Mångmiljon-satsningen måste bära

Tre Kronors tidigare förbundskapten Johan Garpenlöv, 54 år, blir ny huvudtränare för Djurgården i Hockeyallsvenskan. Han ersätter Joakim Fagervall. 53 år, som sparkas med omedelbar verkan. Efter endast fyra poäng på de senaste fem matcherna agerar styrelsen och sportchefen K G Stoppel.

Johan Garpenlöv återkommer i aktiv tjänst i Djurgården. Redan 1986 debuterade han som spelare i klubben

Djurgården parkerar nu på tredje plats i tabellen, med hela 13 poäng upp till ledande Modo. Ansvarig för lagbygget är K G Stoppel som i slutskedet av förra säsongen kom i stället för tidigare sportchefen, Joakim Persson. Syndabock för lagets misslyckade SHL-säsong och den efterföljande kvalförlusten mot Timrå.

Med styrelsens goda minne har K G Stoppel, från den egna verksamheten,  byggt om Djurgården. Han har landat flera profilvärvningar som trion Marcus Krûger, Daniel Brodin, John Norman och inte minst Linus Klasén, 36 år, en pucktrollare av rang och erkänd som en stark mål och poängspelare.

På föreningens hemsida beskriver Stoppel bakgrunden till förändringen på bänken.

-Vi anser att det här är en nödvändig förändring, då vi inte kommit tillräckligt långt i processerna hur vi vill spela. Den här typen av beslut är alltid tråkiga och får ses som någon form av misslyckande.

- Vi kan konstatera att vi inte har nått önskvärda resultat, och Joakim Fagervall har varit huvudansvarig för helheten, skriver K G Stoppel.

Ekonomiskt balanserar föreningen på en slak lina. Föreningen är inne på ett snabbspår tillbaka till SHL, och årsbokslutet för säsongen 2021-2022 lägger ribban för ”Garpen”, tidigare både tränare och spelare hos mesta mästarna, totalt 16 SM-guld.

På sidan 44 står att läsa följande:

” Om klubben inte lyckas ta sig tillbaka direkt till SHL är den kostnadsmassa som gäller för 2022-2023 alldeles för stor för de intäkter som i dag framstår som realistiska för de närmast följande åren. I en sådan situation måste klubbens fördelning till verksamheten omprövas”.

I klartext; den ekonomiska kostymen blir av helt annat slag om sejouren i Hockeyallsvenskan blir mer än ett årig.

 Trots en svajig säsong har publiken fortsatt att komma till ”Hovet”,  5811 åskådare i snitt per match skäms inte för sig även i SHL-sammanhang. I SHL ligger som tidigare säsonger Frölunda i topp med i snitt 9492 per match.

Johan Garpenlöv har varit ”ledig” sedan VM i Finland i våras, hans sista förbundsuppdrag. Han är bosatt i Tyresö och har som djupa rötter i DIF-familjen. Marcus Ragnarsson, som nu är assisterande tränare i Djurgården hade samma roll i Tre Kronor under ”Garpen”. Samarbetet tas nu upp på nytt.

Kontraktet med ”Garpen” gäller säsongen ut, han börjar officiellt under onsdagen. Vid tisdagens match, hemma mot Mora, leds laget av duon Ragnarsson/Mikael Holmqvist.

Joakim Fagervall, som haft stora framgångar med Björklöven tvingades i väg från Malmö Redhawks vintern 2021. 

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Leo Vegas grundades 2011 i Sverige och har sedan dess vuxit stadigt. Spelkoncernen har idag fler än 1 000 anställda över flera europeiska kontor med huvudkontori Stockholm medan den operativa staben verksamheten sker på Malta.
På lördagen avslöjades att Leo Vegas  har enats om ett nytt globalt partnerskap med italienska storklubben Inter och skat pryda dam- och herrlagens tränings- och uppvärmningströjor samt arenan San Siro.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.