Mannen bakom Tiomila och Lidingöloppet

Fyra dagar före sin 100-årsdag gick en av Sveriges största idrottsentreprenörer ur tiden. Sven Gärderud  har varit med och initierat två idrottsliga institutioner,  orienteringens Tiomila och Lidingöloppet, som hade sin 57:e upplaga i helgen.

Dessutom har han på lokal nivå drivit fler initiativ för att stimulera idrottandet inte bara inom friidrott och orientering, som var Svens huvudidrotter, utan även till andra idrotter.

I samband med Lidingöloppet brukade Sven promenera från hemmet till den nu kallade ”Svennes bänk” 700 meter före mål. Där överraskades han 80-årsdag 2001 när startspeakern informerade M70 klassens deltagare på 10 km att Sven fyllde år den dagen och att han sitter på sin bänk vid trestigskorsningen 700 meter före mål. Många grattade honom när de sprang förbi honom. Vid bänken har han och frun Ingrid hedrats för sina insatser för Lidingöloppet med en skylt på en elljusstolpe.

Det var redan 1943 som Sven var Matteuspojkarnas-representant när 15 stockholmsklubbar samlades på konditoriet S:t Olof i Stockholm efter initiativ från Alvar Kjellström, för att bestämma sig för att starta Tiomila, vilket skedde 1945. Tävlingen som är den mest klassiska orienteringsbudkaveln med stort internationellt rykte samlar årligen uppåt 8000 deltagare.

Lidingöloppet startade Sven tillsammans med Karl-Axel ”Kacke” Karlberg 1965, efter att Idrottsbladet hade efterlyst ett månglopp i löpning, i likhet med Vasaloppet, för den breda massan. Sedan dess har mer än 1 miljon svarat upp och sprungit det lopp som aldrig hade blivit verklighet utan Svens Gärderuds initiativ. Loppet som är upptaget i Guinness rekordbok som världens största terränglopp, blev i år starten i internationella friidrottsförbundets satsning på en världscup i terränglöpning för att relansera terränglöpning på OS-programmet.

Men även på det lokala planet gjorde Sven insatser. Han initierade till exempel Ungdomspokalen där idrotter samverkade lokalt på Lidingö för att ungdomar skulle pröva på tio olika idrotter under ett år. Senare har denna ungdomspokal ändrats till att säkerställa att vuxna ska hålla sig välmående genom att utöva olika idrotter under året i tävlingen Motionspokalen.

Idrottsmässigt var Sven framgångsrik i både inom orientering och friidrott. Inom orienteringen han gjorde han fram till 2014 hela 2100 tävlingar och hittade 17.000 kontroller. Inom friidrotten var det främst 3000 meter hinder som gällde där han tog SM-brons 1941. Hinder intresset fördes även vidare till  sonen Anders som vann OS-guld i grenen 1976.

Lidingöloppet hedrar Sven på sin hemsida genom texten

Dagen då Sven tog avsked var som hämtad ur den mest idylliska bild som någon kunde ha föreställt sig när Lidingöloppet grundades för 57 år sedan: höstsolen värmde, trädens löv skiftade i gult och rött, Kyrkviken låg spegelblank, och utmed Lidingös löparspår firade tusentals deltagare, funktionärer och lidingöbor den folkfest som betyder så mycket för svensk folkhälsa, breddidrott och idrottsglädje.

Genom Svens initiativ till Lidingöloppet år 1964 skapade han inte bara ett klassikerevent som håller hela Sverige i rörelse, utan även en tradition som binder samman ett helt samhälle och som stödjer viktiga projekt för exempelvis barn- och ungdomsidrott och cancerforskning. Det var därför med god anledning som kommentatorerna på Grönsta, under Svens sista dag, hyllade hans livsgärning och bad deltagarna i 30km-loppet att rikta uppmärksamheten mot "Sven Gärderuds bänk" 700 meter från mål, där han under många år firade in löparna i samtliga lopp under Lidingöloppshelgen. 

Sven skulle fylla 100 år onsdagen den 29 september.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu avslöjas att ett svenskt konsortium med flera sports tech-bolag köper en fotbollsklubb från Gibraltar, med ett lag som spelar i den högsta, inhemska ligan.

- Med närheten till både Spanien och Portugal finns möjligheten att utveckla och förädla talanger, både inhemska och utifrån, betonar Pär Magnus Roos, delägare och initiativtagare till ägargruppen. Han är den som har samlat ett kapital om närmare 40 miljoner kr. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Discoverys tittar har betalat för att se allsvskan och Superettan. Nu plötsligt kommer beskedet att Kunderna hos CMore kan göra det samma. – titta på svensk elitfotboll.

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.