Johan Garpenlöv får hjälp

Med mindre än ett halvår kvar till vinter-OS i Peking, februari 2022,  spänner ishockeys organisationer sina muskler. Ännu har dock inte spelarfacket i NHL, ligans ägare och commissionar (vd.) Gary Bettman, det internationella förbundet, IIHF och IOK slutit avtal som möjliggör för NHL-spelare att medverka i Peking.

Stridsfrågan är som tidigare det speluppehåll, och uteblivna intäkter för ligaägare, som ett uppehåll i februari innebär.

Två exproffs tar plats bredvid Johan Garpenlöv i Tre Kronor

I den senaste OS-turneringen,  Pyeongchang Sydkorea 2018, lyckades parterna inte träffa ett avtal och OS-hockeyn genomfördes utan NHL-spelare.

Hockey Canada har presenterat sin huvudcoach med reservationen, ”if NHL-players participate”. Valet föll på Jon Cooper, svenskbackens Viktor Hedmans coach i dubbla Stanley Cup-mästarna, Tampa Bay Lightning, 2020 och 2021. Han är 54 år och klev upp på coachbänken i Tampa 2013. Hans cv kan knappast vara bättre.

Organisation bakom Cooper omfattar ett 50-namn, alla med reservationen”om NHL-spelare  är tillgängliga för spel”.

ex-proffs har sagt ja

Även svensk ishockey vässar sin organisation, på onsdagen presenterades tidigare Detroit-spelarna, forwarden Henrik Zetterberg och backen Niklas Kronwall, båda 40 år, och legendarer i svensk ishockey. De ska under OS agera som ”rådgivare” till den ordinarie staben med förbundskapten Johan Garpenlöv som ytterst ansvarig.

”Garpen” har fortsatt förtroende hos förbundsledningen, trots vårens fiasko i Riga-VM och en historisk svag nionde plats som facit. Ännu minns vi med fasa lagets två inledande förluster mot Danmark och Belarus. Den analys av lagets insats som utlovats av ordföranden Anders Larsson lyser ännu med sin frånvaro. 

-Henriks och Niklas kompetens som före detta spelare och personer kommer vi att få stor nytta av i processen med laguttagning och även under turneringens gäng, säger Johan Garpenlöv i ett pressmeddelande.

Från ishockeyns horisont är också värt att notera att SHL-lagen är på is sedan 1 augusti. Före seriestarten väntar ett otal träningsmatcher, men också spel i hockeyns Champions League. Mästarlaget Växjö Lakers var först ut med 2-0-seger mot Linköping. 

I målvakterna Viktor Fasths och Erik Källgrens frånvaro, Fasth har slutat och Källgren har via Frölunda hamnat i Torontos organisation, presenterades  Lettlands Jânis Kalnins, 29 år,´ som tänkt förste målvakt. Han backas upp av 22 -årige Adam Åhman, skolad i HV 71 men skadedrabbad och förra säsongen i allsvenska Tingsryd och Västervik.

Tränaren Sam Hallam spelar högt med sina målvaktsval. Förra säsongen belönades Fasth med Honken Trophy som ligans bäste målvakt och Källgren, som kom in då Fasth skadades, var en av lagets verkliga guldmakare. 

Det andra finallaget, Rögle, inledde med 4-3-seger mot Frölunda efter förlängning. Finlands silvermedaljör från VM, Tony Sund,  stod för en stark insats och spelade fram till Dennis Everbergs avgörande mål.

Nu huvudsponsor

Pandemiåret 2020 rev upp stora sår i lagens ekonomiska tillgångar men alla 14 tycks komma ut helskinnade till säsongen 2021-2022. Spelaromsättningen är i nivå med tidigare säsonger och nya partners har stigit på hockeytåget.

Som mäklarfirman Bjurfors Skåne som stigit in som huvudsponsor till Malmö Redhawks i ett avtal över två år.

-Jag har imponerats av Redhawks satsning, och Bjurfors Skåne vill gärna vara med på den resan, vi ges ökade exponeringsmöjligheter och det har stort värde för oss i mäklarbranschen, kommenterar Mattias Larsson, vd. på Bjurfors Skåne.

Redhawks kan visa upp bland annat ”hemvändaren” Carl Söderberg och Hockeyallsvenskans bäste målvakt, Daniel Marmenlind, tidigare Västervik, som till och med pressade Timrå i jakten på en SHL-plats i våras.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Det är vad vi har tjatat om här på sajten i flera år.  Medvetandet om betydelsen av evenemang – i klubben, i förbundet, i kommunen. Nu vaknar man lite varstans i Sverige. När RF för nionde gången arrangerar "Mötesplats Idrott och destination"för att skapa förutsättningar för flera idrottsevenemang är intresset större än någonsin. I klartext, alla borde vara där, alla är där. Ambitionen växer. Det påvisas av 125 anmälda personer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.