Mannen bakom Tiomila och Lidingöloppet

Fyra dagar före sin 100-årsdag gick en av Sveriges största idrottsentreprenörer ur tiden. Sven Gärderud  har varit med och initierat två idrottsliga institutioner,  orienteringens Tiomila och Lidingöloppet, som hade sin 57:e upplaga i helgen.

Dessutom har han på lokal nivå drivit fler initiativ för att stimulera idrottandet inte bara inom friidrott och orientering, som var Svens huvudidrotter, utan även till andra idrotter.

I samband med Lidingöloppet brukade Sven promenera från hemmet till den nu kallade ”Svennes bänk” 700 meter före mål. Där överraskades han 80-årsdag 2001 när startspeakern informerade M70 klassens deltagare på 10 km att Sven fyllde år den dagen och att han sitter på sin bänk vid trestigskorsningen 700 meter före mål. Många grattade honom när de sprang förbi honom. Vid bänken har han och frun Ingrid hedrats för sina insatser för Lidingöloppet med en skylt på en elljusstolpe.

Det var redan 1943 som Sven var Matteuspojkarnas-representant när 15 stockholmsklubbar samlades på konditoriet S:t Olof i Stockholm efter initiativ från Alvar Kjellström, för att bestämma sig för att starta Tiomila, vilket skedde 1945. Tävlingen som är den mest klassiska orienteringsbudkaveln med stort internationellt rykte samlar årligen uppåt 8000 deltagare.

Lidingöloppet startade Sven tillsammans med Karl-Axel ”Kacke” Karlberg 1965, efter att Idrottsbladet hade efterlyst ett månglopp i löpning, i likhet med Vasaloppet, för den breda massan. Sedan dess har mer än 1 miljon svarat upp och sprungit det lopp som aldrig hade blivit verklighet utan Svens Gärderuds initiativ. Loppet som är upptaget i Guinness rekordbok som världens största terränglopp, blev i år starten i internationella friidrottsförbundets satsning på en världscup i terränglöpning för att relansera terränglöpning på OS-programmet.

Men även på det lokala planet gjorde Sven insatser. Han initierade till exempel Ungdomspokalen där idrotter samverkade lokalt på Lidingö för att ungdomar skulle pröva på tio olika idrotter under ett år. Senare har denna ungdomspokal ändrats till att säkerställa att vuxna ska hålla sig välmående genom att utöva olika idrotter under året i tävlingen Motionspokalen.

Idrottsmässigt var Sven framgångsrik i både inom orientering och friidrott. Inom orienteringen han gjorde han fram till 2014 hela 2100 tävlingar och hittade 17.000 kontroller. Inom friidrotten var det främst 3000 meter hinder som gällde där han tog SM-brons 1941. Hinder intresset fördes även vidare till  sonen Anders som vann OS-guld i grenen 1976.

Lidingöloppet hedrar Sven på sin hemsida genom texten

Dagen då Sven tog avsked var som hämtad ur den mest idylliska bild som någon kunde ha föreställt sig när Lidingöloppet grundades för 57 år sedan: höstsolen värmde, trädens löv skiftade i gult och rött, Kyrkviken låg spegelblank, och utmed Lidingös löparspår firade tusentals deltagare, funktionärer och lidingöbor den folkfest som betyder så mycket för svensk folkhälsa, breddidrott och idrottsglädje.

Genom Svens initiativ till Lidingöloppet år 1964 skapade han inte bara ett klassikerevent som håller hela Sverige i rörelse, utan även en tradition som binder samman ett helt samhälle och som stödjer viktiga projekt för exempelvis barn- och ungdomsidrott och cancerforskning. Det var därför med god anledning som kommentatorerna på Grönsta, under Svens sista dag, hyllade hans livsgärning och bad deltagarna i 30km-loppet att rikta uppmärksamheten mot "Sven Gärderuds bänk" 700 meter från mål, där han under många år firade in löparna i samtliga lopp under Lidingöloppshelgen. 

Sven skulle fylla 100 år onsdagen den 29 september.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Friidrottsförbundet och ideella Folkspel växlar upp sitt samarbete.

– Att våra föreningar genom åren tjänat över 269 miljoner på att sälja Folkspels produkter talar väl för sig självt om hur viktig Folkspel är som partner till oss, säger Jan Larsson, marknadschef på Svenska Friidrottsförbundet. 

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson

Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.