Hockeystjärnans tragiska öde

Senast tvingades två juniorer lämna tillbaka skridskor och all utrustning. Två 20-åringar som fick ge upp sina drömmar om större karriär. Nu hade de inte längre något val. Värk, trötthet och oförmågan var för stark, att spela ishockey var omöjligt. Hjärnskakningar stoppade båda två.

Herrseniorer, juniorer, damspelare, det är en lång rad av människor som inte längre klarar att spela ishockey och många har svårt även i vardagen. Spelare som drabbas både ekonomiskt och socialt.

– Jag är fortfarande i mörker emellanåt, både i förebyggande syfte och när jag måste få vila. Nu har jag lärt mig att hantera det. Från början hade jag ingen balans., berättar Magnus Kahnberg, hockeystjärnan som vill hålla humöret uppe. Men efter tacklingar tvingades hansluta när karriären var på väg till högsta nivå. Foto: Tommy Holl.

Ishockeyn har många offer, många öden, spelare som har fått bestående skador.

Men faktum är att åtgärder från ishockeyförbundet och SHL har inneburit att kurvan har vänt. Under de tre senaste säsongerna har antalet rapporterade hjärnskakningar minskat. Från 72 fall säsongen 2018-19, 58 säsongen därpå, 2019-20, till 33 2020-21. 

"Spelarna tar mera ansvar"

Via kampanjen Nollvisionen har Ishockeyförbundet, Hockeyettan och SHL gemensamt lyckats dämpa olycksstatistiken.

- Framför allt beroende på att spelarna tar större ansvar numera betonar Johan Hemlin, sportchef på Ishockeyförbundet. 

I Nollvisionen ingick områden som utbildning, skärpning av regler, bevakning/uppföljning, översyn av utrustning/material, information/marknadsföring.  Och ett forskningsprojekt.

Mikael Swarén, forskare i biomekanik på Högskolan Dalarna är en av de ansvariga för att förebygga och förhindra hjärnskakningar. Förre elitdomaren Morgan Johansson leder projektet.

Men ideligen är det nya matcher– med nya smällar. 

Spelet fortsätter, och flera spelare skadas, med förödande konsekvenser.

I en studie vid Högskolan i Gävle konstaterades: ”…Klubbarna är (ett förtydligande) snarare företag som verkar i vinstdrivande syfte. Detta skapar snarare en efterfrågan på produktutveckling framför de idrottsliga prioriteringar. För att få en bild av vilka summor det rör sig om så betalas varje säsong ut 45 miljoner till varje lag bara av deras tv-avtal. Dessutom kan spelare ha löner på upp till 300 000 i månaden i SHL.”

Klassiska symptom

Spelarna som drabbas av smällar känner igen de klassiska symptomen, som trötthet, huvudvärk och ljuskänslighet. Tillvaron blir på gränsen till outhärdlig, livet som förbytt, och mörkret sänker sig hos många familjer.

En egentligen ofattbar vändning på livet

Som en hockeyledare uttryckte sig sedan en ung spelare tvingats sluta:

”Han mår inte bra. Det är släckt. Det är för jävligt, han är ju bara 20 år, fruktansvärt! Jag lider mycket med honom. Han har förbud att göra allting. Han får bara gå. 

Magnus Kahnberg är en av de olyckliga ishockeyspelarna.

Grabben från Kållered. Född 1980 och tidigt med en dröm om att bli en spelare i favoritklubben, Frölunda, inne i Göteborg, Han hade talangen, i mängd. En dag 1999 fick han göra debut i Alagsdressen i Frölundaborg.

Magnus Kahnberg tog SM-guld två gånger, 2003 och 2005, med Frölunda och hyllades av göteborgarna på Götaplatsen.

Lyckan var total.

Framröstad som den bäste

Och han var inte en i mängden i laget. Magnus var teknikern och skyttekungen. Och dessutom, den spelare i elitserien som gjorde såväl flest mål som flest poäng (33 mål och 16 assist ) och han blev framröstad av seriens övriga spelare till den allra främste. Han fick också spela i Tre Kronor. Något som också gläder honom i dag är att han är Frölundas femte främsta målskytt någonsin (197 mål) och han är också den som spelat fjärde mest matcher med 692 stycken.

.Allt pekade mot NHL och de stora  pengarna. Precis som för lagkompisen Loui Eriksson.  

De var firade i Scandinavium, men mötte olika öden.

Loui flyttade över Atlanten och bygger en förmögenhet.

Magnus blev kvar hemma, oförmögen ibland att få en vanlig vardag att fungera.

2011 i en hemmamatch mot Linköping hände det.

Han fick en smäll mot huvudet och blev liggande på isen medvetslös med blodpölar runt sig.

Åskådarna tystade. Johan Hemlin var då sportchef i LHC och minns stunden väl än i dag.

- Det var hemskt. Det blev alldeles knäpptyst inne i Scandinavium. Skräcken spred sig. Hur illa var det, frågade sig alla.

Den stora smällen

Magnus, i dag 41 år,  berättar själv:

– Jag hade redan fått en hjärnskakning i början på 2011 när jag spelade i Brynäs. Jag fick ett slagskott mot ansiktet så att käken gick av, det gav mig hjärnskakning också. Jag hade inga besvär efteråt. Kom tillbaka efter en vecka och fortsatte spela. Sen fick jag den stora smällen. 

Dessvärre åkte han på en tredje smäll därpå, borta mot  Brynäs i januari 2015 som kom att bli hans sista match 

– Tacklingen var inte speciellt ful, jag borde ha varit bättre beredd. 

- men jag trodde jag att det skulle gå fortare att komma tillbaka än vad det gjorde gången före när jag fick den värsta smällen, minns Magnus.

– När det blir upprepat våld mot huvudet är det inte bra. Det är den sammanlagda mängden smällar som spelar in har jag lärt mig av neurologer. Och då behöver den sista inte var så hård.

Försöker hitta kraft

Det har gått sex år. Dagarna är sig lika. han vilar,ägnar sit rehab och försöker arbetsträna och och skapa ett nytt liv.

– Jag är fortfarande i mörker emellanåt, både i förebyggande syfte och när jag måste för att få vila. Nu har jag lärt mig att hantera det. Från början hade jag ingen balans i det. Jag vilade, somnade och vaknade när jag vaknade.  

– Jag brukar jämföra med batteritid. Som frisk har man hundra procent energi på morgonen. Jag har kanske 50. Och batteritiden går ner fortare. Mina vilopauser gör att jag bunkrar upp med lite energi före nästa aktivitet.

Han är öppen:

- Kanske var det på sommaren 2015 som jag började acceptera att jag kanske inte skulle kunna spela mer överhuvudtaget.

Han försöker samla energi för kunna umgås med hustru Karin och sönerna Nils och Ted.

- Men börjar grabbarna att stoja för mycket då kör det ihop sig.

För familjen vill han mobilisera, men det kräver mycket energi.

Thomas Ejderhov

FOTNOT. Rögles finske back Tony Sund är den senaste som fällts av disciplinnämnden. I matchen mot Linköping i torsdags crosscheckade han Linköping-spelaren Vilmos Gallo våldsamt i ansiktet. Domaren friade men nämnden gav Sund två matchers avstängning och 32 153 kronor i böter..

Däremot friades Brynäs-backen Simon Bertilsson från ansvar då han skickade in Luleås tjeckiske talang, Radek Muzik, 21 år, i sargen, också det i torsdags.. En huvudtackling som tvingade Muzik att lämna matchen.. Muzik återkom inte i spel och hans status är oklar.

Även här friade domarna. I TV:s Hockeykväll ansåg experten Håkan Loob att nämnden borde ta upp ärendet  och bestraffa Bertilsson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Äntligen ska det bli stil och ordning på den annorlunda och vackra idrottsplatsen Ruddalen i sydvästra Göteborg. En stor idrottsplats som förtjänar riktig profilering. Här har det arrangerats VM såväl på skridsko och i bandy och ambitionen var hög en gång ett brett utbud och möjligheter för många idrotter på bergknallarna ovanför Frölunda Torg.

Allt talar för att Falun får arrangera VM 2027. Det kan få till följd att Vasaloppet 2027 avgörs först den 14 mars, vilket skulle vara det näst senaste tävlingsdatumet genom tiderna:

— Om det är så att vi behöver flytta Vasaloppet tidsmässigt måste fatta vårt beslut i väldigt god tid, säger Vasaloppets vd Johan Eriksson.

Det kan bli en andra gåg som skidspåren i dalaskogarna kolliderar. VM i Falun och Vasaloppet i Mora,

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Internationella fotbollsförbundet Fifa lanserar en egen strömningstjänst, Fifa+. Det är ett jättepaket som slår alla rekord.

I kampen om intresset för damfotboll via streamade matcher spjärnar nu Fifa emot. Och gör det rejält.  Som motvikt till Netflix och Amazon Prime upprättar Fifa med en egen tjänst, vid namn Fifa+.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.