Inte som andra, Jonas är mycket mer

På söndagen drar allsvenskan igång igen efter ett fyra veckor långt uppehåll. Jonas Thern är en av seriens mest uppmärksammade profiler, den förre storspelaren,  ofta beskriven som obeveklig som person, med meriter som få andra, strategen i bronslaget 1994, meriter från fyra storlag runt om i Europa. Bara  det att han skulle ta över efter Maradona i Napoli!

Han har tackat nej till att bli tränare i Malmö FF två gånger, han har gjort det han vill, vara tränare hemma i Värnamo.

Få väcker så mycket frågor som Jonas Thern, i dag 55 år.

Curt Einarsson åkte till Värnamo en vanlig träningsvardag och pratade med Jonas och andra profiler i klubben.

Tillsammans. Tränaren Robin Asterhed och assisterande (!) tränaren Jonas Thern före träningen i IFK Värnamo, allsvenskans uppkomling.

- Våga testa och vara nyfiken varje dag, betonar Jonas Thern direkt

- Om man inte är snabbast på 20 meter gäller det att vara snabbare i tänket, man måste löpa i fotboll, fundamentalt är att klara ”one touch” och nertagning.

Under en dag med IFK Värnamo och Jonas Thern haglade klokheterna eller var det självklarheter  inpackade i den Thernska auran, hämtade från småländska myllan. 

Fotbollens Ingvar Kamprad

-Jag gillar personer som är udda. Som ett exempel, när jag var ung gillade jag att klättra så högt som möjligt i päronträdet. 

Han är som fotbollens Ingvar Kamprad eller som litteraturens Wilhelm Moberg.

-  Vi måste bli bättre på scouting, hävdar han bestämt och i nästa andetag:

-  Ekonomi tillhör fundamentet, säger han och avser klubbars arbetssätt.

I Värnamo  sker inga dyra prestigevärvningar, inte ens en hemvändande Viktor Claesson satsades det på.

Jonas Thern kommer åkande från Herrestads säteri, en mil väster om Värnamo, i en bil mer anpassad för att köra höbalar till de åtta hästarna eller foder till hönsen än ett fordon för en person som gjorde karriär i dryga 13 år i fyra europeiska toppklubbar.  

Missar inte en detalj

När hustru Ann-Sofie kontaktar sin man på sidlinjen under träning är klädskillnaderna påfallande. 

Arbetsställningen är bredbent iakttagande. Han missar inte en enda detalj och ropar inte ett ord under två träningspass. Det gör nye tränaren Kim Hellberg, 34, desto mera. Han Rekommenderad av Simon Thern, vissa spelare har fått samma ingång) Och spelarna, vilken glöd de visar på träningen, flera spelare gav uppmuntrande utrop menade som råd hela tiden. Det måste vara unikt!

- Om jag visar engagemang smittar det förhoppningsvis, säger Kim Hellberg.

-Vi har inga hierarkier i laget, det är de äldre med lagkaptenen, Freddy Winsth i spetsen som visar vägen, förklarar Jonas det mycket speciella snacket.

Det är samme Winsth som efter dagens två träningspass à la Bielsaträning (?), i ett tempo som är högre än matchens, kör bortåt tio egna helplanslöpningar…

”Mr IFK” allestädes närvarande - fortfarande

Kaj, Mr IFK Värnamo

Då hade ”Mr IFK”, Kaj Larsson, 77, ordförande i 21 år besökt träningen och berättat att budgeten på 1,5 år gått från 11 miljoner till 45 miljoner. Att företagen nu har insett värdet av att synas. Huvudsponsorer i år är Liljedahl group, G T Gjuteriteknik, BUFAB, DS Smith, Zinkteknik och EAB, idel lokala företag. Kaj passade också på att berömma kommunen för det snabba beslutet att bygga om gamla Finnvedsvallen.

Bristen på auktoritära nivåer visade sig också när den utåtriktade, pratglade spelaren William Kenndal ömsom berömde och ömsom tråkade f d ordföranden om klädval och hårgelé. 

Vilket proffsigt returnerande han fick. Den förre skolledaren (25 år) kunde omgående starta universitetskurser även i replikskifte. Inte bara i föreningsuppbyggnad.

När vi på direkt frågar Kaj Larsson om hur många timmar IFK tar varje dag får vi inget svar.   Två, fyra, eller sex? Men det blir enbart lätt fnysning till svar. Andra talar om 40 - 60 timmar av ideell Kajs insats som ordförande i veckan.

Krav på omgivningen

- Dom får inte bort mig, det hjälper inte ens med Roundup! När jag är 80 kommer jag gå här och stöta med ett pojklag, konstaterar Jonas uppriktigt.

Att ha kunnige, erfarne, målinriktade - andra hävdar tjurige - Jonas Thern i en organisation kräver också mycket av omgivningen.

När vi avslutar dagen med en på ett ”enskilt samtal” inför ett tjugotal personer agerar också den relativt nye ordföranden Fredrik Lingeskog, egen företagare, med bakgrund som ungdomsledare.

Vi befinner oss, förresten, i en av de mest expansiva företagsmiljöer i Sverige. Företagsledare i Gnosjö, tre mil bort, väljer inte sällan Värnamo som boendeort. När vi berör att Fredrik Lingeskog är måg hos Kaj Larsson är det tecken på ett föreningsarbete med kontinuitet.

Charmgossen tar plats

Det är då imagen av Therns tjurighet, och oviljan till förkovran, reduceras rejält. Charmgossen tar i stället över. 

Är det inte rentav en kombination av Robert Gustavsson och Per Andersson vi ser på scenen?

Det är när Jonas på skånska citerar Björn Ranelids ”k ä r r r l e k e n till bollen” eller, hävdar att Zinedine Zidane och han har haft de största fotbollsrövarna. 

Det var kanske då han illustrerade övervikten med att dra upp träningsoverallen till bröstvårtorna, på bästa Per Anderssonmanér. 

Eller när ”Svennis” efter en Benficaträning tar ett enskilt samtal med honom då han efter fyra dagar utan mat, drar en träningströja i ansiktet på den omåttligt populäre Eusebio.

"Int ens hem i Toschby"

” Kan du int gồr ens hem i Toschby” sa ”Svennis” till mig då. 

Paul Gascoigne hotade med att komma hem till honom naken, om han inte bjöd hem honom på whisky i trädgården i Glasgow. Gör det snabbt, sa lagkompisarna då.

Någonstans där kommer han även in på svårigheterna den första tiden i Neapel då han skulle ersätta Diego Maradona.

 ”jag kom dit, van vid zonspel och vi körde personmarkering. ”Sammer (Mathias, Europas bäste 1996) är härute”, ropade dom.

”Jag var på andra sidan,” Det var då tidningarna skrev; ”Vi köpte en arkitekt och fick en murare”.

Människan bakom tränarnamnen som ”Svennis” Eriksson, Claudio Ranieri och Marcello Lippi får exklusiv, beundrande lyskraft via Therns ord.

Hans nej kvarstår 

Efter två nej om att bli tränare i pengastinna Malmö FF lär det inte komma någon ny förfrågan.

Ajax scoutprogram, Barcelonaspel, brassarnas benstyrka på grund av sandträning, ej vinna till varje pris med typ sparka upp bollen på läktaren, virvlar förbi. Apropå att gå tränarkurser, driver han med argumentuttalanden som ”bra att ha”

-Jag vill lära mig själv. Fångar in från olika håll. Har 800 böcker hemma.

"De bryr sig om dig"

Vara rak och ärlig, spelare med karaktärer surras det om.

Hör på en blogg att den polske storspelaren i början av 2000-talet i HBK, Igor Sypniewski, (som hade alkoholproblem), sagt att Jonas Thern är den ”bästa människa han mött”. 

För en tid sedan sa Bernardo Vilar, f d IFK Värnamo nu i IFK Göteborg, i fotbollskanalen om Värnamo

-De bryr sig om dig, inte bara på planen, det är otroliga människor där, de kommer att lyckas.

Curt Einarsson

Fakta

”Det var en hel del som var bra också", Jonas Thern i bussen efter reservlagets förlust borta mot Landskrona en fredagkväll. Han som har spelat CL-final och vunnit Guldbollen…

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

Racingserien STCC  åtyerkommer i Göteborg och det innebär att en 625  meter lång bana ska byggas mitt inne i stan till premiären den 8-9 juni.. I dag  avslöjas att ett stort tävlingsområde ska anläggas vid sidan av Ullevi för premiären av världens första 100- procentiga elektriska nationella mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.