Johan Garpenlöv får hjälp

Med mindre än ett halvår kvar till vinter-OS i Peking, februari 2022,  spänner ishockeys organisationer sina muskler. Ännu har dock inte spelarfacket i NHL, ligans ägare och commissionar (vd.) Gary Bettman, det internationella förbundet, IIHF och IOK slutit avtal som möjliggör för NHL-spelare att medverka i Peking.

Stridsfrågan är som tidigare det speluppehåll, och uteblivna intäkter för ligaägare, som ett uppehåll i februari innebär.

Två exproffs tar plats bredvid Johan Garpenlöv i Tre Kronor

I den senaste OS-turneringen,  Pyeongchang Sydkorea 2018, lyckades parterna inte träffa ett avtal och OS-hockeyn genomfördes utan NHL-spelare.

Hockey Canada har presenterat sin huvudcoach med reservationen, ”if NHL-players participate”. Valet föll på Jon Cooper, svenskbackens Viktor Hedmans coach i dubbla Stanley Cup-mästarna, Tampa Bay Lightning, 2020 och 2021. Han är 54 år och klev upp på coachbänken i Tampa 2013. Hans cv kan knappast vara bättre.

Organisation bakom Cooper omfattar ett 50-namn, alla med reservationen”om NHL-spelare  är tillgängliga för spel”.

ex-proffs har sagt ja

Även svensk ishockey vässar sin organisation, på onsdagen presenterades tidigare Detroit-spelarna, forwarden Henrik Zetterberg och backen Niklas Kronwall, båda 40 år, och legendarer i svensk ishockey. De ska under OS agera som ”rådgivare” till den ordinarie staben med förbundskapten Johan Garpenlöv som ytterst ansvarig.

”Garpen” har fortsatt förtroende hos förbundsledningen, trots vårens fiasko i Riga-VM och en historisk svag nionde plats som facit. Ännu minns vi med fasa lagets två inledande förluster mot Danmark och Belarus. Den analys av lagets insats som utlovats av ordföranden Anders Larsson lyser ännu med sin frånvaro. 

-Henriks och Niklas kompetens som före detta spelare och personer kommer vi att få stor nytta av i processen med laguttagning och även under turneringens gäng, säger Johan Garpenlöv i ett pressmeddelande.

Från ishockeyns horisont är också värt att notera att SHL-lagen är på is sedan 1 augusti. Före seriestarten väntar ett otal träningsmatcher, men också spel i hockeyns Champions League. Mästarlaget Växjö Lakers var först ut med 2-0-seger mot Linköping. 

I målvakterna Viktor Fasths och Erik Källgrens frånvaro, Fasth har slutat och Källgren har via Frölunda hamnat i Torontos organisation, presenterades  Lettlands Jânis Kalnins, 29 år,´ som tänkt förste målvakt. Han backas upp av 22 -årige Adam Åhman, skolad i HV 71 men skadedrabbad och förra säsongen i allsvenska Tingsryd och Västervik.

Tränaren Sam Hallam spelar högt med sina målvaktsval. Förra säsongen belönades Fasth med Honken Trophy som ligans bäste målvakt och Källgren, som kom in då Fasth skadades, var en av lagets verkliga guldmakare. 

Det andra finallaget, Rögle, inledde med 4-3-seger mot Frölunda efter förlängning. Finlands silvermedaljör från VM, Tony Sund,  stod för en stark insats och spelade fram till Dennis Everbergs avgörande mål.

Nu huvudsponsor

Pandemiåret 2020 rev upp stora sår i lagens ekonomiska tillgångar men alla 14 tycks komma ut helskinnade till säsongen 2021-2022. Spelaromsättningen är i nivå med tidigare säsonger och nya partners har stigit på hockeytåget.

Som mäklarfirman Bjurfors Skåne som stigit in som huvudsponsor till Malmö Redhawks i ett avtal över två år.

-Jag har imponerats av Redhawks satsning, och Bjurfors Skåne vill gärna vara med på den resan, vi ges ökade exponeringsmöjligheter och det har stort värde för oss i mäklarbranschen, kommenterar Mattias Larsson, vd. på Bjurfors Skåne.

Redhawks kan visa upp bland annat ”hemvändaren” Carl Söderberg och Hockeyallsvenskans bäste målvakt, Daniel Marmenlind, tidigare Västervik, som till och med pressade Timrå i jakten på en SHL-plats i våras.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.