Han blir orienterarnas högste chef

Ideligen kommer åsikter inom svensk elitidrott att Sverige har för få ledare på internationell nivå. Men nu finns det ytterligare ett undantag, Göteborgaren Henrik Eliasson,38, tillträder i dagarna som vd vid Internationella Orienteringsförbundet. 

Henrik Eliasson (infälld) lämnar Göteborgsvarvet för Internationella Orienteringsförbundet.

Henrik tar steget från Göteborgs Friidrottsförbund, där han har varit direktör med ansvar för att stärka den kommersiella strategin och organisationen för friidrottsevenemang i regionen, ett jobb som inkluderar ansvar för bl a världens största halvmaraton Göteborgsvarvet. 

Henrik efterträder Efter Tom Hollowell  som efter sju år i rollen som generalsekreterare och VD för IOF drar sig tillbaka. 

Trots sitt arbete inom friidrotten är Henrik en orienterare i grunden. Han har varit elitlöpare, tränare och klubbledare inom IFK Göteborg, och var professionell verksamhetsledare för Göteborgs Orienteringsförbund innan han gick över till friidrotten. 

Hans starka kommersiella kunskap och evenemangsbakgrund väntas ge värde och bidra till den fortsatta utvecklingen av IOFs professionella organisation.

Trots sitt arbete inom friidrotten är Henrik en orienterare i grunden. Han har varit elitlöpare, tränare och klubbledare inom IFK Göteborg, och var professionell verksamhetsledare för Göteborgs Orienteringsförbund innan han gick över till friidrotten. 

Samtidigt anställs en norrman, Sondre Sande Gullord ,32, som IOF:s generalsekreterare.. Som för Henrik har Sondre en stark bakgrund inom orientering både på lokal klubbnivå som både tävlande och ledare. Idag jobbar han inom konsultföretaget BDO och är också  vicepresident i Norges olympiska och paralympiska kommitté och Idrottsförbundet, det styrande organet för alla sporter i Norge. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.