Mannen bakom Tiomila och Lidingöloppet

Fyra dagar före sin 100-årsdag gick en av Sveriges största idrottsentreprenörer ur tiden. Sven Gärderud  har varit med och initierat två idrottsliga institutioner,  orienteringens Tiomila och Lidingöloppet, som hade sin 57:e upplaga i helgen.

Dessutom har han på lokal nivå drivit fler initiativ för att stimulera idrottandet inte bara inom friidrott och orientering, som var Svens huvudidrotter, utan även till andra idrotter.

I samband med Lidingöloppet brukade Sven promenera från hemmet till den nu kallade ”Svennes bänk” 700 meter före mål. Där överraskades han 80-årsdag 2001 när startspeakern informerade M70 klassens deltagare på 10 km att Sven fyllde år den dagen och att han sitter på sin bänk vid trestigskorsningen 700 meter före mål. Många grattade honom när de sprang förbi honom. Vid bänken har han och frun Ingrid hedrats för sina insatser för Lidingöloppet med en skylt på en elljusstolpe.

Det var redan 1943 som Sven var Matteuspojkarnas-representant när 15 stockholmsklubbar samlades på konditoriet S:t Olof i Stockholm efter initiativ från Alvar Kjellström, för att bestämma sig för att starta Tiomila, vilket skedde 1945. Tävlingen som är den mest klassiska orienteringsbudkaveln med stort internationellt rykte samlar årligen uppåt 8000 deltagare.

Lidingöloppet startade Sven tillsammans med Karl-Axel ”Kacke” Karlberg 1965, efter att Idrottsbladet hade efterlyst ett månglopp i löpning, i likhet med Vasaloppet, för den breda massan. Sedan dess har mer än 1 miljon svarat upp och sprungit det lopp som aldrig hade blivit verklighet utan Svens Gärderuds initiativ. Loppet som är upptaget i Guinness rekordbok som världens största terränglopp, blev i år starten i internationella friidrottsförbundets satsning på en världscup i terränglöpning för att relansera terränglöpning på OS-programmet.

Men även på det lokala planet gjorde Sven insatser. Han initierade till exempel Ungdomspokalen där idrotter samverkade lokalt på Lidingö för att ungdomar skulle pröva på tio olika idrotter under ett år. Senare har denna ungdomspokal ändrats till att säkerställa att vuxna ska hålla sig välmående genom att utöva olika idrotter under året i tävlingen Motionspokalen.

Idrottsmässigt var Sven framgångsrik i både inom orientering och friidrott. Inom orienteringen han gjorde han fram till 2014 hela 2100 tävlingar och hittade 17.000 kontroller. Inom friidrotten var det främst 3000 meter hinder som gällde där han tog SM-brons 1941. Hinder intresset fördes även vidare till  sonen Anders som vann OS-guld i grenen 1976.

Lidingöloppet hedrar Sven på sin hemsida genom texten

Dagen då Sven tog avsked var som hämtad ur den mest idylliska bild som någon kunde ha föreställt sig när Lidingöloppet grundades för 57 år sedan: höstsolen värmde, trädens löv skiftade i gult och rött, Kyrkviken låg spegelblank, och utmed Lidingös löparspår firade tusentals deltagare, funktionärer och lidingöbor den folkfest som betyder så mycket för svensk folkhälsa, breddidrott och idrottsglädje.

Genom Svens initiativ till Lidingöloppet år 1964 skapade han inte bara ett klassikerevent som håller hela Sverige i rörelse, utan även en tradition som binder samman ett helt samhälle och som stödjer viktiga projekt för exempelvis barn- och ungdomsidrott och cancerforskning. Det var därför med god anledning som kommentatorerna på Grönsta, under Svens sista dag, hyllade hans livsgärning och bad deltagarna i 30km-loppet att rikta uppmärksamheten mot "Sven Gärderuds bänk" 700 meter från mål, där han under många år firade in löparna i samtliga lopp under Lidingöloppshelgen. 

Sven skulle fylla 100 år onsdagen den 29 september.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

 Nästa år fyller Mölle Golfklubb 80 år. Under ett helt år har det arbetats målmedvetet och tålmodigt med att förbättra banan ur olika aspekter, delvis för att banan ska vara rolig och vacker att spela jubileumsåret 2023. Men många av förbättringarna är också av mer långsiktig karaktär. Mölle GK är en klubb med stora ambitioner och långsiktiga mål. 

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.