IIHF och IOK slutit avtal som möjliggör för NHL-spelare att medverka i Peking.

Stridsfrågan är som tidigare det speluppehåll, och uteblivna intäkter för ligaägare, som ett uppehåll i februari innebär.

Två exproffs tar plats bredvid Johan Garpenlöv i Tre Kronor

I den senaste OS-turneringen,  Pyeongchang Sydkorea 2018, lyckades parterna inte träffa ett avtal och OS-hockeyn genomfördes utan NHL-spelare.

Hockey Canada har presenterat sin huvudcoach med reservationen, ”if NHL-players participate”. Valet föll på Jon Cooper, svenskbackens Viktor Hedmans coach i dubbla Stanley Cup-mästarna, Tampa Bay Lightning, 2020 och 2021. Han är 54 år och klev upp på coachbänken i Tampa 2013. Hans cv kan knappast vara bättre.

Organisation bakom Cooper omfattar ett 50-namn, alla med reservationen”om NHL-spelare  är tillgängliga för spel”.

ex-proffs har sagt ja

Även svensk ishockey vässar sin organisation, på onsdagen presenterades tidigare Detroit-spelarna, forwarden Henrik Zetterberg och backen Niklas Kronwall, båda 40 år, och legendarer i svensk ishockey. De ska under OS agera som ”rådgivare” till den ordinarie staben med förbundskapten Johan Garpenlöv som ytterst ansvarig.

”Garpen” har fortsatt förtroende hos förbundsledningen, trots vårens fiasko i Riga-VM och en historisk svag nionde plats som facit. Ännu minns vi med fasa lagets två inledande förluster mot Danmark och Belarus. Den analys av lagets insats som utlovats av ordföranden Anders Larsson lyser ännu med sin frånvaro. 

-Henriks och Niklas kompetens som före detta spelare och personer kommer vi att få stor nytta av i processen med laguttagning och även under turneringens gäng, säger Johan Garpenlöv i ett pressmeddelande.

Från ishockeyns horisont är också värt att notera att SHL-lagen är på is sedan 1 augusti. Före seriestarten väntar ett otal träningsmatcher, men också spel i hockeyns Champions League. Mästarlaget Växjö Lakers var först ut med 2-0-seger mot Linköping. 

I målvakterna Viktor Fasths och Erik Källgrens frånvaro, Fasth har slutat och Källgren har via Frölunda hamnat i Torontos organisation, presenterades  Lettlands Jânis Kalnins, 29 år,´ som tänkt förste målvakt. Han backas upp av 22 -årige Adam Åhman, skolad i HV 71 men skadedrabbad och förra säsongen i allsvenska Tingsryd och Västervik.

Tränaren Sam Hallam spelar högt med sina målvaktsval. Förra säsongen belönades Fasth med Honken Trophy som ligans bäste målvakt och Källgren, som kom in då Fasth skadades, var en av lagets verkliga guldmakare. 

Det andra finallaget, Rögle, inledde med 4-3-seger mot Frölunda efter förlängning. Finlands silvermedaljör från VM, Tony Sund,  stod för en stark insats och spelade fram till Dennis Everbergs avgörande mål.

Nu huvudsponsor

Pandemiåret 2020 rev upp stora sår i lagens ekonomiska tillgångar men alla 14 tycks komma ut helskinnade till säsongen 2021-2022. Spelaromsättningen är i nivå med tidigare säsonger och nya partners har stigit på hockeytåget.

Som mäklarfirman Bjurfors Skåne som stigit in som huvudsponsor till Malmö Redhawks i ett avtal över två år.

-Jag har imponerats av Redhawks satsning, och Bjurfors Skåne vill gärna vara med på den resan, vi ges ökade exponeringsmöjligheter och det har stort värde för oss i mäklarbranschen, kommenterar Mattias Larsson, vd. på Bjurfors Skåne.

Redhawks kan visa upp bland annat ”hemvändaren” Carl Söderberg och Hockeyallsvenskans bäste målvakt, Daniel Marmenlind, tidigare Västervik, som till och med pressade Timrå i jakten på en SHL-plats i våras.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.